В кризата: Задължават веригите да продават родни храни

Българските продукти трябва да заемат поне 50% от търговската площ
69
В кризата: Задължават веригите да продават родни храни
Снимка: БГНЕС

Търговските вериги ще бъдат задължени да продават български хранителни стоки, които да заемат поне половината от търговската им площ. Това съобщават браншови организации в земеделието, до които проектът е изпратен за съгласуване.

Основни групи храни, след които млечни и месни продукти, свежи плодове и зеленчуци и консерви, произведени на територията на България, трябва задължително да се продават в търговските обекти, представляващи вериги от магазини.

Тези храни трябва да се купуват директно от производителите в съответната област на всеки магазин или до 200 километра от областния център. А продукцията не може да бъде продавана на промоционални цени, освен с изричното съгласие на производителя.

Това е посочено в проектодокумента, предаде БНР.

Очаква се задължението на търговците да бъде въведено с постановление на Министерския съвет и да остане в сила до края на тази година.

Подобни предложения са правени преди години, но не получиха подкрепа. Сега идеята е в условия на криза да бъдат подпомогнати българските производители.

Според Сдружението за модерна търговия обаче това не може да става с регулации, а по естествен и пазарен път, като водещото за потребителите е цена-качество, а попълването на асортимента се прави според бизнес модела на всеки търговец.

Ограничаването на промоциите директно вдига цените храните. Около 1/3 от оборота на хранителните вериги е с промоционални стоки. Това означава, че разходите на домакинствата за храни ще се вдигнат значително в без това тежък за всички български потребители момент, изтъкват от там.

Сред правните и икономически аргументи се посочва и този, че липсва ясна дефиниция за "продукт, произведен в България". Не става ясно как ще се прилага изискването, когато в храната са вложени суровини с различен произход, включително когато определени суровини традиционно не се произвеждат в България. 

"Проектът защитава основно интересите на сивия сектор в страната, който в условията на извънредно положение не успява да намери пазар за несертифицираната си продукция и се опитва да влезе в търговските вериги през задната врата", смятат от Сдружението.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
6
 
! Отговори
дед Мароз преди 4 години
Не ви искаме ***. Алооооууу!!
16
5
 
5
 
! Отговори
The Ghost преди 4 години
Желайте минуси *** цъкайте.
15
9
 
16
 
! Отговори
The Ghost преди 4 години
Поредната*** идея. Алоууу социализЪма си отиде 89 г. Как ще ьадължите частни вериги?
14
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До azИмаме качествени плодове и зеленчуци.Имаме и много некачествени стоки но те се произвеждат в големите бг фирми, като Престиж.
13
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подобни идеи имат за цел да ни разсеят и на свалят омразата към собствената си некадърност и глупост
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А сетиха се бълг.продукти къде е бълг.селскостопанство обаче едно време си спомням камиони които минаваха и събираха яйца от село -сега в нашето село много малко хора гледат кокошки -яйца си купуват от селото от тези които знаят че ги продават и не само за яйцата ,сега като стана така колко се върнаха на село да си засядат картофи домати пипери други -много малко всички макат на държавата не дейте да чакате производете си сами продукция при все това ще е БИО всички имаме село или вила
11
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лично аз избягвам определени бг марки хранителни стоки.
10
9
 
10
 
! Отговори
az преди 4 години
Защо? Българските стоки са ***. Даже и китайците ни задминаха. Стига с тия измислици за качествените български продукти. Едно време, може би.
9
11
 
14
 
! Отговори
Boko bo преди 4 години
Звучи добре, но е невъзможно по ред причини. Както и всяка друга идея на ГЕРБ и тук липсват обективност и реалност. До 2ва дена и това предложение ще отпадне. Ако ли лошо щото родното т.нар. производство е изцяло на Олигархията
8
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе те може да искат ама да видим какво ще каже ЕК по въпроса.
7
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма лошо, ама ако цената на "произведено в Бг" е тройна, какъв е смисъла?
6
6
 
18
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Ами, те скоро и да искат няма да могат да продават чужди стоки, защото всичко е блокирано навън.Проблемът е, че и нашите ще свършат.
5
8
 
23
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Какви български продукти? Фирмите изпоуволниха хората. Свинете са изклани! Козите са изклани! Кокошките измряха сами, щото не можели да излизат по дворовете! То не остана никакво българско производство! Ако чаокаме да зареждат само български продукти - сме умрели от глад!
4
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е добре ..но не мога да повярвам!!!
3
18
 
7
 
! Отговори
ТТТТТ преди 4 години
За бога братя не купувайте нищо китайско, не влизайте в китайските им мръсни ресторанти! Нека ги накажем китайците, за това което направиха!
2
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това нещо Костов го потъпка още с идването на Метро.
1
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кг Бг домати - 2 лв , кг домати от Гърция - 1 лв , следва прословутия въпрос : ко ши праим ся ?