Върбови клони на двора, плащеница в найлонов плик, как ще протече Великден?

Пловдивският митрополит Николай със строги мерки
7 апр 2020 20:07,
16
Върбови клони на двора, плащеница в найлонов плик, как ще протече Великден?
Снимка: БГНЕС

Пловдивският митрополит Николай издаде разпореждане за отбелязването на великденските празници в храмовете предвид COVID-19. Това съобщиха от Пловдивската света митрополия.

Още по темата

Разпоредено е на празника Вход Господ в Йерусалим, освещаването на върбовите клонки да се извърши в навечерието на празника, след празничната вечерня. Раздаването на върбата да става отвън в двора на храма, а не вътре, при строго съблюдаване на регламентираното разстояние между вярващите.

На Велика Сряда, след малкото повечерие, ще се извърши и чина на великия маслосвет. Помазването с осветения елей да се извършва при спазване на изискванията, като на Велики Четвъртък ще се извърша само помазване на желаещите миряни, а не общ маслосвет.

На Велики Петък, след изнасянето на св. Плащаница и поставянето й в средата на храма за поклонение, ще бъде покрита с найлоново или PVC покривало, като след всеки богомолец ще се почиства с дезинфектант. В нощта на Възкресение Христово също ще бъдат спазени всички изисквания предвид усложнената епидемиологична обстановка.

В деня на Възкресение Христово, когато се полага отслужването на Възкресната Вечерня (Второ Възкресение), няма да се организират общи съвместни богослужения, а всеки свещенослужител в храма ще отслужи Пасхалната Вечерня. Поздравът на свещенослужителите към миряните в Пасхалните дни ще става от солея, без изнасянето на кръста, св. Евангелие и иконата на Възкресение за поклонение.

По време на празниците Вход Господен в Йерусалим, Велики Петък и Възкресение Христово продажбата и паленето на църковните свещи ще се осъществява пред храмовете, при спазване на и строго съблюдаване на регламентираното разстояние между вярващите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Светий Боже, Светий Крепки, Светий Безсмъртни, помилуй нас!Амин!
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смешно е да се криете от вируси или от каквото и да било.Ако е дошло времето ви и Бог ви призове, ще го срещнете.Не се е намерил някой, който да избяга.
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прогнозите са пикът, така или иначе, да е в края на месеца, значи проблемът не е Великден.
11
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дори и в Библията е писано..."Вървете, Люде, скрийте се в домовете си! Затворете вратите зад себе си! Скрийте се за миг, докато премине гневът!"(Исая, 26:20)Ама те от къде да знаят... Те Библията не са чели... За тях това е глупост, скука някаква. Християни са само за пред хората, излизат за да лицемерничат кой е по-добър и състрадателен, да се правят на по-по християни от Папата даже.
10
8
 
5
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Aко седмица след великден скочат заболелите, сте за затвора....
9
5
 
5
 
! Отговори
Викаш Додо преди 4 години
В църквата 5G-то не влиза, та няма страшно?
8
6
 
23
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Когато държим магазините, будките за кафе и цигари и магазините за алкохол отворени, но затваряме църквите, то ние превръщаме църквата в поредната държавна институция. Затова църквите са ни празни. Аз не съм фен на Исляма, но ако забранят на мохамеданите да ходят на джамия на Курбан байрям това няма да стане! Църквите трябва да бъдат отворени. Всеки вярващ да реши за себе си дали се страхува от Бога, или от вируса.
7
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бог пази чадата си. Невярващите да ги пази щаба.
6
14
 
16
 
! Отговори
Бръм преди 4 години
Подигравка, гърците дето са по вярващи от нас забраниха ние тука.... всичко е за парите от свещичките дами и господа... църквата е алчна....
5
13
 
11
 
! Отговори
Бубето преди 4 години
Направо тая година без Великден.
4
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Господ Бог. Изпрати това изпитание на Православието!! Но само Руските православни християни ще го преминат!!
3
12
 
3
 
! Отговори
EEDE преди 4 години
Стига вече с тези паганщини! Ищар(Easter) няма нищо общо с Иешуа - истинския Божий син. Спрете се с това идолопоклонничество на образи под формите на икони. България е просто един пълен фалш на "християнство", микс от какви ли не ритуали и пагански празници.В Библията сме предупредени неведнъж да не се приучаваме към традициите на човека. Пълна отврат е цялата тази излагация...
2
2
 
23
 
! Отговори
истина е преди 4 години
Нямаш ли си го БОГ в душата , колкото и да се кръстиш и палиш свещи , няма да ти помогне !
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Други ще берат като за последно законите за тях не важат.