Д-р Русин Коцев в Кобленц: Езиковед, мигрант, учител, българин и ром

Той преподава български език като майчин в Германия
8 апр 2020 18:30,
130

Доктор Русин Коцев е българин, ром, езиковед и мигрант в Германия. От две години насам преподава в две училища в Кобленц, където води часовете по български като майчин език.

Повечето от българските ученици там са роми - като самия него. Русин живее в Германия от 2017 г. 34-годишният ром е напуснал България по икономически причини.

У нас е преподавал във Великотърновския университет. Русин има докторска степен по съвременен български език. Щастлив е, че в Германия може да работи по професията си, независимо, че срещу него има деца, а не студенти.

"Първата година не преподавах български език, а просто бях посредник между ръководството на училището и родителите, тъй като имаше езикова бариера", обяснява пред DW д-р РУсин Коцев.

В училище "Гьоте", където д-р Коцев води часовете по български, в последните 5 г. българските ученици стават все повече. Днес 8% от всички ученици са от България. Дошли са в Германия преди няколко години и имат много добра връзка със своя учител.

Русин е добре възприет и от колегите си.

"Струва ми се, че той е човек, който се интересува не само от своето собствено положение, той се занимава с проблемите на българската общност в Кобленц и е винаги готов да помага", казва директорът на гимназията Ралф Маренбах.

Двамата често участват в кръгли маси по проблемите на българската общност.

"Българите в Кобленц се справят доста успешно. Стараят се изключително много и полагат много усилия децата им да са по-добре, защото знаят какво ги чака децата им в България", обяснява д-р Коцев.

Той също иска децата му да израстнат в Германия. Женен е отскоро и със съпругата му се надяват скоро да имат деца.

"В Германия определено има разлика между това да си ром тук и да си ром в България. Тук хората те оценяват по качествата ти", категоричен е д-р Коцев.

В Германия му харесват реда и дисциплината.

"В България сякаш сме научени да си затваряме очите хем пред несправедливостите, хем пред хората в нужда. Тук не е така, ако има несправедливост, никой не се притеснява да я посочи, да ти направи забележка", казва д-р Коцев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
3
 
11
 
! Отговори
роза преди 4 години
Стойността на всеки човек не се определя от това дали е черен или бял.Важно е какъв интелект и способности му е дал Бог.Уважавам много хора като този учител,защото за тях ебило многократно по-трудно да се образоват и да се издигнат над нивото на общата мизерия и непросветеност,характерни за техния етнос.Желая му здраве и много професионални успехи!
59
9
 
16
 
! Отговори
до ммм..! преди 4 години
От коментарите на повечето хора лъха на ксенофобия, омраза, ненавист и неудовлетвореност в живота.------------Обикновена човешка злоба и завист на психично болни "индивиди" с ниска култура и ерудиция!
58
16
 
12
 
! Отговори
ммм ..! преди 4 години
От коментарите на повечето хора лъха на ксенофобия, омраза, ненавист и неудовлетвореност в живота.
57
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НСДАП 86Крайно време е германците да се върнат към НАЦИСТКИТЕ си корени и НСДАП да застане начело на Германия..Меркел да бъде разкъсана от кучета на живо по телевизиите а всички като тоя да ги откарат с влакови композиции към АУШВИЦ и Дахау...а СОРОС да му сложи печата лично на портала .........Фантазийте на един болнав човечец:))))))))))))))))
56
8
 
3
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
до ЦИОНИСТ ВЕЛЕДа те сложим тебе? Какво постигна днес? Изака квадратно гумно може би?
55
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германците са широко скроени, сигурно ще приемат още милион-два също толкова, ако не и повече, образовани ромове. И дипломи за академици ще избацат ако трябва.
54
10
 
15
 
! Отговори
Германец преди 4 години
Ако и другите българи бяхте като Русин може би нямаше да си изгоря паспорта.
53
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 78Хъхрещите даже и с купени дипломи си остават хъхрещи като тая *** от клипа............Има много българи с дефект в говора но с пълни глави. Тук се забелязва точно обратното, повечето българи са с ниски нива на сивото нещо, но с претенции "български".:)))))))))))
52
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 77 Кой българин се срамува да се нарече българин в чужбина ве говедооо?2008- *** отидох да бачкам в Гърция и имаше с мен 5 човека турци с български паспорти и казваха че са българи, а не турци, защото знаеха че гръцкия работодател ако разбереше че са турци ги изхвърляше на момента- ненавиждат турците повече отколкото ние турците . Разбра ли пеееераст такъв?
51
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Турчина 75Лайнюве и *** има във всяка една националност! Аз лично познавам такива българи и турци и съм спрял всякакви контакти с тях. Хората са хора на индивидуално ниво, ако си човек друго не е важно!
50
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хъхрещите даже и с купени дипломи си остават хъхрещи като тая *** от клипа.
49
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на човека, не се срамува да се нарича българин. А много българи отишли в чужбина се срамуват и пишат в този форум за българите в трето лице. Че вие какви сте бе, вие сте "Пази Боже сляпо да прогледа".
48
3
 
19
 
! Отговори
Турчина преди 4 години
имах приятел ром бяхме с него приятели в гимназията. Споделих че имам 3Д очила с които можеш да гледаш 3Д филми. Очилата бяха 15 лева изкупени онлайн. ТОй ми каза ай да ми ги подариш ще ти ги върна след 1 седмица. Мина 1 седмица обаждам му се и ми каза ,,Майка е сложила очилата някъде и не мога да ги намеря". И така до днес изминаха много години не видях никакви очила. Не казвам това за всички *** но половината са такива
47
0
 
0
 
! Отговори
Ясновидеца преди 4 години
До Анонимен ко каза, ко?
46
4
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Имаме още учители, инженери, лекари ромове, които можем да изпратим в помощ на бпатския немски народ.
45
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малий, щом и ромите станаха доктори по български...
44
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 67Ей, пеераси скапаниии, махайте го тоя от главна страница че ми писна да го гледам. Ебахтиии мазния скапан мангааал аз!На който му стига, вдига *** и си заминава.:))))))) Това да ти не е бащиния:)))))))))))))
43
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 69Проблемът е, че работи в Германия, а неговите брадчеди продължават да берат жица у нас..........................Какъв проблем е че работи той лично в Германия а неговите сънародници крадат в ***? Всеки отговаря сам за себе си, ако разбира се не е с манталитета на овцата и нейното незаменимо стадно съществувание.:)))))))))))))))))
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаем ги ромите и какви могат да бъдат и от които сме пропищели.Ама ето човекът работи, старае се, на ходи `жица да бере`Ами - всичко хубаво.
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пропуснали са да споменат че ромът емигрант българин езиковед е жендай еко био кросфит веган меринджей.