Д-р Русин Коцев в Кобленц: Езиковед, мигрант, учител, българин и ром

Той преподава български език като майчин в Германия
8 апр 2020 18:30,
130

Доктор Русин Коцев е българин, ром, езиковед и мигрант в Германия. От две години насам преподава в две училища в Кобленц, където води часовете по български като майчин език.

Повечето от българските ученици там са роми - като самия него. Русин живее в Германия от 2017 г. 34-годишният ром е напуснал България по икономически причини.

У нас е преподавал във Великотърновския университет. Русин има докторска степен по съвременен български език. Щастлив е, че в Германия може да работи по професията си, независимо, че срещу него има деца, а не студенти.

"Първата година не преподавах български език, а просто бях посредник между ръководството на училището и родителите, тъй като имаше езикова бариера", обяснява пред DW д-р РУсин Коцев.

В училище "Гьоте", където д-р Коцев води часовете по български, в последните 5 г. българските ученици стават все повече. Днес 8% от всички ученици са от България. Дошли са в Германия преди няколко години и имат много добра връзка със своя учител.

Русин е добре възприет и от колегите си.

"Струва ми се, че той е човек, който се интересува не само от своето собствено положение, той се занимава с проблемите на българската общност в Кобленц и е винаги готов да помага", казва директорът на гимназията Ралф Маренбах.

Двамата често участват в кръгли маси по проблемите на българската общност.

"Българите в Кобленц се справят доста успешно. Стараят се изключително много и полагат много усилия децата им да са по-добре, защото знаят какво ги чака децата им в България", обяснява д-р Коцев.

Той също иска децата му да израстнат в Германия. Женен е отскоро и със съпругата му се надяват скоро да имат деца.

"В Германия определено има разлика между това да си ром тук и да си ром в България. Тук хората те оценяват по качествата ти", категоричен е д-р Коцев.

В Германия му харесват реда и дисциплината.

"В България сякаш сме научени да си затваряме очите хем пред несправедливостите, хем пред хората в нужда. Тук не е така, ако има несправедливост, никой не се притеснява да я посочи, да ти направи забележка", казва д-р Коцев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преподава чист майчин на чистите български граждани в Кобленц. Заради езиковата бариера трябва да обяснява на саксонците и на родителите че няма диплома за майчин, а само за български, ама ако трябва и за майчин ще му изпратят. После обяснява че не дава майчинство, а преподава майчин, който всъщност е български, ама не се казва български, а майчин, ана няма проблем, ако случайно има желаещи освен майчин може да ги изпедепца и на български.
19
2
 
9
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 4 години
...... я кажи най- добре колко плати на БХК за да ти дадат докторска степен в България?
18
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 15А това какво ги чака децата в България не е ли антибългарско....А какво бъдеще имат повечето български деца които не са със семе от БКП и шумкарски връзки?:)))))))))))
17
0
 
7
 
! Отговори
джин с тоник преди 4 години
Добре е да има такива екземпляри за пример. Ромове или не, няма значение, щом човека е свестен. И между уж "белите" има "бисери".
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3Повдига ми се от пропаганда, няма българин-ром и хиеана-лъв точка...........Да точката гласи че няма по умен от българските ***, *** и .....но само в техните напукани огледала.:))))))))))))))))))))
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя е много неща, но нищо не прави като хората, манджа с грозде.
14
3
 
3
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Има и изключения, напр. д-р Чирков. Или пък този. На това са по- скоро изщлючения на 200 000 и именно тези изключения потвърждават известното на абсолютно всички българи. Тези разбират само от методите на -р Менгеле. Този гений, освен безспорните му успехи е приложил на 400 000 хил.кафяни един *** метод - химическо скопяване. Само това е решението. Е, че от всичките щял да има един като Чирков е поносима щета.
13
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АТАКИСТ 11Тоя мазния римлянин- учител по български език, ако го хвана на синтаксис, дали ще може да ми каже в едно сложно изречение кой е ***, сказуемоте, допълнението и определението в него?Щом е с интелект на дали ще тръгне да доказва каквото и да било на междуметие като теб.:))))))))))))))))))))))
12
3
 
3
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 4 години
Името си не може да напише, но щото кротък- веднага учител станал.
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До панчоА това какво ги чака децата в България не е ли антибългарско бе,тУпAн!?
10
4
 
7
 
! Отговори
маус преди 4 години
90% от тук пишещите злобни есна.фчета не могат и на малкия пръст да му се мерят на този човек
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2И ? Не разбрах за какво е тая антибългарска статия ? Защо учат български език след като чрез това обучение ги предпазвали да се връщат където щяло било да им е много зле и всичко лошо ги било очаквало ? Какви са тия безмислици ?А какво добро чака всеки един по-среден българин в държавата *** по патент на БКП??
8
4
 
1
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 4 години
Тоя мазния римлянин- учител по български език, ако го хвана на синтаксис, дали ще може да ми каже в едно сложно изречение кой е ***, сказуемоте, допълнението и определението в него?
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ром да си е начин на живот, а не етнос то и Тайсън Фюри е ром, ама е по-бял от много българи.
6
4
 
6
 
! Отговори
1 преди 4 години
***,ззапочна,голямото оплюване,уж искат и в западните покрайнини,да се учи българския ,като майчин език,но в Кобленц,преподавателя е ром,и затова започнаха оплюването.
5
1
 
14
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
В Германия ги оценяват според качествата.Че то и тука е така. Образован ром - един на един милион.
4
3
 
7
 
! Отговори
панчо преди 4 години
До Анонимен 2във статията няма нищо антибългарсконо има нещо което ограничения ти мозък не може да асимилира за да разбере
3
3
 
9
 
! Отговори
The Ghost преди 4 години
Нямаше да мога да заспя ако не бях прочел тази стстия.Местя го в другия крачол
2
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повдига ми се от пропаганда, няма българин-ром и хиеана-лъв точка.
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако беше и гей, щеше да е евроидеал :D