Доц. Спасков: Не е възможно безконтролно изследване на всички

Възмоно е цените на тестовете да спаднат
8 апр 2020 08:11, Ния Христова
27
 
Тестовете на пациенти болни от коронавирус, за които има медицинско решение, се плащат от Националната здравноосигурителна каса. По какви критерии ще се определя кои хора трябва да бъдат тествани? За това говори бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков в ефира на Bulgaria ON AIR
 
"Ще излезе някаква разпоредба от страна на Здравната каса точно какъв ще бъде механизмът, тъй като практически няма да е възможно, няма да може издържи системата да се прави тестване на абсолютно всички, които желаят", посочи той. 
 
"Напълно е възможно постепенно да започне спадане на цените на тези тестове", допълни доц. Спасков.
 
Той изтъкна това, че в момента не само за COVID-19, но и при други здравословни проблеми човек първо трябва да отиде на преглед от общопрактикуващия си лекар, евентуално от специалист, и след това да се назначат съответните изследвания.
 
"Не е възможно пълно безконтролно изследване на всички граждани", обясни бившият. шеф на "Пирогов". 
 
Доц. Спасков смята, че тестовете могат да ни дадат някаква ориентация за това как се развива епидемиологичният процес.
 
"Ако научим, че едно социологическо проучване е проведено само на 16 000 души, ние няма да му вярваме. Трябва да се натрупа значително по-голяма бройка. Има статистици, които биха могли да ни определят какви са тези бройки като най-добро средство за решаване на именно този проблем - развитието на епидемиологичния процес", отбеляза доц. Спасков относно тестването у нас.
 
Той свята, че за да знаем кога ще е пикът у нас, е необходимо да се извърши по-широко тестване на хора. 
 
"В сегашния момент се разбра колко ценни са медиците за обществото", заяви доц. Спасков.
 
Вече има още 8 заразени медици от спешната помощ. Според доц. Спасков няма как да има стопроцентова защита от коронавируса.
 
Доц. Спасков апелира да гледаме на лекарите с уважение. Той е убеден, че медиците ни знаят какво правят. Според него здравната ни система ще издържи на натоварването. 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Ммм преди 4 години
Лъже тоя , може да се тестват всички българи.Предната седмица обясниха по телевизията и сметка бяха направили, че ще струва 385милиона.Ама трябваше да се изтеглят едни 10 милиарда и да се откраднат, вместо наистина да направят нещо за хорицата.
22
0
 
2
 
! Отговори
235 преди 4 години
"системата няма да издържи"Тя тая система продънена каца. В Гърция как има пари?!
21
0
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Тъпите Германци умират да се тестват. Тарикатите тука не им трябва.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия са направени 10962 теста на 1 милион население, а в България само 2288, вкл. бързите тестове. Според един преди мен това било еднакво тестване.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искам да попитам, положителната проба какво показва:че човек е боленче човек е заразенче е бил боленче е бил заразен че е оздравял и има антителаколко време антителата предпазват от ново заразяване и оздравяване
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 20Пари има! Няма смисъл и толкова налични тестове за купуване!!!!
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ахаааа, значи проблемът не бил медицински?В крайна сметка става въпрос за пари нали?
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИзводИ с какво ще ги изследваш? Нашите изследвания отговарят процентно на тези в Германия! Ще бъде проведено масово изследване след пика на епидемията, за да се види колко хора са го минали, изградили антитела. Никъде няма масово тестване по света. Тестват се тези със симптоми. И под карантина и наблюдение контактните около тях. В съседна Румъния мин.на здравеопазването си подаде оставката след идеята да тества масово цяла Букурещ от врата на врата! Явно много гледате"Марвел" и слушате С.Т.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но не би трябвало без причина да се вземат проби на хора без признаци, които не са били в контакт със заразени, не са дошли от чужбина и не им е наложена законова карантина.
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 15Може би пробват поръчаните от нас...
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 6Поръчаните от Европейския съюз тестове още не са дошли! Къде ти се привиждат свободни за купуване неограничени тестове. Германците пробват техни нови бързи!
12
1
 
2
 
! Отговори
Проучване преди 4 години
16000 случайно анкетирани стигат за социологическо проучване, но 20000 таргетирани теста не стигат за статистически изводи.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 9От къде ти е информацията? От Слави Трифонов ли? Нито има толкова тестове налични да се купят, нито има смисъл. То ти обясняват, но не знаят, че си чехълче или амеба. Дори да има пари, няма толкова тестове!!!! Няма от къде! Докторицата върнала се от Испания 2пъти отрицателни бързи. Домусчиев и той бърз отрицателен! Да, ама не е! Първите 4 дни да не ти казвам какво ще хванеш на дядо. Аман от чалгари! В Германия какви данъци и осигуровки плащат. Не са 10%; 5%;20%;27,5%;8%! Нали?
10
2
 
3
 
! Отговори
Баи преди 4 години
Човека го каза няма иследване за всички - взимат се проби като починеш евентуално , за статистиката Иследване от - нзок само за депутати и министри
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вмирисваш етажа и към екарисажа.. Нищо ново...
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То не редно но всеки държави го правят,гад
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в Германия отдавна започнаха масово тестване по заводи с важни производства
6
0
 
5
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Раздават се бързи тестове на GP-тата и всеки си се тества.. Какъв е проблема.. Аааа няма тестове!
5
0
 
3
 
! Отговори
до 4 преди 4 години
Явно на теб ти харесва...кражбите, изнудванията, убийствата и изнасилванията на бабите по селата...мъжага си ти...като твоя кумир....мачо!
4
2
 
2
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Тоя край бая години се отлага нещо. Важно е да си вярвате и да запазите бойния дух.