Коронавирусът – непознат, държи се различно от познатите инфекции

Всички страни променят стратегиите си с времето
8 апр 2020 22:50,
56

Световната здравна организация алармира, че сега не е моментът за облекчаване на мерките срещу епидемията от коронавирус. Aдекватни ли са мерките на държавата?

"Трудно е да се каже кои са адекватните мерки, все още медицината се учи за тази инфекция. Малко се тества по цял свят, в момента има невъзможност по целия свят да се извършват такива тестове. Това не е грип, а вирус, който се държи по по-различен начин от познатите ни инфекции", каза за "Денят ON AIR" председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

Още по темата

Според него има промяна в стратегиите - Дания и Австрия са пример за това. "Всички нови данни са повод за промяна на стратегиите на правителствата", добави д-р Хасърджиев.

В Банско започва тестване на част от населението за Ковид-19, като целта на изследването е да установи колко от жителите вече имат антитела и на какъв етап е болестта сред хората в града.

"Предварителните данни от други държави показват, че колективният имунитет няма много значение при тази инфекция, тоест смъртността все още е висока. Единственият вариант е да се търсят ваксини и дотогава да сме в период на изчакване", отбеляза в ефира на Bulgaria ON AIR председателят на Националната пациентска организация.

По думите му трябва да пренастроим ритъма си към по-различните нови условия.

"Лечение значи да имаме препарат, който мори вируса. Българите заболяват по-малко, защото доста рано влязохме в карантина. Испанският грип е върлувал в продължение на 2 години и втората вълна е била най-смъртоносна", категоричен бе д-р Хасърджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
3
 
! Отговори
Грух преди 4 години
А бе *** експертите тука. Така ще се разболеете, онака ще се разболеете. Дават се определения за колективен имунитет, за мерки при пандемия и т.н. дъра-бъра. Ей големи сте експерти всички! А изкупихте кенефната хартия и се бинтовахте като нинджи по улиците, мишоци. Умирате от страх *** всяка вечер. Същите паникьори които гледате всяка сутрин с калкулатора на умрелите в началото на март разказваха колко обикновен е вируса, а сега!? Олеле "ще се заразите". А бе не ви ли мирише на инсинуация?
30
0
 
1
 
! Отговори
гост преди 4 години
Мдааа. Не знаят с какво точно се борят.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен, че населението е било наполовина на днешното, медицинската система е била на практика неразвита и не е имало почни никакви карантинни и изолационни мероприятия. Както и дезинфекционните мерки и препарати не са били толкова разпространени като сега. Както и не е имало помощни препарати за борба със съпътстващите заболявания или медицинско оборудване за обдишване... Стига паника. Живота тече, както е текъл до сега. Има и трудни моменти.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 27Много ТОЧНО казано.
27
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-накрая се сетиха за испанският грип който е убил 80 хил българи!!!Не е зле, А?!И сега ще е така.Само че тогава населението е било наполовина на днешното !!!Гответесе че идва оная с косата........
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората, които са го преболедували, имат антитела И нямат вирус. По определение това е имунитет. Дори и да мутира, тялото вече има близки по вид антитела и шанса да реагират е голям. Вие можете ли да посочите научна статия, която казва, че всеки човек има собствена разновидност на вируса?
25
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има една няколко основни постулата, които се използват за справяне със заразата. Първо - предполага се, че не можеш да се скриеш. В един или друг момент ще се разболееш. Второ - с медицински грижи болестта минава по - леко и шанса да загинеш е по - малък. като извод от горните 2 идва - трябва да се забави развитието на болестта до степен в която локалната медицинска система ще може да се грижи за максимум болни, докато в населението има достатъчно имунизирани. Това и се прави.
24
7
 
4
 
! Отговори
nina преди 4 години
#24Къде прочетохте,че срещу ковид 19 се изгражда имунитет?Моля посочете медицинска публикация.
23
1
 
8
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Короновирусът не се вози в трамвай 10 нали? От тая снимка това си помислих.
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нина, всеки вирус, срещу който по - голямата част от населението може да изгради имунитет, може да доведе до колективен имунитет. Срещу корона вируса се създава имунитет.
21
4
 
11
 
! Отговори
nina преди 4 години
#13Срещу ебола,малария и спин няма колективен имунитет.Какво ви кара да си мислите,че срещу този вирус може да има?
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Около половината от случаите са безсимптомни, е и добра, и лоша новина, тъй като фаталността на вируса може да е по-ниска, отколкото се смяташе първоначално. Това също означава, че хората могат да разпространяват вируса несъзнателно. "Ясно е, че все още е твърде рано, но безсимптомната инфекция допринася значително за разпространението на Ковид-19", подчертавайки значението на това хората да се съобразяват с мерките за социална дистанция и изолация.NTV Haber
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според Министерството на здравеопазването в Япония коронавирусният тест на 712 от 3711 пътници, тествани на круизния кораб Diamond Princess, е положителен и не са наблюдавани симптоми при 331 (46 процента) от пациентите.
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учените анализираха данни, събрани от Исландия, карантиния град Vò на Италия и круизния кораб Diamond Princess в Япония. В проучването е установено, че половината от пациентите на Ковид-19 не са имали никакви симптоми като суха кашлица, треска и други подобни, въпреки че са носители. Експертите предупредиха, че тестването само на тези със симптоми не е достатъчно за борба с коронавирус.
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Корона вируса още от миналия век е открит.Това в момента е друга разновидност на същия вирус.
16
4
 
8
 
! Отговори
ай ай преди 4 години
За сведение, най-бързата ваксина произведена в историята на медицината, от изолирането на вируса до започване, ЗАПОЧВАНЕ на производство на одобрена ваксина, е 4 (четири) години. Алтернативата е да се прецапат тестовете и да се пусне ваксина, която може не само да не предпазва достатъчно, ами и да води до фатално протичане на болестта. Справка - ваксината за денги.
15
2
 
14
 
! Отговори
Калпазан преди 4 години
Ако някой се е чудил как се разтяга локум,Вече знае -много приказки и на финала едно нищо
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мария Гаргамел обеща 'Суперкомпютърът" да открие нови лекарства. Пускайте го да работи и да открива. Или ни излъгаха?
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 10Така е но не мутират фундаментално.Еволюират не революират ако мога да се изразя така.Накараш ли имунната си система да ги определя като вражи ще им види сметката.Например преди 10 год си направих ваксина срещу грип.Неква френска забравих и името.От тогава съм боледувал само веднъж за 10 год в рамките на 3-4 дни.Не съм супермен не водя кой знае колко здравословен начин на живот.Обичам да ме вали дъжд сняг да ми е мокро и студено.Заобиколен съм от хора боледуващи всеки сезон.И нищо
12
6
 
20
 
! Отговори
Az преди 4 години
От къде го изкопахте тоя кретеноид? Какво беше това изказване, че колективния имунитет не вършел работа затова да чакаме ваксина? Келешпир такъв, какво според теб е ваксинирането ако не колективен имунитет?