Над 60 хил. вече търсят работа, средното обезщетение за безработица 650 лв.

По мярката 60/40 има искания за подпомагане за 12 хил. работници
Обновена: 8 апр 2020 12:42 | 8 апр 2020 12:36, Веселина Йорданова
133
Над 60 хил. вече търсят работа, средното обезщетение за безработица 650 лв.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

61 644 души са подали заявления като търсещи работа при извънредното положение. Това информира социалният министър Деница Сачева на брифинг в МС. В това число са и хора, които са се завърнали от чужбина.

650 лв. е средният размер на отпуснатите обезщетения за безработица, до момента те са над 15 хил.

Още по темата
Общо 32 041 души са подали заявление за парично обезщетени за безработица, а близо 10 хил. са намерили работа за въведеното извънредно положение до момента. Новите заети са в хранителни вериги, онлайн търговия, охрана, социални дейности.

Само за последните 10 дни са обработени над 103 хил. различни заявления в Бюрата по труда.

По мярката за подпомагане на бизнеса 60/40 до вчера има 873 искания за 12 455 работници и служители - предимно от малки фирми в хотелиерство, ресторантьорство, преработваща промишленост и др.

Сачева заяви, че натоварването в Бюрата по труда е извънредно и помоли за разбиране. Документи могат да бъдат подавани електронно, по пощата, да бъдат предварително попълнени, след като бъдат свалени от интернет, напомни тя.

Среднодневно колегите трябва да обслужват около 4 хил. души и се надявам да проявим разбиране към извънредното натоварване. Във всички областни градове ще бъдат изпратени полицаи, за да помогнат за реда при опашките в Бюрата по труда, информира министърът.

Работниците, които са в неплатен отпуск, могат да работят на втори трудов договор, като не се изисква разрешение от първия работодател. Всички, които се включат и работят в селското стопанство, могат да получават едновременно обезщетения и възнаграждения за труда си, информира Сачева. Не е нужно договорите да са еднодневни, а могат да бъдат сключвани за целия период.

Над 1500 тона храни - пакети, ще достигнат до нуждаещи се в цялата страна. По програмата Топъл обяд заявления се приемат до 21 април и би трябвало 20 хил. души в цялата страна да получат тази грижа. Досега 23 общини са подали заявления за финансиране.

Има 39 искания от общини за патронажна грижа за близо 7 хил. души.

Тя информира, че работещите на първа линия социални работници ще получат допълнителни пари, те са около 6100.  Няма отлив на служители от Бюрата по труда, има единични случаи за подаване на молби за напускане, нормално е хората да да са притеснени и уплашени, коментира тя.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари