През метър, през два: Дълги опашки пред Бюрото по труда

И днес социалните бюра са обсадени от безработни
54

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Продължават дългите опашки пред Бюрата по труда в София, видя репортер на Dnes.bg.

Още по темата
Още от сутринта десетки се наредиха пред Бюрото по труда в Младост, като образуваха дълга опашка. Хората чакат търпеливо реда си, като спазват необходимата дистанция и масово са с маски.

В същото време се появи информация, че служителите в бюрата напускат заради примитивната организация на работа, огромните опашки и ежедневните скандали.

Малко по-рано днес президентът на КНСБ Пламен Димитров отчете, че от началото на седмицата новорегистрираните безработни са над 6 500. По данни на синдиката около 330 000 ще станат регистрираните безработни до края на годината, като една голяма част от тях ще бъдат с право за минимални обезщетения.

Надеждите са, че след края на ограниченията заради коронавируса част от безработните ще бъдат върнати отново на работа от своите работодатели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
15
 
! Отговори
скръб са там преди 4 години
Аз съм се записвал в БТ 2 пъти. Първият през 2002ра-тогава не ми намериха работа и се преквалифицирах сам. Тази година 2ри път. Служителките се лутаха, искаха да търся Булстат-и на стари фирми от моя телефон, обясняваха ми, че няма смисъл да се записвам, два-три пъти "нямаше връзка с интернет", да съм отидел друг път и т.н. Мисля, че това не е никакъв посредник за търсене на работа, а една излишна служба за помощите при безработица. Спокойно могат да ги изплащат и без тях(Бюрото по труда).
47
1
 
4
 
! Отговори
До 46 преди 4 години
Съзнавал ли, че казваш, че средната заплата в България е примерно 5000-6000 лева или 10000 лева? Според последните публични данни на НАП има 39500 човека с средномесечен доход над 5000 лева. Доход е не само заплата.
46
5
 
8
 
! Отговори
до 45 преди 4 години
И какво по-точно е станало?! Масовият добре платен човек, работещ интелектуална работа, не е докоснат от кризата. Изритаха група сервитьори, арматуристи и подобни нулево квалифицирани. Една друга подобна групичка се върна с подвита опашка, изритана от ЕС, защото трудът й е заменим от всеки и като хора са ненужни. Всеки би ги заменил. А интелигентния човек няма кой да го замени толкова лесно. По-страшното е в Германия и САЩ какво става, а не някакви си сервитьори как са на улицата. Дреме ми.
45
2
 
7
 
! Отговори
до 43 преди 4 години
Какво прави един от 200 000 души със заплата над 9000лв. или един от останалите стотици хиляди, които взимат над максималния осигурителен праг в сайт са новини?! Интересен въпрос. Ами, четат новини, и се опитват да просвятлят глупавия бачкатор да започне да се осигурява на реалната си заплата за собственото си добро. Това правят, както виждаме от няколко коментара по-долу.
44
0
 
4
 
! Отговори
сериал преди 4 години
До Анонимен Ти какво би правил ако си на тяхно място, на мястото на тези с големите заплати под карантината?
43
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но тези, които се хвалят с високи заплати ми е чудно какво правят във форума.Би трябвало да имат повече въображение дори и в условие на социална изолация.
42
0
 
6
 
! Отговори
факт преди 4 години
Обществото нямаше милост към досегашните безработни.
41
3
 
12
 
! Отговори
Хмм преди 4 години
Когато се опитваш да врътнеш системата, накрая системата те врътва теб. Ако всички се осигурявахме на реалните пари даже и прага сами щяхме да искаме да се увеличи с идеята, че ако ни съкратят за някакво време ще си останем на стандарта докато не си стъпим на краката. Всички карат на принципа - не е важно аз да съм добре, важното е вуте да е зле.
40
7
 
5
 
! Отговори
До 36 и 39 преди 4 години
И аз така,. Взимам осемцифрена заплата и като гледам как парите дето ми удържат отиват към такива като вас. ...
39
8
 
13
 
! Отговори
до 36 преди 4 години
В подобно положение съм. И аз взимам почти петцифрена заплата и, като гледам какво изплащам самият аз и какво- работодателят ми ежемесечно за разни търтеи сервитьори, бармани и подобни със заплати в плик, ми става малко неприятно. Искам парите ми да отиват за пенсии, за лекари, за образование, а не за дребни необразовани тарикати и чисти роби, които се осигуряват на минимална, за да спестят някой лев. Е, сега това им излиза прескъпо де.
38
3
 
7
 
! Отговори
до 37 преди 4 години
Изплащат, да. Баща ми се пенсионира наскоро и си взе сумата накуп. И аз самият работя от 10 години в IT сектора и до момента съм натрупал над 35000лв.. И аз бих си ги взел накуп.
37
0
 
16
 
! Отговори
Петър преди 4 години
Да попитам какво стана с втория стълб на пенсионното. Май трябваше вече на първите да изплащат!
36
7
 
10
 
! Отговори
до 35 преди 4 години
Ами, какво да ти кажа- аз взимам петцифрена заплата и в момента издържам ежемесечно по няколко сервитьора. Ако мен ме съкратят, именно заради техните мижави заплатки в плик, аз ще взимам 60% от прага. Май не си хич на ясно какво се взима като обезщетение- жълти стотинки. И прагът е мижави 3000лв., именно заради слугинажа, който си взима заплатите в плик и който НИЕ с високите заплати издържаме сега. Както и ние плащаме пенсии, заплати на държавни служители и какво ли не.
35
3
 
17
 
! Отговори
Хмм преди 4 години
С цялото ми уважение към сервитьорите. Ама хак да е сега. Вместо да се осигурявате на истинските пари и да си получавате истинските заплати само на бакшиши разчитахте, а тях на трудовата борса не ги зачитат. На мен що не ми плащат с башиши и на почти всички останали нормални хора. Хак да им е и на таксиджийте. Все нямат да върнат, все малко им било. Да не говорим че огромна част от тях даже и книжка нямат. Всички хора трябва да се осигуряват на парите, които взимат за да няма мрънкане след това.
34
0
 
13
 
! Отговори
Хах преди 4 години
До АхаТо и на работа никой не те е наел насила!!Такива условия ти е предложил ''работодателя'' и за да не умреш от глад се съгласяваш.
33
7
 
15
 
! Отговори
Психиатър преди 4 години
До АнонименСега всички дето се мислехте за големи тарикати да не се осигурявате на пълна заплата се оправяйте.
32
9
 
11
 
! Отговори
Аха преди 4 години
Който се е съгласил да му плащат под масата си е негов проблем. Пак опираме до това, че ти си се съгласил, а не че някой те е накарал насила.
31
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 30Някой да те е карал насила да подписваш такъв фалшив договор? Тези дето са го направили си заслужават съдбата.
30
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някакъв пита как щели да го накарат да напусне, ами много лесно- От утре започват да ти плащат сумата срещу която се разписваш ( в болшинството от случаи се разминава с която са ти плащали до оня ден) и ако не те бърка да вземаш 600 вместо 1400- работи си .
29
4
 
7
 
! Отговори
Аха преди 4 години
Може, и още как, май не разбираш принципите на правото. Нищо, преди 3 години на един бизнесмен колекторите му прибраха всичко и малко го респектираха. Сега работи като охрана, пък младо момче, на 42 години, ама за 5 дни му побеля косата, още не може да се разбере защо.