Психолог: Кризата ще промени смисъла на съществуването ни

Коментар на Христо Монов по Bloomberg TV Bulgaria
8 апр 2020 15:25, Анисия Иванова
40
Психолог: Кризата ще промени смисъла на съществуването ни
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Смисълът на човешкото съществуване след преодоляване на кризата около коронавируса ще е да бъдем повече време с тези, които обичаме. Това мнение изрази психологът Христо Монов в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му след кризата ще се наложи да променим представите си за живота. "Нужно е забавяне на темпото, конкуренцията ни беше движещият мотив, а не би трябвало да е така. Ще видим, че човекът до нас е по-голяма ценност от материалните неща", изброи той.

Гостът обяви, че е създаден екип за кризисна подкрепа онлайн и по телефон към Дружеството на психолозите в страната още от 13 март.

"Първо наблюдавахме страха такъв, какъвто трябва да бъде, от нещо невидимо, но реално", каза той.

Психологът допълни, че след обявяване на извънредното положение са се проявили и другите нормални страхове, свързани с бъдещето.

Той обясни, че кризата показва реалните ценности и  морални устои на всеки човек. Нашите съвети към хората са да използват ситуация - да обърнат внимание на близките си, много често хората се оплакват, че е загубена комуникацията в дома и започват да се карат в това време.

По думите му кризисната интервенция не е психотерапия, тя има за цел да успокоява.

"Търсят ни хора със сериозни бизнеси. При полицаите и лекарите също ще е необходима помощ след преодоляване на тази ситуация", подчерта Монов.

Според него тонът на Националния оперативен щаб при съобщаване на данните за заболелите трябва да стане малко по-обнадеждаващ.

Целият разговор чуйте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ще видим, че човекът до нас е по-голяма ценност от материалните неща"СТИГА ГЛУПОСТИ бе селскиии !!"Който гради върху хора, ГРАДИ ВЪРХУ ПЯСЪК." ......казват УМНИТЕ !!!
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Христо Монов?!?!?WTF????Поредноя *** изпитал неустоима нужда да демонстрира слабоумието си.Отврат !!!
29
1
 
5
 
! Отговори
До 26 преди 4 години
Няма нищо лошо относно екскурзиите в чужбина. Стига човек да има желание, да може да си ги позволи и най-вече да вложи малко мисъл в начинанието преди неговото начало. Страните по света не са спрели да обявяват изискванията си към туристите. Освен, че мераклията трябва да прояви малко самоинициатива, тук за бръснене са и туристическите агенции, които често не са коректни. Ако човек ще ходи по Африка/ЮИ Азия, трябва да има едно наум за антималарици и ваксини. Иначе, Ох-чето после може да е голямо
28
2
 
10
 
! Отговори
SS преди 4 години
Рибата още в морето вие сложихте тигана на огъня.Почакайте още нищо не е приключило!На есен ще се преброим.
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако още никой нее разбрал че живота е Суета суета и пак суета много са зле. Друг е въпроса за Вярващите. В техният живот има смисъл. Те мислят по друг начин и с друго верую. В душата си носят Бог подчиняват се на Божиите закони и живота им протича смислено. Но колко са такива. Не са много може да ги преброите без затруднение. Истински Вярващите знаят че на земята са за да изкупят Греховете си. За разлика от другите които си мислят че са на земята за да живеят като бейове. Бог им праща изпитания.
26
3
 
5
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
акви са тези излюпени психолози,да света може и да се измени,но ако и лятото като минимум всички са под карантина,щото ще доведе до размирици .... и неуправление на тълпата...а тя е страшна разрушителна сила.
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Нългария никой не е разследвал смъртта на хората, за които се твърди, че са умрели от ковид-19. А това трябваше да е задача номер 1 на Главния прокурор.
24
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо няма да промени. Малко да се оправим и пак ще хукнат като изоглавени по молове и екскурзии в чужбина.
23
5
 
13
 
! Отговори
Стар набор преди 4 години
Как обосновават защо са решили именно до 13.Май да бъде извънредното положение ? Какви факти говорят за това ? Днес Австрия, Дания и др. започнаха да отпускат юздите.Натиска в Германия расте, Меркел ще бъде принудена след 19.4. също поетапно да намалява ограниченията. Защо в България избраха такъв дълъг срок ?
22
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни глупости! Хората ако си взимаха поука от кризи и войни щяхме да живеем в земен рай. Този "психолог" да си скъса дипломата.
21
2
 
3
 
! Отговори
до Св преди 4 години
Вижте, прав сте, но даде ли се СВОБОДА след като отмине Короната, само до една година всичко ще се навакса и управи - и туризъм, и ресторанти, услуги, подновяване на пройзводство и износ. Проблем виждам само ако нарочно се провлачят решенията да се ВЪРНЕМ КЪМ НОРМАЛЕН ЖИВОТ. Но отнемат ли ни СВОБОДАТА, тогава и аз не виждам управия, а робство и подтиснат живот. Да, говови сме да изчакаме известен смислен период на карантина, но трябва да има ясна ПЕРСПЕКТИВА кога ще се сърнем към нормален живот.
20
4
 
2
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 4 години
Ако възлюбиме Бога!Инак нищо няма да се промени и човечеството ще го постигнат още по големи катастрофи.
19
1
 
22
 
! Отговори
Стар набор преди 4 години
Днес един лекар, светило по Правна Медицина в Хамбург официално потвърди, че ВСИЧКИ починали с установен Корона-вирус в Хамбург (23 души) са починали от други заболявания.Да умпреш "СЪС" вируса (и един куп други предвартителни заболявания), не значи, че си умрял "ОТ" вируса, а всички статистики в Европа не правят разлика. Публикацията е във welt.de. Да се надяваме, че смелостта на доктора няма да му струва поста.
18
1
 
17
 
! Отговори
Св преди 4 години
Абе да ви кажа на всички пишещи, че ще е постарому, и аз бих искал, най - малкото спокойствието си. Ама НЯМА да стане. И има само една дума - ПАРИ. 30 % от икономиката ни е ресторантьорски и хотелиерски услуги. Още толкова разни услуги. Няма как да се завърти колелото и с прословутата ни "промишленост" за части за автомобили, още преди КОРОНАТА се отчитаха спадове в автомобилостроенето и намалени пазари. Сега хептен. Да не говорим за доставките и логистиката - тотален крах. Е няма да е постарому
17
3
 
13
 
! Отговори
Хахаха преди 4 години
*** защо ми навирате този "специалист психолог".Та сина му беше скинар и нацист Монов.Точно неговият син се беше нахвърлил заедно с още 12 *** да убият Джок Пол Фрийман и в тарапаната беше убит.Този Монов - специалиста психолог, се е провалил, като е допуснал сина му да стане скинар и нацист, отделно пък падението, че е бил ДС доносник.
16
2
 
11
 
! Отговори
Стар набор преди 4 години
Животът ни ще се промени, ако Кризата следва някакъв "сценарий", конструиран извън България и наложен на всички Европейски държави. Иначе как да тълкуваме изказвания от рода "Няма никога да се върнем към живота преди кризата" (Меркел) или "Човечеството е пред коренно нов вид на съществуване..." Аз си искам начина на живот преди Корона-кризата !!! Няма да се оставим на тъмните сили да ни управляват !!!
15
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След тази измислена (поне в България) едипемия ще настанат още по-големи простотии, защото простите хора ще се почувстват безсмъртни и ще сътворят още по-големи простотии!
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Монов, ти и всичките ДС-ари за 30 години хич не се променихте, та някаква псевдоепидемия ще ви промени!
13
0
 
19
 
! Отговори
Бубето преди 4 години
"Животът е един дълъг урок по смирение." - Джеймс М. Бари
12
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кръчмите отново ще се напълнят ! Разврата ще продължи ! Пошлостта ще се развихри като за последно !Знам психологията на българина.