Стоян Мавродиев: Няколко банки се надпреварваха за тази сделка

Премиерът е бил подведен от анализи, обясни бившият директор на ББР
8 апр 2020 22:07,
47
Стоян Мавродиев: Няколко банки се надпреварваха за тази сделка
Снимка: БГНЕС

 По сделката със заем от 75 млн. лева на "Свети Георги груп", дружество, свързано с компанията за изкупуване на вземания "С. Г. груп",  Българската банка за развитие (ББР) работи от 6-7 месеца, много преди коронакризата. Това коментира по bTV главният изпълнителен директор на кредитната институция Стоян Мавродиев. Обяснението си той направи за отпуснатия от банката заем след скандала, в който премиерът Бойко Борисов поиска оставката на ръководството на държавната банка.

Още по темата

Мавродиев защити решението за заема с обяснението, че с тази сделка колекторската компания е изкупила портфейл от лоши вземания 80% от Пощенска и 20% от Общинска банка, като обезпеченията са с активи за 500 млн. лева.

„Няколко търговски банки се надпреварваха за тази сделка“, поясни банкерът.

Той смята, „премиерът е бил сериозно подведен от анализи, които са му представени“.

„Материята е сложна и той не е успял да стигне до детайлите. Екипът на ББР не е свършил нищо нередно, особено след като тези хора работят денонощно, за да направят програмите на банката“, коментира Мавродиев.

Той поясни, че с тази сделка ББР прочиства портфейлите на двете търговски банки, които ще получат свеж ресурс за нови кредити за фирмите.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари