Танева категорична: Веригите ще предлагат местна продукция!

Имаме всичко за трапезата за Великден и то е българско производство
263
Танева категорична: Веригите ще предлагат местна продукция!
Снимка: БГНЕС

Земеделският министър Десислава Танева заяви категорично, че ще бъде въведено задължение веригите да предлагат местна регионална продукция на потребителя.

Срещу проектодокумента, който предвижда това да става на поне 50% от търговската площ, вчера излязоха от Сдружението за модерна търговия.

Още по темата
"В това няма вмешателство в досегашните им канали за доставки, това е минималното, което сме длъжни да направим като държавници за народа", каза Танева на брифинга в МС, наричайки становището манипулация.

"В тези условия на криза може пенсионер с 240 лв. да ги дари, за да подкрепи крайно нуждаещ се, а не може търговски оператор да направи минималното усилие дребният производител да може да продава в обекта му", заяви Танева. По текста се работи в момента редакционно, информира тя.

Министърът увери, че имаме всичко за Великденската трапеза - българско производство.

Има производство на агнешко, което е достатъчно да задоволи националното ни потребление, взели сме всички мерки до пазара да стигне прясно месо, каза Танева. 64 са кланиците у нас, подкрепата е 7 лв. на агне, информира министърът.

Ще бъдат предоставени списъци кои от тях ще предлагат месо.

Танева апелира земеделските произодители да бъдат активни и да заявяват в Бюрата по труда необходимия им персонал. Тя информира и за конкретни мерки в подкрепа на земеделието.

ДФЗ е осигурил с решение 30 млн. лв., 5 млн. за нисколихвени заеми, бенефициенти на които са производители на плодове и зеленчуци. Ще се удължи срокът на договорите за помощта за инвестиции в растениевъдство и животновъдство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
0
 
2
 
! Отговори
www преди 4 години
До Solar PowerЧе какво и не бирата тук? Кеф ти българска, кеф ти чужда. Да не говорим, че огромната част от бирата с чужд бранд е произведена тук.
149
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До *** - Баба Пена може да продаде на Кауфланд но при условие, че им доставя по 1000 кг еди какво си седмично за всеки магазин.Точно обратното се цели с конкретния закон. Баба Пена да продаде колкото има на близкия Кауфланд, до 200 километра от градината й. И ако на баба Пена нещата са добри, то аз ще си купувам от тях и ще чакам да ги изкарат.Пазарите с мафиотите трябва да изчезнат, а веригите, с грижа за хората, да поемат реализацията. Не всеки прави това, което умее.
148
1
 
1
 
! Отговори
www преди 4 години
До България над всичкоНаистина ли вярваш в това, което си написал??? Ако е така - жалко!
147
1
 
2
 
! Отговори
www преди 4 години
До Анонимен 168Не считам, че е толкова просто. Много чужди фирми напуснаха БГ по една или друга причина. Най-честата е, че не могат да изпълнят очакванията си. За разлика от семейния бизнес, където това понякога се пренебрегва и се правят жертви, при големите фирми просто си хващат шапката и си заминават. Със сигурност печелят но ако не ги устройва печалбата - дим да ги няма.
146
3
 
1
 
! Отговори
България над всичко преди 4 години
ще се махнат веригите,които продават всякакви европейски *** у нас ама друг път !!!!сега трябва да ги съжаляваме ***,които ни тровят с храни от Европа 5-то качество !!!тоя път си намериха майстова
145
1
 
4
 
! Отговори
www преди 4 години
До Solar PowerБаба Пена може да продаде на Кауфланд но при условие, че им доставя по 1000 кг еди какво си седмично за всеки магазин. Ето това баба Пена не може да направи. За баба Пена си има пазари на производители, които са окупирани от мафиоти прекупвачи.
144
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До wwwНека наблегнем на думата опитваха. Самият факт, че самите вериги твърдят, че имат значими разходи за наеми, персонал, енергия и работят на мизерен процент, следва да ги е направило отдавна неконкурентноспосбни и пазарът да ги е изхвърли. Щом оцеляват, значи го правят с измама и разпределят тежестта по цялата верига. От забавено плащане, до направо неплащане, от тематични промоции, до календарни такива. Хайде да се спрат малко, да се огледат и да престанат с тарикатлъка. И без тях става.
143
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще принудят веригите да се махнат и тогава ще ядете от родните джамбази, дето имат магнит на кантара. По богатите в СБА, по-скъпо, но пък във всеки квартал. Ще ядем български портокали, български банани, българска скумрия,... Изобщо само българско
142
1
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Е защо да не може баба Пена да си продаде марулите на Кауфланд ?Това не е ли също нарушения на свободната търговия :)Или да е длъжна да купи реклама за 100 бона в Кауфланд ?Много са прави хората. Вървете в магазините в Германия и ще видите местните бири и неща на видно място !!!Между другото същото трябва да направят за всички бизнеси в БГ включително и интернет операторите .... добре,че има български .... но и те ще отпаднат....
141
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тза министърка да имаше акъл в главата, ама...
140
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 161Мисля, че някъде го направиха, като сложиха ограничение за разстояние. Т.е. не пише, че Бълария не може да изнася за Франция но ако разстоянието между България и въпросния пазар не е по-голямо от 600 км., примерно. Иначе казано почти само локални производители могат да го правят.
139
1
 
1
 
! Отговори
www преди 4 години
До АнонименИ защо да се адаптират??? Част от тях ще продадат бизнеса - Била няколко пъти се опитваха. Други ще намерят вратички през правилните хора и кухи фирми и производители... Хич не е на добре тази работа.
138
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тазиглупост няма как да стане защото е срещу принципите за свободна търговия в ЕС и би се изтълкувало като дискриминация спрямо останалите производители от Европа
137
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До *** - нито могат да отговорят на изискванията на големите търговциТочно в целта. Добре е, че го спомена. Големите търговци ще са задължени да се адаптират към възможностите на местните производители, ще подпомагат регионално бизнеса, ще изработват съвместни стратегии.Иначе един "голям търговец" с какво се различава от малкия търговец? Нали е голям, силен, диктува правилата. Нека ги диктува в полза на купувача и производителя.
136
1
 
1
 
! Отговори
www преди 4 години
Между другото съвсем скоро имаше проучване, което показа, че 75% (може и да бяха по-малко) от стоките във веригите са с произход България. То беше направено в отговор на щенията на БСП да регулират пазара. Има и други държави в ЕС, които са наложили част от продукцията да е с местен произход но не се споменава името на държавата в произхода а само максималното разстояние от което могат да бъдат доставени. Това се опитват и тук да направят за да спазят правилата на ЕС
135
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е антикризистна мярка. Предвидените промени са за постоянно. Използват момента да си пробутват лобистките закони, пък който мине
134
2
 
4
 
! Отговори
www преди 4 години
До ТошоВъобще не съм съгласен. Аз искам да купя качествена стока на задоволителна за мен цена. В 90% от случаите БГ производителите не могат да ми дадат това.
133
1
 
4
 
! Отговори
www преди 4 години
Всеки административен метод да наложиш нещо е с перспектива за провал. БГ поризводителите нито могат да отговорят на изискванията на големите търговци, нито се кооперират за да го направят. Всеки, който търгува със селкостопанска продукция ще ви кажаше, че дори в Македония е по-лесно да купиш необходимото количество продукция отколкото тук. Тук е всеки за себе си! Акато знам колко са кадърни законотворците ще има поне 10 корекции на това чудо.
132
4
 
7
 
! Отговори
Тошо преди 4 години
Който народ иска развитие, първо търси да купи родна стока и ако няма тогава прибягва до вносна. Но нали сме в ЕС и това някак не е на дневен ред, така да се каже ...но ми се струва че всеки човек в чужбина си прави тази тънка сметка и си купува от своя производител. Толкова ли е трудно и ние като НАЦИЯ да го разберем това малко правило за да дръпнем напред, особено сега в тая яка криза, ....един да го прочете това и да го прилага , пак е имало смисъл от писането му!
131
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 154 - с по 2 мозъчни клеткиДве, две - мои са си.Сега сериозно. Цената не ме бърка, ако тя корелира с желаното качество и моите възможности за притежаване на даден продукт. Ще изпреваря и следващата порция нерви, която ще излееш тук.Не, не съм еталон за успех или финансови възможности. Ако искам качествена храна, то ще се лиша от нещо друго и така. Всеки си определя приоритетите. И на 50% от оставащата площ ако искат и само имитиращи продукти да продават, техен си проблем.