"Войната по пътищата" не е в карантина, взе 20 жертви!

Ранените за извънредното положение са над 230
23
"Войната по пътищата" не е в карантина, взе 20 жертви!
Снимка: БГНЕС

20 души са загинали при катастрофи за времето на извънредното положение, а ранените са повече от 230.

Със 186 по-малко тежки пътнотранспортни произшествия са настъпили на територията на страната от 14 март до 7 април 2020 г. в сравнение със същия период на миналата година.

Макар и в пъти намалелият трафик заради призивите да се пътува само при неотложна нужда, всеки ден на територията на страната ни настъпват средно по 7 пътни произшествия със загинали или ранени хора и повече от 30 – само с материални щети, показва съвместен анализ за периода на отдел "Пътна полиция" на МВР и Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".

В дни, в които се очаква все по-голям натиск към здравната ни система, е важно да си дадем сметка, че същите спешни и медицински екипи реагират на всеки един сигнал за инцидент на пътя, се припомня в съобщението на Държавната агенция.

От началото на извънредното положение досега са наложени над 65 хил. наказателни постановления и фишове. Нека нарушителите не разчитат, че поради извънредното положение контролът на пътя е намалял, предупреждават служителите на реда.

Институтът за пътна безопасност е провел изследванe на пътнотранспортния травматизъм по време на извънредното положение.

Изследването обхваща периода на първото тримесечиe на годините 2018, 2019 и 2020, като база за сравнение са годините 2012 и 2013, през които има най-малко жертви и ранени за периода 2010 г. - 2020 г.

За първите три месеца на 2020 г. загиналите от ПТП са 85 души, което е с 24% по- малко, отколкото за същия период на 2019 г., като цифрите говорят оптимистично за сериозно намаление на жертвите дори спрямо 2012 г. и 2013 г.

За месец март 2020 г. жертвите от ПТП са 26, като процентното намаление е 39% в сравнение с месец март 2019 г., което е на нивото от март 2013 г.  Ако извънредното положение се запази до 13.05.2020 г., се очаква намалението на жертвите от ПТП на годишна база да достигне 20% или 484 загинали от ПТП спрямо 628 за 2019 г.
 
За първите три месеца на 2020 г. ранените от ПТП са с 9% по-малко, отколкото през първото тримесечие на 2019 г. За месец март 2020 г. ранените са 383, като през март 2019 г. са 597 или намалението е с 36%. Въпреки сериозното намаление, за първите 3 месеца на 2020 г. те са с 10% повече от тези за трите месеца на 2012 г.


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 18
Кой разпространява такива глупости? Мисля, че и сега по Наказателния кодекс могат да подгонят разпространителите на такива неверни твърдения.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
лекетата дето се мислят за шумахер не свършват,и също като него са по болниците,ама вкарват и други там,и затова трябва да лежат не само по болниците.Сложили гърмящи ауспуси на тунинговани бмв-та,давай дрифт,между другите участници в движението,"глей кво мога аааа,ас съм цар,другите са мишки",а в главата им бръмчат мухи,ако ги уцелиш с пушка в средата на челото,определено ще им пропуснеш мозъка и няма да загинат,кой го знае в кой ъгъл на китарата е залепнал,по-малък и от мухите
19
0
 
11
 
! Отговори
Българин 1 преди 1 месец
Я ги пишете на сметката на короната!
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А в Пловдив планират да орежат парите за онкоболни с 3/4 и да ги дадат за борба с вируса... Преливаме от пусто в празно ми се струва. Явно е важно да сме в крак с модата и статистиката, а скритата не е толкова важна
17
0
 
0
 
! Отговори
KAT преди 1 месец
KAT
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ейййй,изгрепахте се !
Комплексари !
В Авганистан ,където има война ,има по -малко жертви !!
Свободата е отговорност !
И не е за нас !
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Потчти толкова, колкото и вироса за същия период с 50% намален трафик и жертви предимно млади хора, направете си извода. След карантината, икономиката ни ще е като след война.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи редуцирането на трафика, може да повлияе с около 30% на смъртните случай.
По принцип не е малко, но мярката е почти неприложима.
Значи трябва да се търси в друга посока.
13
1
 
3
 
! Отговори
пояснение преди 1 месец
вирус не ни трябва!
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По принцип на година имаме около 600 трупа от ПТП,така че всичко е в нормата ...за около месец.А и извънредно положение,по-малко пътувания,по-малко жертви.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами те жертвите са колкото от коронавируса бе...тцтц
10
4
 
6
 
! Отговори
селтак преди 1 месец
Ами какво ще правим с винетките и тол -таксите !! За това ли се блъска толкова тиквата да ви строи магистрали , а вие да не искате да се убивате !
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Защо Постоянно

А Народите там също така разбират-поне подсъзнателно,че когато така нареченият "обществено-културен елит" постоянно изтъква и раздува негативните страни в съответните държави и/или Народи,премълчавайки позитивните максимално,без те самите да са ни лук яли,ни лук мирисали,то те го критикуват не за да се променял към "по-добро",а за да тъпчат Достойнството му и да го поробят духовно,от което ще Последва Физическата му Гибел!Мразят ни не защото ни мислят за зли,а обратното!
8
0
 
20
 
! Отговори
Вртиоп преди 1 месец
Сега да забранят шофирането,за да няма смъртни случай,че ще надминат коронавирусните.
7
3
 
5
 
! Отговори
Защо Постоянно преди 1 месец
Използвате изразът "Войната по Пътищата"-единствени в Света,независимо,че в 10 европейски държави има повече жертви на 100000 жители на Пътя от България,но там не го използват-дори в Русия,европейският шампион по смъртност в Катастрофи!Явно Журналистите в Русия,Босна,Турция,Албания,Черна Гора,Украйна,Армения,Грузия,Молдова и Румъния уважават Народите си,и не ги унижават Демонстративно като "самоизтребващи се диваци"!
6
2
 
21
 
! Отговори
Рудолф преди 1 месец
За да няма катастрофи Глашатая трябва да вземи всяка сутрин да оглася колко катастрофи има с колко ранени и убити
5
1
 
19
 
! Отговори
до 5 преди 1 месец
ниама ми викаш ганио. Карам БМВ Е60, 530ка дизел! От Италиа, чисто ново на 12 години, от баба е само карано имаше бъстун ф багажникат! Работа у склада на иуск, за велигден утивам на село при мама и тате. вироси ниама теса измислица на америка!
4
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ти сега да видиш Ганьо като тръгне по Великден да се събира по софри да разнася зарази и да убива наред застаряващи селяни из селата какво чудо ще настане! Направо касапница.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С този наш манталитет и един да остане сам на пътя все ще се попилее в някое дърво.За къде сте се забързали хора? За 10-15-20 минути? Да,има КТП-та и те вкарват предполагам огромно забавяне,но човек ако си направи сметка и тръгва на път по-рано от колкото да настъпва *** след КТП-то тези неща няма да се случват.Ама нали сме отворени всички,на нас няма да ни се случи,нас и короново “грипче” няма да ни хване...неразумници
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Забранете автомобили вижте колко жертви даваме заради тях.