17 тона зеле и близо 5 тона краставици с пестициди спряха на границата

Зеленчуците идвали от трети страни
Обновена: 9 апр 2020 10:36 | 9 апр 2020 10:35,
35
17 тона зеле и близо 5 тона краставици с пестициди спряха на границата
Снимка: БГНЕС

Българската агенция по безопасност на храните възбрани над 20 тона зеленчуци, внос от трети страни, с установено наднормено съдържание на остатъчни вещества от пестициди. Това съобщиха от БАБХ.

Още по темата


Възбранени са 17 300 кг зеле и 4 500 кг краставици. Не е допуснато търгуването на зеленчуците в България. Количествата предстои да бъдат насочени за унищожаване или връщане в страната на произход.

Пробите за лабораторно изпитване са взети на граничен пункт „Златарево” в изпълнение на Заповед на изпълнителния директор на Агенцията за засилен контрол върху пратките с вносни плодове и зеленчуци за съдържание на остатъчни вещества от пестициди. Резултатът от анализите е получен вчера, 8 април 2020 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
10
 
! Отговори
Помня преди 4 години
До Сандо 2 И кога е било това " едно време " дето пазарите са проверявани ежедневно за пестициди ? Наши приятели караха домати и краставици от Пловдивско във Враца и на пазара плащаха само за маса. Никакви проверки не са правени. Няма касов апарат , няма данъци. Куче влачи , диря няма.
11
3
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
До 7Именно. Това го пиша от няколко години. Простият барба *** си мисли, че като си купи домати от някоя бабичка от малко село и яде БИО и нещо истинско. Само че бабичката си купува семената от хоремага, а там всичко е ГМО. И няма как да отделя семена, дори да има истински разсад, а то няма от 1989 година, когато се развиваха нови сортове в Инситутите, те мутират след няколко поколения. Само чери доматките миришат все още на истински домат, другото е пластмаса, даже бабичка да го гледа
10
2
 
11
 
! Отговори
българин преди 4 години
До АнонименОще не е късно. Все още съществуват тези неща. Трябва да се работи в тази насока.Снаха ми от много години си отглежда зеленчуци, като си оставя семена от най-добрите.Като ходя при тях лятото мога да карам само на домати, краставици и домашно сирене.Държавна политика трябва. И да се заемат хора с акъл и любов към България, а не такива, на които им е готино да се държат за палците на краката.
9
4
 
4
 
! Отговори
Бай преди 4 години
"Да бъдат насочени за унищожаване"....тотална безмислица......раздайте ги поне на животновъдите....прасетата много им се радват...
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали това е най-големия проблем, че от Брюксел освободиха режима на внос на стоки от северна Африка и сега ще зобаме плутонии и обеднен уран.
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До българинМисля, че е късно, защото дори и да произвеждаме "родно", сортовете вече не са български, а западни. Всичко българско беше ликвидирано по веме на ликвидационните съвети на СДС. Бяха заличени български породи скот - прасета, овце, кокошки, а на тяхно място британски и американски. Също бяха ликвидирани и сортовете домати, чушки, краставици и т.н.
6
1
 
16
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Савле, Савле, защо не пишеш кои са тези страни от третия свят, произвели зеленчук с пестициди?
5
5
 
17
 
! Отговори
Евро-Атлантик преди 4 години
С цялото ми уважение но не приемам това ! Пестициди простотии вкарвайте зелето и краставиците българина ще ги омаха .....в България НЕ могат да си произвеждат зеле и краставици ! България е една бедна страна с лош климат и природа ....бедна земя НЕ плодородна ........Така че вкарвайте домати от Мозамбик , краставици от Гамбия и зеле от Македония ........България е зависима държава за абсолютно всичко ....тия 30 години така я направиха !
4
3
 
26
 
! Отговори
българин преди 4 години
Да ги връщат. Наистина трябва да стимулираме родното производство. Трябва ние да сме добре. Имаме най-вкусните плодове и зеленчуци, а внасяме от *** и пульо. Ако държавата си беше запазила ТКЗС- тата, сега много хора щяха да са с работа, и то в техните региони.
3
2
 
13
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
МАКЕДОНСКИ СА
2
1
 
28
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
аааа почнаха да проверяват отново за пестициди след 20 години престой. Едно време на всеки пазар имаше задължително дневни проверки на стоката, дано и това се върне. Иначе плащаме сума си пари и ядем химия
1
2
 
26
 
! Отговори
ммм ..! преди 4 години
Не се споменава тези зеленчуци с какъв произход са ..!Ако се направи един пълен анализ на вносната продукция, ще се установи, че тя 55% от нея не отговоря на принципите за минимално допустими граници на остатъчни количиства от пестициди в продукцията от земеделски произход.И така, хапвайки тези неща, нали сте наясно след време какви заболявания могат да Ви се отключат ..., например ракови ...