50% от заведенията ще фалират, мерките неадекватни

Алармираха от Българската асоциация на заведенията
9 апр 2020 17:10,
145
50% от заведенията ще фалират, мерките неадекватни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българската асоциация на заведенията алармира за очакване на фалит на близо половината бранш, заради неадекватни мерки, които са взети спрямо тях. Предоставяме цялата позиция на асоциацията:

Още по темата

„Българската асоциация на заведенията изразява своята загриженост, че вече месец от началото на кризата с COVID-19 липсват адекватни мерки за подпомагане на малкия и среден бизнес в бранша.

Същевременно имаме готовност да предложим пакет от работещи механизми за подпомагане на сектора и като първа стъпка предлагаме спешна среща с вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на икономиката Емил Караниколов, на която конструктивно да обсъдим приемливи и възможни за реализиране мерки.

Наясно сме, че от първостепенно значение е излизането на страната ни от здравната криза, за което се взимат адекватни мерки и ние изцяло ги подкрепяме. На карта обаче е поставено не само здравето на нацията, но и оцеляването на цели сектори от българската икономика.

Смятаме, че до момента показваме изключителна толерантност към критичната за цялото ни общество ситуация и поехме основната тежест на извънредното положение, защото не желаем да нагнетяваме излишно напрежение. Очакванията ни бяха, че както се действа своевременно по отношение на овладяването на заразата, така и бързо ще се предложат решения за справяне с последствията от нея. За съжаление, към момента не виждаме реални постъпки в тази посока.

Нещо повече – вече има случаи на фирми, които са дадени на публичен съдебен изпълнител за данъчни задължения, декларирани на 16 март. Това води до блокиране на сметки и допълнително засилване на кризата, което, с цялото си уважение, определяме като геноцид над малкия и среден бизнес!

Затова нашият екип от икономически експерти в бранша разработи свой пакет от предложения, който искаме да представим на вниманието на правителството и да постигнем, надяваме се, приемливо за всички страни решение за справяне със ситуацията.

В туристическия, ресторантьорския и всички съпътстващи ги браншове са заети около 480 000 души, като прогнозите сочат фалит на около 50% от фирмите, ангажирани в тях. Дори след края на извънредното положение, тези които оцелеят, ще могат да работят с половината си капацитет, което за голяма част от тях означава на загуба, защото последствията от кризата за нашия сектор ще бъдат овладени най-рано след година. Стотици хиляди работници ще легнат на социалната ни система, без да внасят по никакъв начин добавена стойност в нея. Ние сме готови да поемем нашата част от отговорността, но настояваме за адекватна грижа от страна на правителството за всички тези хора и техните семейства!

Държавата предложи да поеме 60% от заплатите на служителите, които в момента не работят, а по-късно бе обявено, че се ангажира и с осигурителните вноски към въпросните проценти. За съжаление за ресторантьорския и туристическия браншове тази мярка не работи докато сме в извънредна ситуация и всичките ни обекти са затворени. Тя вероятно е полезна за сектори, които работят с намален капацитет, но не и при нас, които сме лишени от каквито и да е приходи. Освен това мярката съдържа условие, което е неизпълнимо за почти всички, които правят малък и среден бизнес у нас, а именно – да нямат никакви задължения към бюджета. Това силно ограничава ползването й, дори да има желание за това.

В тази връзка, като част от предложения от нас пакет, настояваме мярката 60/40 да бъде въведена за първите три месеца, след като отворим заведенията и хотелите, когато работата ще е със значително намален капацитет. Тогава тази мярка ще бъде реална помощ за нас, докато сега е утежняваща за и без това трудното положение, в което се намира бизнесът ни.

Все още са неясни и правилата, по които ще може да се кандидатства за кредити по програмата на Българската банка за развитие. Обявено беше, че това ще бъде изяснено до края на настоящия месец, което е твърде дълъг срок за нашия бизнес, който не работи. До момента не са изяснени дори условията, при които ще се отсрочват кредити на физически и юридически лица и такива продължават да се дължат.

Ние вярваме, че икономически мерки ще бъдат взети. Въпросът вече не е дали, а кога?! Всяка минута е важна за нас. Защото в момента сме в невъзможност да разчетем разходите си и да разработим кризисни планове за излизане от положението. Както на нас, така и на служителите ни и техните семейства. Затова призоваваме за бързи и адекватни мерки, които да помогнат не само за оцеляването на бранша ни, но и на българската икономика като цяло.“, завършват позицията си от Българската асоциация на заведенията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
15
 
! Отговори
az преди 4 години
Има два вида средна класа. Истинската дето произвежда. И изнудваческата, дето видяла, че истинската има някой лев и давай да надуваме цените на нощувка,пица,домати и да станем и ние средна класа. Сега обаче тия от средната класа приключиха с нощувките,пиците и доматите от 6лв. на пазара. Да видим какво ще стане с изнудваческата средна класа. 6лв. за кило домати? Тия с наглостта си стигнаха направо безумието.
41
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И без това са твърде много, по-кадърните ресторанти си работят с доставки останалите и без това и преди за нищо не са ставали.
40
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе аз ви пиша отдавна, че се връщаме в 1992 година, но някои още не вярват...
39
1
 
12
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 4 години
"50% от заведенията ще фалират, мерките неадекватни". Айде стига с тези глупости и този нихилизъм. Какво значи адекватни мерки? Кой и къде ги е взел? Да покаже на останалите. Прочетете в сайта "По 1 млн. евро на час губи "Луфтханза" заради COVID-19" и ще ви стане ясно как се "справят" развитите демокрации. Той вируса да не е разработен, за да създава социален комфорт? За това ли са наливани милиони долари в научни разработки и лабораторно оборудване за биологични оръжия? Ами смешно е най-накрая.
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А така, Ганьоооо. Разбираш я ти икономиката. Я отвори едно пакетче семки и пусни планета!
37
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До поява и достъпна ваксина, забравете за масови заведения, и др безконтролни мероприятия. По добре да си търсят ново препитание. Поне за половин година напред.
36
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да фалират 90% от заведенията...Последна грижа ще са за хората без пари тези заведения. И без това бяха прекалено много. Ше кисне Бай *** в кръчмата до полунощ и на сутринта ще ходи да...работи.Толкова ще му е работата и то за сметка на колегите му.
35
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На есен на никого няма да е до заведения или до ресторанти,Хората масово ще станат клиенти на Социалните кухни!Които иска да оцелее трябва отсега да помисли и да преустрои своят бизнес!
34
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това, че пицарията с чалгата фалира, не значи, че магазинът ти за строителни материали и фирмата ти за внос на велосипедни гуми няма да фалира. 15-те души персонал на пицарията са 15 твои клиента... Този, който поддържа касовите апарати и фурните и той ти е клиент. СОТаджията, който я охранява нощес е твой клиент. Ето как с една пицария ти губиш 20 клиенти.
33
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Около блока където живея има 2 пицария и два ресторанта. След обявяването на извънредното положение работят само с доставки. Положителното е, че като се прибирам след работа и има места за паркиране окло нас, преди нямаше, не дъни чалга до 3 часа и контеинерите, които уж не ползват, защото изхвърляли сами отпадъците си, не преливат.
32
3
 
37
 
! Отговори
Антонио Ресио преди 4 години
Скоро отиваме с двама авери на една квартална пицария, защото кухнята е наистина добра и вкусна. Хора има до тавана и единствената свободна маса е тази за персонала до бара, сервитьорката ни пита колко сме, еми трима. Няма места. Идва шефа, момчета колко сте, еми трима. Е ама тя тази маса е за шест човека, няма да стане. Викам си на акъла, много сте силни като е пълно, ама някой ден ще ни търсиш нас тримата да седнем и да оставим 70-80лв сметка. Е времето дойде, ама за такива ли да ми е мъчно?
31
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поне Годжи ще си запази поста. Ще си има личен шофьор, както до сега, ще парафира държавни поръчки за болничката, ще прокара някой роднина на министър да изпревари (тези, които се гордеят с нас) за някоя изследване или манипулация и така...А за другото - икономиката е навързана. Като фалира капанчето, може и счетоводителят му, доставчикът му, този който му ремонтира баничарката да фалира. Не си мислете, че като нямата нищо общо с темата сте застраховани.Бъдете здрави и веднъж умни!
30
4
 
21
 
! Отговори
Позор преди 4 години
Като пишете глупости и се радвате че един или друг сектор загива,си спомнете поговорката ...за мечката при съседите...и тогава друго ще заквичите,много сте елементарни.
29
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И без да има мерки пак ще фалират, безмислено е да се наливат пари.При положението с вируса по света едва ли ще има много желаещи да се нагъчкат в кръчмата и да ядат с прибори, които може и да не са измити или сервитьорката да е носител. Отделно идва най-голямата рецесия след голямата депресия, на хората едва ли ще им е да хвърлят пари по кръчми ако ги имат.
28
5
 
19
 
! Отговори
изнервен преди 4 години
50% от заведенията ще фалират по целия свят! А вие какво искате бе, тарикати, държавата да ви компенсира загубите. Ами няма да стане. Всички ще страдаме, поемете си и вашия пай.
27
2
 
6
 
! Отговори
А тези преди 4 години
Зодия направо не поискат 60/40да станат постоянни за тях? Не може само със зверски надценки. Трябва да направиш но и за потребителите.
26
1
 
19
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Не само този сектор е пред колапс,по веригата много хора ще останат без работа,но на този фон,при чиновници и държавни служители няма съкращения и намаляване на заплати и продължават да източват хазната!!!
25
1
 
12
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 4 години
Тарикат кръчмар, работи незаконно само през нощта.Полиция и контролните орани спят.
24
7
 
19
 
! Отговори
х преди 4 години
Фалирайте, вашта.....Искам сметката и да ми носите "сметка", вместо фискален бон. Укривате обороти и не плащате данъци.Закривай!
23
0
 
3
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 години
До 25Ей ти ме подсети за нашия Киро кофражиста, загуби се нещо