Църквите няма да раздават върба на Цветница, службата на Великден отвън

Няма да бъде пратен самолет за благодатния огън от Тел Авив
Обновена: 9 апр 2020 15:26 | 9 апр 2020 13:50, Камелия Цветанова
92

 Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Няма да бъде раздавана върба на Цветница, защото струпването на празника е именно заради нея.

Службата на Великден ще започне пред храмовете.

А поради това, че благодатен огън е запазен от миналата година, Светият Синод препоръча полетът на правителствения самолет до Тел Авив да не се осъществи, а предвидените разходи за това да бъдат пренасочени за борбата с коронаварисуа, каза митрополит Гавриил.

Още по темата
Според него това не е малък компромис от страна на Светия Синод.

"Всячески ще се постараем да има ред. Сужителите на храмовете ще носят предпазни средства. Богомолците също да си сложат маски", каза митрополитът.

"Имам уверението на всички владици, че по празниците всички карантинни мерки ще се вземат. Много то тях са си осигурили големи количества маски. Аз не съм духовно лице и мога да призова българите да не отиват в църквите. Владиците ми казаха, че има много хора, които са унили, отчаяни. Има хиляди, които отиват заради традицията – тях мога да ги призова да не отиват", каза премиерът Бойко Борисов.

А митрополит Гавриил призна, че той не вярва, че в храма може да се предаде зараза, но църквите се дезинфекцират непрекъснато и севзимат всички мерки, за да не бъдат упрекнати духовниците, че не се съобразяват със ситуацията. 

По думите му в храмовете вече ходят само силно набожните хора.

"Ние сме благодарни на Борисов, че той се старае всячески да се бори с пандемията и да спазва традициите на православна България, защото самият той има вяра в Бога. Много са хората които се трудят и благодарение на това сме на трето място отдолу по градацията  на болните в света", добави той.

Според него обаче силно вярващите не могат да бъдат отдалечени от храмовете.

"Има и други болести осен коронавирус като униние и отчаяние", каза митрополитът.

Борисов увери, че камбаните на празниците ще бият.

"Те са ни спасили и от робството. Упованието и силата на народа са много важни", коментира той и цитира поговорката "Господ помага, но в кошара не вкарва".

Премиерът разказа, че преди години по време на тоталитарния режим, когато църквата не беше на почит, „за да не отидат хората в църквата на един Великден комунистите излъгаха, че има шап“.

Митрополит Гавриил доразказа, че след известно време наистина животните масово са заболели от шап.

"Великден е най-великият ден, аз много го обичам Великден. Религията и нашата православна е изключително мъдра. За всяко нещо има рецепта, за всяко нещо има тълкувание, за всяко нещо има какво да се поучиш. И от Гьоте има, и от Библията има. В началото пише, че без Господа нищо не може да направите. Как да затворя църквата и да няма на кого да се помолиш,без него не можеш да направиш нищо", призна пък Борисов. 


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
5
 
6
 
! Отговори
Аз преди 3 месеца
Да го направят виртуално молене, онлайн литургия, както играят актьорите сега! Или ще секнат милионите за свещи на БГ черквата?
63
2
 
1
 
! Отговори
Айде бе .... преди 3 месеца
Неа почитаме Локи. К'во е станало бе некав здрав разум .... Ония ***и поповете даже огънче няма носят да си палим цигарите .... Малииииии революция!
62
5
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 месеца
"Православните славяни" с ниски челца на ***, с *** кожа и тъмни очи е добре да целуват иконата, дори да я облизват. Той Господ ще ги предпази, а ако са болни от короната, дори ще ги излекува чудодейно :))) Но задължително трябва да целуват ръка на попа, да ядат нафори от ръката му, да целуват иконата и да пият светена вода от една чаша
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До ivailo

Няма такова нещо. Доста вече са канонизирани без чудеса. Константин-Кирил Философ не е правил никакви чудеса например, но е създател на глаголицата. Май нищо не знаете за християнството.
60
11
 
6
 
! Отговори
Az преди 3 месеца
Значи за 3 март не може хора на вън, празник който 100% от българите празнуват, а за някакво черковно прязниче дето ходят има няма 100хил човека в цялата държава айде юруууш целувайте иконите даже?!?!?
59
6
 
7
 
! Отговори
Х преди 3 месеца
Всички обичаме Великден, но здравето ни е най- важното нещо. Борисов си прави лаф мохабед с патриарха и никаква не я е свършил. Службите са разрешени, църквите отворени.
Недопустимо е цяла България да бъде под карантина, с изключение на църквите. Точно в такива моменти ще видим кои са най- отговорни и кой ще компрометира всичко.
58
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всеобщоразпространените религии са за масите, които нямат много акъл и не могат да се самоконтролират та се налага да се контролират, чрез страх и наставления, а в последствие и чрез граждански закони. Нямат пипе за истинска религия. Затова се блъскат, мачкат, колят, на всяко религиозно събитие като животни и чакат някой нещо да им поднесе наготово. Така нареченият "комунизъм" малко поизпари някои животински страсти но далеч не напълно.
57
2
 
5
 
! Отговори
Станой от Софстрой преди 3 месеца
Отците да създадат мобилно приложение, откъдето потребителят да получи върбова клонка на телефона си.
56
0
 
12
 
! Отговори
Ужас преди 3 месеца
Значи всеки ден да отговаряш на от тъпи по тъпи въпроси на т.нар.журналисти,които са изключително невежи и прости-си е направо чист мазохизъм! Не знам кой нормален човек може да издържи тази свещена простотия-българска журналистика!
55
1
 
2
 
! Отговори
ivailo преди 3 месеца
ПРеди някой да бъде канонизиран за светец от Православната Църква, трябва чрез мощите му да са станали много чудеса.
54
0
 
2
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 месеца
Ха ха ха
53
1
 
0
 
! Отговори
ivailo преди 3 месеца
До MaйMyнaтa
Добре, че нямам никаква връзка с гл0паци като тебе...
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Главоча на републиката още ли напоително обяснява какви правилни и навременни мерки бил взел?
51
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До ivailo 47

Дъра бъра дрън дрън ерина. Светиите се определят от църквите и то даже всяка за себе си по свои лични съображения. Тоест от хората. Нали знаете, че който говори на Бог е вярващ, но на който Бог говори е за лудницата ? Това поне е всеобщоизвестно.
50
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пропищаха за козметични салони и салоните за красота. А църквите не може?! - журналисти . Всеки според нуждите му
49
1
 
2
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 месеца
До ivailo

Ти си направо преятел с Бог бе,
с некоя Богиня немаш ли връзка67876
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен

Великден не е празник,ти нещо се бъркаш.
В християнската религия на Възкресение Христово (Великден) се чества възкръсването на Иисус Христос. То е на третия ден, след като Христос е разпънат на кръст и погребан.
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще има много полицаи . Да ги помолим да запалят по една свещ и за нас.
46
2
 
3
 
! Отговори
ivailo преди 3 месеца
Вярващи са светиите , някои от които Бог е прославил и на земята, и ние грешните християни почитаме.
45
4
 
5
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Не искаме миналогодишен огън. Изпратете фалкона за нов.