Църквите няма да раздават върба на Цветница, службата на Великден отвън

Няма да бъде пратен самолет за благодатния огън от Тел Авив
Обновена: 9 апр 2020 15:26 | 9 апр 2020 13:50, Камелия Цветанова
92

 Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Няма да бъде раздавана върба на Цветница, защото струпването на празника е именно заради нея.

Службата на Великден ще започне пред храмовете.

А поради това, че благодатен огън е запазен от миналата година, Светият Синод препоръча полетът на правителствения самолет до Тел Авив да не се осъществи, а предвидените разходи за това да бъдат пренасочени за борбата с коронаварисуа, каза митрополит Гавриил.

Още по темата
Според него това не е малък компромис от страна на Светия Синод.

"Всячески ще се постараем да има ред. Сужителите на храмовете ще носят предпазни средства. Богомолците също да си сложат маски", каза митрополитът.

"Имам уверението на всички владици, че по празниците всички карантинни мерки ще се вземат. Много то тях са си осигурили големи количества маски. Аз не съм духовно лице и мога да призова българите да не отиват в църквите. Владиците ми казаха, че има много хора, които са унили, отчаяни. Има хиляди, които отиват заради традицията – тях мога да ги призова да не отиват", каза премиерът Бойко Борисов.

А митрополит Гавриил призна, че той не вярва, че в храма може да се предаде зараза, но църквите се дезинфекцират непрекъснато и севзимат всички мерки, за да не бъдат упрекнати духовниците, че не се съобразяват със ситуацията. 

По думите му в храмовете вече ходят само силно набожните хора.

"Ние сме благодарни на Борисов, че той се старае всячески да се бори с пандемията и да спазва традициите на православна България, защото самият той има вяра в Бога. Много са хората които се трудят и благодарение на това сме на трето място отдолу по градацията  на болните в света", добави той.

Според него обаче силно вярващите не могат да бъдат отдалечени от храмовете.

"Има и други болести осен коронавирус като униние и отчаяние", каза митрополитът.

Борисов увери, че камбаните на празниците ще бият.

"Те са ни спасили и от робството. Упованието и силата на народа са много важни", коментира той и цитира поговорката "Господ помага, но в кошара не вкарва".

Премиерът разказа, че преди години по време на тоталитарния режим, когато църквата не беше на почит, „за да не отидат хората в църквата на един Великден комунистите излъгаха, че има шап“.

Митрополит Гавриил доразказа, че след известно време наистина животните масово са заболели от шап.

"Великден е най-великият ден, аз много го обичам Великден. Религията и нашата православна е изключително мъдра. За всяко нещо има рецепта, за всяко нещо има тълкувание, за всяко нещо има какво да се поучиш. И от Гьоте има, и от Библията има. В началото пише, че без Господа нищо не може да направите. Как да затворя църквата и да няма на кого да се помолиш,без него не можеш да направиш нищо", призна пък Борисов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари