Църквите няма да раздават върба на Цветница, службата на Великден отвън

Няма да бъде пратен самолет за благодатния огън от Тел Авив
Обновена: 9 апр 2020 15:26 | 9 апр 2020 13:50, Камелия Цветанова
92

 Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Няма да бъде раздавана върба на Цветница, защото струпването на празника е именно заради нея.

Службата на Великден ще започне пред храмовете.

А поради това, че благодатен огън е запазен от миналата година, Светият Синод препоръча полетът на правителствения самолет до Тел Авив да не се осъществи, а предвидените разходи за това да бъдат пренасочени за борбата с коронаварисуа, каза митрополит Гавриил.

Още по темата
Според него това не е малък компромис от страна на Светия Синод.

"Всячески ще се постараем да има ред. Сужителите на храмовете ще носят предпазни средства. Богомолците също да си сложат маски", каза митрополитът.

"Имам уверението на всички владици, че по празниците всички карантинни мерки ще се вземат. Много то тях са си осигурили големи количества маски. Аз не съм духовно лице и мога да призова българите да не отиват в църквите. Владиците ми казаха, че има много хора, които са унили, отчаяни. Има хиляди, които отиват заради традицията – тях мога да ги призова да не отиват", каза премиерът Бойко Борисов.

А митрополит Гавриил призна, че той не вярва, че в храма може да се предаде зараза, но църквите се дезинфекцират непрекъснато и севзимат всички мерки, за да не бъдат упрекнати духовниците, че не се съобразяват със ситуацията. 

По думите му в храмовете вече ходят само силно набожните хора.

"Ние сме благодарни на Борисов, че той се старае всячески да се бори с пандемията и да спазва традициите на православна България, защото самият той има вяра в Бога. Много са хората които се трудят и благодарение на това сме на трето място отдолу по градацията  на болните в света", добави той.

Според него обаче силно вярващите не могат да бъдат отдалечени от храмовете.

"Има и други болести осен коронавирус като униние и отчаяние", каза митрополитът.

Борисов увери, че камбаните на празниците ще бият.

"Те са ни спасили и от робството. Упованието и силата на народа са много важни", коментира той и цитира поговорката "Господ помага, но в кошара не вкарва".

Премиерът разказа, че преди години по време на тоталитарния режим, когато църквата не беше на почит, „за да не отидат хората в църквата на един Великден комунистите излъгаха, че има шап“.

Митрополит Гавриил доразказа, че след известно време наистина животните масово са заболели от шап.

"Великден е най-великият ден, аз много го обичам Великден. Религията и нашата православна е изключително мъдра. За всяко нещо има рецепта, за всяко нещо има тълкувание, за всяко нещо има какво да се поучиш. И от Гьоте има, и от Библията има. В началото пише, че без Господа нищо не може да направите. Как да затворя църквата и да няма на кого да се помолиш,без него не можеш да направиш нищо", призна пък Борисов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Постигнахте целта си, нещастници! Заради МНОЗИНСТВОТО МАЛОВЕРЦИ псевдовярващи СВЕЩОПАЛЦИ, идващи в православните храмове само за да си запалят свещичка за здраве и да пипат с гнycнитe си ръце светите Икони ( въпреки, че е грях да се докосват и пипат с ръце Светите Икони) и заради медиите- истинските и редовни вярващи християни и миряни българи ще бъдат прецакани, а на тази Цветница няма да има и върбови клонки за вярващите, няма да има и донасяне на Благодатния Огън ( в случай, че падне)
71
3
 
7
 
! Отговори
65 преди 4 години
Току-що прочетох че наистина, няма за има,,нов" благодатен огън.Парите са много и щяли да отидат за борба с вируса.Е това ми идва в повече.Колко хил.лв. струва?Ами помолете Д.Пеевски,Домуза,Р.Овч. (особено той) да дадат някой лев.Е та и Нинова 'И нея я сърбят милионите.Нека измие малко от срама на БКП-то
70
2
 
3
 
! Отговори
Здравомислещ преди 4 години
Нека не измерваме вярата си по този начин - дали ще се заразим по време на пандемия, ако на Великден се съберем на едно място, та било то и в църква ! Писано е: "Не изпитвай Господа Бог твой !"
69
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Върбите тази година ще бъдат пощадени
68
2
 
5
 
! Отговори
65 преди 4 години
Никой досега не е казал, че благодатните огън няма да дойде у нас.
67
5
 
2
 
! Отговори
65 преди 4 години
Ако Бог беше толкова сръдли ,никога нямаше да прости на комунистите ,които бутаха църкви,забраняваха Коледа ,Великден,биеха хора.А Добри Джуров целуваше ръка на Максим.Тъй че спокойно хора.Бот вижда и чува надалеч.Достатъчно е да сме добри .А ако някога ни е трудно да бъдем добри ,то поне даде бъдем зли.
66
3
 
7
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
80 Всичко добро се постига с помощта на Бог, така че не отхвърляме "целия труд на човечеството", каквото и да значи това. А твърдото отстояване на православието е задължително, защото това е Христовата Църква, в която е Бог и Неговото учение. И никой не искаме да колим заради вярата си, напротив , православните християни са гонени и убивани през цялата история на Църквата.
65
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направете си труда да прочетете за благодатния огън. В година, в която не падне на датата и не се разнесе по света на вярващите, тази година се счита за началото на края на света, което ще дойде с Второто пришествие на Христа. Натам отиват нещата. И тези, които измислиха този мор точно да на датата на Възкресението на Христа ще си платят с лихвите.
64
9
 
5
 
! Отговори
65 преди 4 години
Дезинфекцията в църквата е измамна. Става въпрос за това,че хората са възможно най-близко.Те като пеят,дишат може да се заразят един от друг.Мисля ,че след 13-20 май ще се види по ясно картинката. Кой слушал и кой не.А Великият пост е велик затова ,че подлагаш на изпитание,смирение и подчинение душата си ,тялото си.Така ,че дори и най-вярващите могат да минат без служба и причастие.Това е един вид смирение.ИСУС няма да се разсърди ,почти няма да има хора.Той знае че го обичаме и ще ни помогне
63
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва заразилите се на Великден да ги настаняват в църквите и поповете да ги лекуват със светена вода
62
3
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
След като и църквата стана слуга и митрополитите започнаха да говорят глупости за възхвала на царя слънце как да им повярвам, че са искрени. Аз на очите си ли да вярвам или на това какво ми говорят?
61
12
 
5
 
! Отговори
Georgiev преди 4 години
Църквата да затвори!
60
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Църквaтa щe дaри пaритe cпеcтeни oт Блaгoдaтния oгън нa Здрaвнoтo миниcтeрcтвo, т.e. нa бoриcoв. Прeдcтaвeтe cи кoлкo e oшушкaнa хaзнaтa oт тoя, кoйтo ХВЪРЛЯШE ПAРИ OТ ПРOЗOРEЦA НA ДЖИПКAТA!
59
4
 
1
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
До АнонименПърво измоли за себе си, после се грижи за мен тьпчо...
58
10
 
4
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
св Константин-Кирил философ е измолил от Бог азбуката, ако за вас това не е чудо - добре.
57
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Църкви попове и попадиики какво добро дело са свърши ли. Подадоха ли парченце хлебец на гладните болните и на онези с 300 лв пенсии. За тях е по важна свещоливницата кадилаците и ролексите. Аз съм набожен човек но при попове и попадиики не ходя. Исус Христос е казал. Вярващият в Бог човек може вкъщи в ъгъла пред Иконата да се помоли на Бог. .Нее нужно да ходи в църкви и да парадира с вярата си. Вярата е вътре в душата и сърцето с нея не се парадира. Тя нее гейпарад.
56
4
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
След като Св. Бойко Магистралостроец вярва в Бога, защо полковникът от Партийна сигурност Изгавриил не Му цитора 1 Лет. 21:1-7?На език какъв в тази статия на първото изречение словоредът е?
55
7
 
6
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Да го направят виртуално молене, онлайн литургия, както играят актьорите сега! Или ще секнат милионите за свещи на БГ черквата?
54
4
 
1
 
! Отговори
Айде бе .... преди 4 години
Неа почитаме Локи. К'во е станало бе некав здрав разум .... Ония ***и поповете даже огънче няма носят да си палим цигарите .... Малииииии революция!
53
7
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
"Православните славяни" с ниски челца на ***, с *** кожа и тъмни очи е добре да целуват иконата, дори да я облизват. Той Господ ще ги предпази, а ако са болни от короната, дори ще ги излекува чудодейно :))) Но задължително трябва да целуват ръка на попа, да ядат нафори от ръката му, да целуват иконата и да пият светена вода от една чаша