Ще видим ли повече българска продукция в магазините?

Според АИКБ мерките трябва да са дългосрочни
9 апр 2020 10:11, Нели Христова
29
Ще видим ли повече българска продукция в магазините?
Снимка: БГНЕС

През последните дни възникна спор между хранителните вериги и държавата, която поиска да се продава повече българска продукция и да бъдат отделени специални щандове. Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) подкрепя идеята за повече български стоки в големите вериги магазини.

"Това не е идея, която се е появила вчера. Това са въпроси, които се обсъждат от години. Тези мерки трябва да се прилагат и в мирно време, защото някои казват, че икономиката е като във военно време. Това са неща, които не могат да продължат само до края на извънредното положение. Мерките трябва да бъдат дългосрочни, а някои - почти вечни", каза Теодор Дечев от АИКБ

По думите му някои от предлаганите мерки се прилагат и в други държави от години. Той допълни, че с предложението за повече български стоки в магазините може да се спекулира и да се твърди, че потиска пазарните механизми.

"Тук не се иска забрана да се продават стоки от небългарски произход. Тук просто се иска определена гаранция за българските. Има цял отрасъл, който е пропуснат в постановлението – риба, аквакултури и т.н.", каза още Дечев.

Според председателя на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров, ако един оператор иска да работи в определена държава, той трябва да се съобразява с нейното законодателство.

"Млечният бранш като никога е повече от единен и поздравяват министър Танева за нейната позиция", каза Зоров и определи животновъдният бранш като болен пациент, който е сложен на обдишване и ще умре, ако не му бъде оказана помощ до дни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То поне да беше качествена българската продукция...
4
8
 
6
 
! Отговори
може би и .... ДА ! преди 4 години
Несъмнено произведената земеделска стока е доста по-добра добра от тази която се внася от чужбина.Защо ли?При нас все пак земеделците имат и морал, съобразяват се с доста неща, така е при повечето земеделци.Това което се внася от вън, т.е. чужбина, хапвайки от него с успех и за кратък срок можем да развием рак на дебелото черво, рак на стомаха, да получим дълготраен обрив по цялото (както беше при мен през 2012 г.).Аз сам си произвеждам повечето неща и за сега съм добре ..!А Вие ..?
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А как държавата ще гарантира, че това няма да доведе до спекулация и главолоумно покачване на цените? Аз не избирам българското, избирам съотношението цена/качество, независимо къде е произведено!
2
2
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
всичко зависи от цената
1
2
 
8
 
! Отговори
Ром'с преди 4 години
Ако искаме скъпа стока, то може...