Световната банка: България ще потъне в рецесия през 2020 г.

160 млрд. долара подрепа ще бъде приложена през следващите 15 месеца
9 апр 2020 10:17, Ния Христова
53
 Световната банка: България ще потъне в рецесия през 2020 г.
Снимка: БГНЕС
Българската икономика постигна по-висок от очаквания ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2019 г. През 2020 г. обаче тя в синхрон с останалите страни от ЕС ще потъне в рецесия в резултат от пандемията от COVID-19 и нейното отражение върху износа и вътрешната активност. Според пролетната икономическа прогноза на Световната банка за регион Европа и Централна Азия се очаква спадът на БВП да достигне 3,7% през 2020 г., пишат от Bloomberg TV Bulgaria
 
В икономическия доклад се настоява за решителни политически мерки, които да приоритизират инвестициите в здравни системи, както и да се осигури социална защита за населението и особено за най-уязвимите. Целта е да се смекчи въздействието на пандемията в региона на Европа и Централна Азия. 
 
Прогнозите за икономическите последици от COVID-19 се основават на множество неизвестни и значителна несигурност. Докладът включва симулации, които имат за цел да илюстрират част от последиците върху растежа, които могат да се реализират в резултат на пандемията. Прогнозите предвиждат, че регионът ще изпадне в рецесия през 2020 г. като спадът на кономиката ще бъде  между -4.4 и -2.8% заради последиците от пандемията, преди възходящият тренд да се възстанови през 2021 г. В резултат на предприетите мерки постепенно ще се възстановят на световните цени на суровините и засилване на търговията. През 2021 г. се прогнозира, че растежът на България ще достигне 3,9%. 
 
Цялата статия можете да прочетете ТУК 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е няма , Бат Бойко *** раздава на свои фирмички и банки, които раздават милиони и милиарди на фирми за събиране на дългове! Изтекоха 20 милиарда за месец в тъмните кръгове около Буда! Ще има рецесия , но може и да има обесени пред парламента!
5
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
имат предвид колекторските фирми, както най-важни за българската икономика нали?
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нали офисът им не работи? не разбрах точно къде са правили симулациите?
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тея кой ги покани да имат офис у нас? даже щяха да правят парти преди вирус-психозата от медиите да стане по-популярна. И къде са ги правили симулациите, като не са в офиса си? Нали не са в офиса си, а по домовете едва ли имат суперкомпютри за симулации?Нещо лъжете пак
2
2
 
49
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Я сега някой брокер пак да дойде да каже как имотите ще продължат да поскъпват ...
1
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално, даже твърде оптимистично предположение.