Световната банка: България ще потъне в рецесия през 2020 г.

160 млрд. долара подрепа ще бъде приложена през следващите 15 месеца
9 апр 2020 10:17, Ния Христова
53
 Световната банка: България ще потъне в рецесия през 2020 г.
Снимка: БГНЕС
Българската икономика постигна по-висок от очаквания ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2019 г. През 2020 г. обаче тя в синхрон с останалите страни от ЕС ще потъне в рецесия в резултат от пандемията от COVID-19 и нейното отражение върху износа и вътрешната активност. Според пролетната икономическа прогноза на Световната банка за регион Европа и Централна Азия се очаква спадът на БВП да достигне 3,7% през 2020 г., пишат от Bloomberg TV Bulgaria
 
В икономическия доклад се настоява за решителни политически мерки, които да приоритизират инвестициите в здравни системи, както и да се осигури социална защита за населението и особено за най-уязвимите. Целта е да се смекчи въздействието на пандемията в региона на Европа и Централна Азия. 
 
Прогнозите за икономическите последици от COVID-19 се основават на множество неизвестни и значителна несигурност. Докладът включва симулации, които имат за цел да илюстрират част от последиците върху растежа, които могат да се реализират в резултат на пандемията. Прогнозите предвиждат, че регионът ще изпадне в рецесия през 2020 г. като спадът на кономиката ще бъде  между -4.4 и -2.8% заради последиците от пандемията, преди възходящият тренд да се възстанови през 2021 г. В резултат на предприетите мерки постепенно ще се възстановят на световните цени на суровините и засилване на търговията. През 2021 г. се прогнозира, че растежът на България ще достигне 3,9%. 
 
Цялата статия можете да прочетете ТУК 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
#43 БАНко преди 4 години
До БАНко#43: Или да достроим сграда (Национална детска болница), изключително важна за момента(?!!) за едни 800млн. Говорим само за доСТРОЕЖ на вече изработен скелет. Няма апаратура, , нищо... Европейците като са *** да ни ги наливат тези пари. Мене ме боли гза, кои цййни ще ги плащат - ломсите, никополските или ямболките.
45
0
 
4
 
! Отговори
Партиен Член преди 4 години
Другари, ние сме отраснали в бедност и мизерия, свикнали сме с тях и не се плашим ама никак. Напротив, ако ни обещаваха светло бъдеще и икономическо развитие и благоденствие щяхме да се усъмниме и да изпагнем в срес от неизвестното а така сме спокойни че всичко е според очакванията.
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние затова бавим топката,да стигнем(Виденовата зима), МИСИРКОВАТАПРОЛЕТ.Тази Сталинка,нищо конкретно.Мигар не знае,че Тръмп вече е подалподноса за пари . Да купим още самальоти от заема,само че,ще го плащаме на тримесечие.Ние ли щеиздържаме Кравария ?Каква олигофренска фабула ни чака.
43
1
 
4
 
! Отговори
а не така преди 4 години
Тиквето мисли другояче!
42
1
 
10
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
ДАЛИ И НА СЛИВЕН ДА НАПРАВИМ КОЗИРКА НА СТАДИОНА ЗА 50 000 000 ?!ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРП !!!
41
0
 
5
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
ЗАГУБИЛИТЕ РУСКИЯ ПАЗАР ПОЛЯЦИ СА ПО-ЗЛЕ -ОТ ЗАГУБИЛИТЕ РУСКИЯ ПАЗАР БЪЛГАРИ !!!!!!!! СТОКАТА НА МАКЕТАТА БЪЛГАРСКА ЛИ ЩЕ СЕ ВОДИ ???
40
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...продавайте колите !! -някой се изкряска !!И кинти в брой потекоха завчаска !
39
6
 
22
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Принципно прогнозата за България е оптимистична за наемните работници и песимистична за малките и сиви бизнеси, които укриват данъци и осигуровки, плащат заплати в плик и тормозят служителите си с много работа, ниски заплати и лошо отношение. Те най- накрая окончателно ще изпаднат от играта. На тяхно място ще дойдат други, които ще земат освободените пазарни ниши и служители и всичко ще си дойде на мястото.
38
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нема да се плашите.Шефката на световната банка е наш човек.Тя ще ни "оправи".
37
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що бе,ние сме си свикнали.От 10 години поне сме си в рецесия,само дето управляващите не го забелязват,щото са си сложили розовите очила и непрекъснато ни омайват с растеж и стабилност.Е,сега им лъснаха голите з..ци и се оказа,че нито имаме растеж,нито излишък,нито държавен резерв от маски и облекла.Но фукня в изобилие.
36
4
 
15
 
! Отговори
Всичко се срива преди 4 години
Всичко се срина !!!! Чака ни мизерия и нищета !!!!
35
5
 
16
 
! Отговори
Всичко се срива преди 4 години
Всичко се срина !!!! Чака ни мизерия и нищета !!!!
34
11
 
4
 
! Отговори
Samo minavam преди 4 години
Голям майтап пичове. И онзи гладен коменистически пес, *** от крушовица и тя няма да иска да стане премиер -министър ,на обрана кочи.а.
33
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото и милиарди да отпускат световните банки, ЕС или който и да е, те не стигат до обикновените хора. Здравеопазването чака на дарения.
32
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обикновения Бай *** най-много се ядосва... , когато разбере,че някой друг *** е откраднал повече от него...
31
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кой е казал , че 2021 г. Ще е отпаднало извънредното положение? Ще го държат герберастите , докато не се занулят всички , нали това е целта на това занятие , да измрат колкото се може повече , ако не от вируса , то след това от безизходица и глад. И да разпродадат държавата за по 1 лв на господарите си.
30
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даже си мисля, че България ще бъде много по-малко засегната в % отколкото други много по-развити държави.По простата причина, че не може да се свали риза от гол човек...
29
13
 
40
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
И това е заради некадърното управление на ГЕРБ начело с Бойко Борисов !!!581 с коронавирус и ти обявяваш инзвънредно положение !!!Недалновидно и съсипваш икономиката си съзнателно !!!
28
0
 
4
 
! Отговори
. преди 4 години
Боп със зеуе все ще има :)
27
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че ние от падането ни под османско сме на дъното на балканите нас тва не ни плаши