Василев прогнозира: Заплатите падат, безработните - над 100 000

Хората е трябвало да си заделят пари, смята икономистът
9 апр 2020 09:31,
134
Василев прогнозира: Заплатите падат, безработните - над 100 000
Снимка: БГНЕС

По-добре да няма държавни банки. Така бившият министър на икономиката Николай Василев коментира скандала с кредита, отпуснат от Българската банка за развитие на фирма, свързана с колекторска дейност и поисканата оставка на управителя на ББР Стоян Мавродиев, съобщава bTV.

Още по темата

Той добави, че независимо от добрите намерения, с които финансовите институции се създават, накрая те се превръщат в политически орган за даване на кредити на конкретни хора.

„Кредити за бизнеса и хората може да има и без държавна банка. Мярката за безлихвени кредити е вид подкрепа за началото на кризата. България се справя изненадващо добре, спрямо други по-богати държави. Подкрепям и мярката „60/40“ в новия ѝ вариант, сега държавата поема 2/3 от разходите на един работодател за един служител“, обясни Василев.

По думите му средната заплата у нас през последните 4 години се е вдигнала с 40%, за този период е трябвало хората да си заделят средства, защото предстои възнагражденията да започнат да намаляват.

„2008 г., като член на тогавашното правителство, бях против харченето на 3 млрд. лв. излишък, защото може да потрябват и за други години, а кризата дойде на следващата година. Миналата година всичко се повтори – през декември се изхарчиха 6 млрд., а сега тези пари щяха да ни дойдат добре. В силните години държава, семейства и фирми трябва да спестяват, защото винаги идват по-лоши“, заяви бившият министър на икономиката.

Финансистът каза още, че балонът с цените на имотите вече е спукан. Той допълни, че те отдавна са надценени и сумите е трябвало да паднат и без криза от този характер. Василев прогнозира, че безработните заради създалата се ситуация ще надхвърлят 100 хил. души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 54 ти като си с работа утре като те изритат и ти ще говориш за връзки нали си голямото ниво а всички знаем как се търси работа пуснеш автобиография и все ти казват ще те потърсим и накрая си оставаш само с думите им ще те потърсим и си назначават техни роднини и познати а не случайни кандидати
76
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С връзки се оправдават само лузърите - хората, които никога нямат силата да поемат сами отговорността за собствения си провал. Връзки винаги е имало, но ако имаш качества, няма да се надяваш на такива. Отиди в една ай ти фирма, в голяма бизнес компания - там и да те сложи някой с връзки след 1 месец ще те изритат, понеже не им носиш пари. Връзките останаха в административни и бюджетни службици, където се слагат некадърни и удобни хора. Ако сте кадърни, няма да плачете за удобни службици.
75
1
 
2
 
! Отговори
Владо преди 4 години
До HeinrichHimmlerОбщата инфлация в България от 2010 година дп 2020 година е 19.6 процента. Справка в НСИ. Не говори глупости. Само от името ти ми става ясно, че си един жалък човек.
74
1
 
5
 
! Отговори
До стига вайкане преди 4 години
Хайде кажи колко хора според теб получават рента? Щото арендатори има само в районите със силно зърнопроизводство. Рента за 70дк най-плодородните район на Добруджа 6000 годишно. Останалите по-малко. И за да дава някой под наем трябва да има второ жилище и то в София и още два града. Дали има голям пазар на наеми в Пазарджик
73
2
 
5
 
! Отговори
НАПИШИ КОМЕНТАР преди 4 години
Дори в момента заплатите в България са по ниски от заплатите в повечето страни от третия свят, дори в екзотични страни като Папуа Нова Гвинея и Боливия заплащането на труда е по високо, затова едва ли е разумно да се намаляват заплати под предлог "криза", просто няма накъде повече, по зле сме от Африка
72
3
 
5
 
! Отговори
Всичко се срива преди 4 години
Всичко се срина !!!! Чака ни мизерия и нищета !!!!
71
2
 
7
 
! Отговори
Едно и също преди 4 години
Всички призовават към смирение, да се научим да ценим малките неща, но след 2-3 години пак ще надигнем гребени. И така до следващата криза. Хората НИКОГА не се учат от лошото поради вродения им ламтеж за пари и удоволствия. Формулата хляб и зрелища е вечна! Малцина са мъдреците.
70
1
 
5
 
! Отговори
до Том преди 4 години
То за теб всеки, който ти каже, че образованието е въпрос на образование и способности, скачаш да го наричаш "финансист". Ами стани и ти финансист като е толкова лесно :). Както беше казал някой, ако финансите бяха лесно нещо, нямаше да има пощальони, миньори и продавачи на зеленчуци... За мен не доходите са големият проблем на българина, а необмислените му разходи. Заради тях ще е гадна кризата, а не заради доходите. Според мен и с лекарска заплата може да се живее достойно.
69
4
 
3
 
! Отговори
Стига вайкане преди 4 години
А милиардите депозити ,а апартаментите под наем,а декарите земи и т.н.Стига сиромахомилство,че заразихте и Бойко с него!Колко души с 200лв.пенсия,получават пари от рента,наеми и др.?Как оцелява тази държава,като всеки иска,а малко и дават!
68
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като говорим за спестяване нека кажа, че около мен в квартала е пълно с хора, които харчат онова, което не са заслужили и изкарали. Пътуват натам-натам, колите им назаем, а доходите им са никакви, понеже са неуки цървулани. Всеки втори тръгнал директор да става, а името си не може да напише правилно. Всичко дотук беше изкуствен балон, умните хора го знаят и внимаваха с разходите.Че на някои професии доходите са ниски е така, ама който за каквото е учил. И моите доходи са ниски, но не се оплаквам
67
3
 
8
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
И какво да спестяват хората? Заплатите им станаха от 1000 на 1500 лева, разходите от 900 на 1400 лева, сто кинта на месец да спестиш, колко ще изкараш без работа финансист прокажен. Значи да говори, че заплатата се вдига може, а да си отвори плювалника да каже, ме всички стоки и услуги също си клика цените не ?!!
66
0
 
3
 
! Отговори
Tom преди 4 години
До мак Точно. И сега се тръгнали някакви "финансисти" да обясняват как учителите, лекарите, инженерите, юристите и кой ли още не са маргинали и е трябвало да учат повече или по-добре да си изебрат професията
65
2
 
4
 
! Отговори
Владо преди 4 години
До TomНе се притеснявай, най-много още 2 месеца и ще се оправи ситуацията. Ако можеш да си покриеш разходите за 6 месеца без работа, ще си ок. Същото важи и за всички останали хора. Смятате си разходите, заделяте за 6 месеца и сте готови за кризи. Това ще ви го каже всеки един финансист. От заплата до заплата не може да се живее. Ако ще и 300 лева да взимаш. Иначе си обречен на глад.
64
3
 
4
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
Да благодарим дружно под стеой на мутрата Борисов! Няма да умрем от коринавирус , за сметка на това обаче ще умрем от глад, мизерия и нищета! Благодарим ти Боеко!
63
0
 
9
 
! Отговори
мак преди 4 години
Да приемем, че заплатите скочиха. Но и цените също. А за спестяване, вярно, трябва да се пести, но едно е да си николай василев и да пестиш, друго е да си учител или продавачка. Възможностите за спестяване са несравними.
62
1
 
7
 
! Отговори
Всичко се срина преди 4 години
Всичко се срина !!! Чака ни мизерия и нищета !!!!!
61
1
 
8
 
! Отговори
Tom преди 4 години
До ВладоКакто казах, аз не се притеснявам в момента, но ако нещата се закучат и ситуацията се проточи с още месеци, то вече няма да ми е спокойно. А ти колко лекари познаваш, защото повечето които познавам са на 700-1000 лева на месец. И не обяснявай, че са неможещи или че е трябвало да отидат в чужбина, защото ако всички мислеха така, сега щяхме да мрем по улиците
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Финансистът каза още, че балонът с цените на имотите вече е спукан. Той допълни, че те отдавна са надценени и сумите е трябвало да паднат и без криза от този характер500лв НА КВАДРАТ
59
2
 
4
 
! Отговори
Всичко се срина преди 4 години
Всичко се срина !!! Чака ни мизерия и нищета !!!!!
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Финансистът каза още, че балонът с цените на имотите вече е спукан. Той допълни, че те отдавна са надценени и сумите е трябвало да паднат и без криза от този характер." Човекът го каза, най накрая да го признае !!! Носете си в гроба панелите и тухлите !!!! Ако искате и 100 000 - 200 000 евро им искайте цена !!!!! Хахаха !!!!!