Василев прогнозира: Заплатите падат, безработните - над 100 000

Хората е трябвало да си заделят пари, смята икономистът
9 апр 2020 09:31, Павел Гълъбов
134
Василев прогнозира: Заплатите падат, безработните - над 100 000
Снимка: БГНЕС

По-добре да няма държавни банки. Така бившият министър на икономиката Николай Василев коментира скандала с кредита, отпуснат от Българската банка за развитие на фирма, свързана с колекторска дейност и поисканата оставка на управителя на ББР Стоян Мавродиев, съобщава bTV.

Още по темата

Той добави, че независимо от добрите намерения, с които финансовите институции се създават, накрая те се превръщат в политически орган за даване на кредити на конкретни хора.

„Кредити за бизнеса и хората може да има и без държавна банка. Мярката за безлихвени кредити е вид подкрепа за началото на кризата. България се справя изненадващо добре, спрямо други по-богати държави. Подкрепям и мярката „60/40“ в новия ѝ вариант, сега държавата поема 2/3 от разходите на един работодател за един служител“, обясни Василев.

По думите му средната заплата у нас през последните 4 години се е вдигнала с 40%, за този период е трябвало хората да си заделят средства, защото предстои възнагражденията да започнат да намаляват.

„2008 г., като член на тогавашното правителство, бях против харченето на 3 млрд. лв. излишък, защото може да потрябват и за други години, а кризата дойде на следващата година. Миналата година всичко се повтори – през декември се изхарчиха 6 млрд., а сега тези пари щяха да ни дойдат добре. В силните години държава, семейства и фирми трябва да спестяват, защото винаги идват по-лоши“, заяви бившият министър на икономиката.

Финансистът каза още, че балонът с цените на имотите вече е спукан. Той допълни, че те отдавна са надценени и сумите е трябвало да паднат и без криза от този характер. Василев прогнозира, че безработните заради създалата се ситуация ще надхвърлят 100 хил. души.


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Финансистът каза още, че балонът с цените на имотите вече е спукан. Той допълни, че те отдавна са надценени и сумите е трябвало да паднат и без криза от този характер." Човекът го каза, най накрая да го признае !!! Носете си в гроба панелите и тухлите !!!! Ако искате и 100 000 - 200 000 евро им искайте цена !!!!! Хахаха !!!!!
57
0
 
2
 
! Отговори
Tom преди 2 месеца
До 61

А, извинявай - не знаех, че ти в момента си в болницата да преглеждаш потенциално заразни пациенти и се грижиш за болните от корона за 800 лева на месец?

Все се намират големи разбирачи в гледането в чуждата паница и финансовите стратегии.
56
0
 
5
 
! Отговори
До63 преди 2 месеца
Какво значи "спестявания"?
Всичко е относително! Ако настоящата криза се проточи година,както се очертава едва ли ще има индивиди,които няма да опрат до Социалната кухня!
55
1
 
7
 
! Отговори
Владо преди 2 месеца
До Tom
Съгласен съм, че много бизнеси са в криза в момента, но тази криза е временна. Ако си можещ и търсен на пазара, няма как да останеш дълго време без работа. Ако си и умен ще си заделил достатъчно пари, защото си можещ и търсен на пазара съответно добре платен. Лекари за 800 лева няма. Има медицински сестри и персонал, но всичко държавно е така. Не трябва да учиш просто за ученето, а трябва да избереш платени професии. Трябва да си умен, адаптивен и да се преквалифицираш при нужда.
54
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Tom

Я пак, че не разбрах?
Как така лекарите си рискуват живота? :)))
Какъв им е проблемът на лекарите?
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И като завършиш 3 университета, какво от това?
Като няма свободни работни места, ще си сложиш дипломите в рамка.
52
1
 
6
 
! Отговори
Tom преди 2 месеца
До Владо Поспри се малко с поучването. То бива наивност, но слез малко на земята. В момента хиляди дружества фалират или са пред фалит. Пълно е с образовани и квалифицирани хора, които са без или в скоро време ще останат без работа. Вече имам познати адвокати и инженери, които са без доходи. Това, че ти сега си си добре, нищо не значи. И не коментирай глупости за образованието и заплатите. Знаеш ли колко лекари в момента си рискуват живота за 800 лв. не месец - какво, не са учили достатъчноно ли
51
2
 
1
 
! Отговори
бай онзи преди 2 месеца
Много правилно - с вързки не са ме взимали на много места, на други просто си на правилното място в правилното време + владееш други неща с които ще си полезен .

Който нищо не може ....
50
0
 
6
 
! Отговори
До Tom преди 2 месеца
"Аз съм си добре"
"хиляди от вас ще са без работа"
Вярно свиркаджиите като теб се котират добре и по време на криза!
49
3
 
12
 
! Отговори
до Владо преди 2 месеца
Не съм чел дискусията по-долу, виждам само твоето мнение, но използвам случая да кажа, че лузърите винаги търсят причините за собствения си неуспех другаде. Някога кандидатстването в добър университет беше с голяма конкуренция. Неуспелите все твърдяха,че става с връзки. Влязох без връзки. После за работата същите тези хора казваха,че всичко е с връзки. Винаги съм си намирал работа без връзки. Има връзки на места, но качественият човек ще бъде оценен и без тях.Всичко друго е извинение за лузърите
48
1
 
5
 
! Отговори
Tom преди 2 месеца
Хайде разбирачите по темата за пестенето да се поспрат малко. Аз съм си добре, но съм реалист и докато мине извънредното хиляди от вас ще са без работа. Безаработица имаше още преди сегашното положение, а извън София повечето хора са с до 1000 лв. заплата, та за какво пестене да говорим при след сметките, заеми/наеми, дрехи, храна за семейството и прочие.

А в момента никой не е застрахован - обучението и квалификацията нищо не гарантират, вече имам безработни познати, които се заблуждаваха така
47
3
 
9
 
! Отговори
Владо преди 2 месеца
До Анонимен 48

Оправдания всякакви. Никога не търсим вината в себе си и винаги другите са ни виновни. Аз имам само едно висше образование, взимам доста над средната заплата, нямам никакви връзки, но имам хубава и сигурна работа. Работя вкъщи и си получавам цялата заплата. Държавата ми е платила почти цялото образование, а аз сега и плащам максималните осигуровки.
Вие си се оправдавайте, дайте ми минуси, мислете си, че всичко е срещу вас и си дрънкайте глупости. Ще си останете на същото ниво.
46
1
 
14
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 месеца
"Финансистът каза още, че балонът с цените на имотите вече е спукан. Той допълни, че те отдавна са надценени и сумите е трябвало да паднат и без криза от този характер."

И като се е спукал какво стана с цените? 800 евро в най-кофтите части на Люлин без близък транспорт, в центъра започва всичко от 2000 евро, в другите райони средно е 1100 евро. Голямо пукане, голямо нещо. Хахахаха, балона май се е спукал само за политиците, дето си купуват суоер имоти за по 500 евро на Артекс
45
1
 
6
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 месеца
Какво стана с водоснабдяването на Перник? Знае ли някой?
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Човекът е прав. На всеки вече му е ясно, че ББР е политически орган и финансира приоритетно фирми на “наши” хора...в частност на Шиши и Вълка. Тоест тази банка е напълно излишна, защото използва парите на данъкоплатците за несвойствени цели, нямащи нищо общо с финансирането на дребния и среден бизнес.
А за пестенето - българинът не обича да му се казва какво да прави. Само до преди месец курортите се пукаха по шевовете, предполагам не от хора на МРЗ...сега изведнъж всички се оказаха бедни..
43
2
 
8
 
! Отговори
Чиновник преди 2 месеца
Заплати под 1500 лв. нето, не трябва да се намаляват, защото това е своеобразен екзистенц минимум. Там промяна може и трябва да има само нагоре. Може, обаче да се намалят заплатите на другарЕте началници в частния сектор. Например, ако фирмата е закъсала, другарят директор може вместо 30 хил. лв. да взима 3000 лв. Шефовете на банки също може да си намалят заплатите от около 100 хил. на 10 хил. За програмистите, не знам, там май няма криза и имат пари да си плащат сегашите заплати.
42
1
 
3
 
! Отговори
До Владо преди 2 месеца
Ти да не си инженер от НАСА ?
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не сме си заделили глейте в Гърция какво стана и тук ще стане тъй банките ще горят и банкерите ще ги окачим по уличните фенери. Да не сте отпускали кредити с високи лихви.
40
6
 
5
 
! Отговори
Владо преди 2 месеца
До Анонимен 39

Дават толкова, колкото си заработиш и за колкото можеш да произведеш. За 10 години вкъщи можеш два университета да завършиш, ако имаш желание и си упорит. Но е по-лесно да си седиш на задника, да си чешеш топките и да плюеш по всичко и всички.
39
10
 
9
 
! Отговори
Владо преди 2 месеца
Аиде пак почнахте със 600 лева, как да заделя? Вместо да харчиш за кафета, винетки и гуми вземи похарчи за образование и някаква квалификация. За няколко години ще взимаш 2-3 пъти повече. Като те мързи ще си винаги беден и богатите ще са ти виновни. Само че те ще си живеят и хич не им пука за теб!