Великденът на нашето смирение, празникът не е само софри

Модата на църква в нощта на Великден ще остане на заден план
68
Великденът на нашето смирение, празникът не е само софри
Снимка: БГНЕС

Само няколко дни ни делят от Лазаровден и Цветница – два светли дни, които на практика поставят началото на Великденските празници и Страстната седмица. Тази година обаче Великденът няма да е като всеки друг досега. Или по-точно ще бъде такъв, какъвто вероятно трябва да бъде, а и е бил много назад в годините – дни на смирение, на страдание, болка и... накрая празник на победата на живота над смъртта.

В наши дни все повече от нас възприемат светлите празници около Възкресение като време за мързел и тежки софри с големи компании. Великден се превърна във време за яйца, козунаци, агнешки и пилешки мръвки, зелена салата и доста ракия.

А след това и в модерното обикаляне на църквите, докато си честитим през това време празника, разговаряйки или чатейки по телефона, без да обръщаме и грам внимание на църковното служение.

Още по темата
Е, тази година, за добро или лошо, няма да бъде така. За лошо – защото пандемията постави на изпитание цялото ни съвременно съществуване, но и за добро – за да си дадем сметка, че не сме вездесъщи и в живота ни има нужда и от малко смирение, благодарност и надежда.

Не, няма нищо лошо да седнем на трапеза с най-близките си за празника. Напротив – това е най-ценното – да бъдем заедно. И когато тази година няма да може да се съберем заедно с всички наши близки заради създалата се ситуация, най-накрая ще си дадем сметка, дори за един миг, че най-важното в такъв ден не са яденето и пиенето на масата, а присъствието на хората около нея. Защото мнозина пораснали деца няма да видят за празника майките и бащите си, а те – децата и внуците си. Тъжно, но за доброто за всички така ще бъде по-добре. А и може би заради това ще излезем малко повече човеци от тази ситуация.

Многолюдните обиколки на църквите също ще почакат тази година. Модата на църква в нощта на Великден ще остане на заден план, но пък молитвите на истински вярващите и смирените ще отекнат още по-силно. Защото много малко хора ще прекрачат този Великден църковните храмове, но пък със сигурност те ще бъдат истински вярващи, а не хора, които ходят на църква само по Коледа и Великден. А който иска да послуша църковната служба, ще може да го направи и от дома си, стига да иска да я чуе и разбере...

Затова нека в следващите дни да помислим за близките си, а който е вярващ – нека се помоли
. Защото този Великден ще бъде Великденът на нашето смирение - не като хора, а като човеци. Нека останем в домовете си само с нашето семейство и да не мислим само за трапези и разходки, а за човешкия живот и как да го запазим. За да отпразнуваме, както винаги става на Великден, победата на живота и доброто.

Направим ли го, вероятно в дните след светлия празник ще отпразнуваме и възкръсването на нашето общество за нов живот. Може би, поне в началото, живот с повече добрина и човещина. Въпреки трудните месеци, които предстоят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: празнициВеликденCOVID-19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не яжте месо. Този вирус е само първият конник от Апокалипсиса.
13
3
 
10
 
! Отговори
МКII преди 4 години
До аз-ътЯ по-спокойно бе. За разни вкиснати маргинали и кeлeши като тебе, каквито и мерки да се вземат или да не се вземат, няма угодия. Вие си лаете и хленчите ей така за спорта, без значение какво е положението. Затова и нищо не зависи от такива като тебе.
12
12
 
1
 
! Отговори
Иван Бесни преди 4 години
Не се връзвайте на *** пропагандата - яжте, пийте и се веселете докато най-дебелия му се пръсне шкембето, и след това се хвърлете и изяжте кой колкото може от това златно съкровище
11
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не яжте месо. Господ ви го намекна деликатно.
10
3
 
6
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Това да си добър, мил и смирен, защото го пише в стара книга е меко казано нелепо ... Това е човешко! Той щял да бъде добър, защото според библията трябвало да е добър и ако е добър ще иде в рая... Трябва да му се обещае награда, за да е добър ве....
9
12
 
5
 
! Отговори
антипоп преди 4 години
И какво толкова празнуваме на великден? Сценка от древен фантастичен роман?
8
16
 
6
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Първата истинска и смислена статия от месеци насам.. Наистина смирение, истинска вяра и Христова любов и доброта ни трябват, за да пребъдем!----абе я си пий хапчетата бе. И си еб... майката между почивките.
7
2
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Агнешкото се яде на Гергьовден, а не на Великден!Краси, защо те е страх да цитираш 1 Лет. 21:1-7?
6
11
 
1
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
според мен нашите се ОСР*ХА. Да действително цифрите са малки (ако приемем, че са верни и не са продукт на малкия брой тестове).И? ШВейцария и Австрия влязоха с нас, 2-3 дни преди и вече се спускат надолу по графиката. През Май ще сме ЕДИНСТВЕНАТА държава с карантина в ЕС! Те умишлено подтискаха надолу графиката, с цената на това графиката да се "разкрачи" и това вместо един месец да продължи 3-5. Да ниски са цифрите, но цената ще е УБИЙСТВЕНА! Май месец ще има много недоволни!
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво, хубава статия! Но все пак в този момент на човек какво ли друго му остава, освен да удари 2-3 ракии. Иначе за близките хора е така1
4
5
 
16
 
! Отговори
43550 преди 4 години
Който носи Вяра в душата си, не се нуждае от специално място за празнуване. Колкото по-даече сме от истерията на последните години на големи християнски празници, толкова по-истинско е преживяването.
3
5
 
20
 
! Отговори
Вяра преди 4 години
Първата истинска и смислена статия от месеци насам.. Наистина смирение, истинска вяра и Христова любов и доброта ни трябват, за да пребъдем!
2
10
 
6
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
за Великден, че всеки трябва да си стои вкъщи, спор няма. Няма какво да се коментира. Вие кажете, какво правим след това. Очевидно плешивия НЕ вярва в груповия имуниитет, имало било публикации за ре-инфекция. Добре, не го оспорвам, щом казва, че има-има. И? Ще седим така затворени, докато се намери лекарство, или лъчите убият вируса, нищо че в Австралия в момента слънце-бол, вирус-също. Това живот ли е, за определени мижит*рки, които и без това не излизат е ок, ама за останалите? До кога бе ?!
1
4
 
11
 
! Отговори
. преди 4 години
Браво! Благодаря за хубавата статия! Бог да е с всички нас, амин!