Ако останат без доходи: 43% от българите със спестявания за месец

Почти половината нашенци очакват доходите им да намалеят
Обновена: 10 апр 2020 11:14 | 10 апр 2020 11:08, Красимир Ангелов
215
Ако останат без доходи: 43% от българите със спестявания за месец
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Цели 43% от българите смятат, че доходите им ще намалеят чувствително заради ситуацията около коронавируса и породената от него икономическа криза. Една трета от анкетираните се опасяват, че могат да изгубят работното си място, а цели 80% от българите смятат, че след тази пандемия светът няма да е същият.

Това показват данните от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на разпространението на COVID-19. Проучването е реализирано в периода 1 - 5 април 2020 г. чрез телефонни и онлайн интевюта сред 1005 души.

Още по темата
Данните от проучването показват повишена тревожност за социално-икономическите последици, заради ситуацията около COVID-19. 33% от анкетираните споделят опасения, че може да изгубят работното си място заради кризата, а 4% са тези, които декларират, че вече са изгубили своята работа. Едва 25% са оптимистите, които вярват, че кризата няма да засегне работата им.

Цели 43% смятат, че вследствие на ситуацията около коронавируса следващата една година доходите им ще намалеят чувствително
. Малко над една пета смятат, че доходите им ще намалеят в известна степен (22%). 16% са тези, които считат, че доходите им няма да претърпят промяна, а едва 3% посочват, че доходите им ще се повишат.

Ако се наложи да разчитат на спестявания, 43% от анкетираните споделят, че могат да издържат със спестяванията си един месец. Малко над една пета (21%) са тези, които декларират, че нямат спестявания. 12% са тези, които посочват, че могат да издържат два месеца без доходи, а 8% са тези, които декларират, че биха издържали три месеца. 8% са пък тези, които посочват "повече от три месеца".

Близо три четвърти (73%) са чули за икономическите мерки, които предприема правителството вследствие на кризата с коронавируса, а 18% пък не са разбрали за тях.

Очакванията към държавата за още по-силна икономическа намеса са налице. 27% от деклариралите, че са чули за мерките, са на мнение, че те са достатъчни за ситуацията към момента. Повече от половината (56%) пък са на мнение, че икономическите мерки не са достатъчни към момента.

Проучването показва, че не се отчитат високи нива на притеснение за евентуален недостиг на различни продукти и консумативи. Повече от половината (55%) от анкетираните не се опасяват, че по време на извънредното положение може да свършат или да има недостиг на хранителни продукти. На противоположното мнение са 42%, споделящи тези опасения.

По отношение на евентуален недостиг или липса на консумативи за дома – една трета споделят опасения, а 64% не се опасяват. Една четвърт се опасяват от недостиг на горива по бензиностанции, но над две трети (69%) не споделят тези опасения.

Половината от анкетираните (50%) се опасяват от това да свършат някакви лекарства. В малко по-малка степен – 46% не споделят подобни опасения.

Като цяло 80% от българите смятат, че след тази пандемия светът няма да е същият.
10% са на противоположното мнение и смятат, че няма да има промяна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На лизинг аз не купувам. Спестявахме ударно пари около 6 месеца и готово. Имай предвид, че в съседство има блок с много заможни хора, там сигурно имат и по пет МПС-та. Само дето надали се опъват, ако трябва да се прави ремонт на покрива, или се събират пари за нещо по входа.
80
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЛАДНИ СМЕГЛАДНИ СМЕГЛАДНИ СМЕ
79
17
 
14
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
Аз познавам една "дърта свекърва" с 12 Бона заплата:):):):)Нейните спестявания би трябвало да и стигнат за по-дълго време:):):):)
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГенералаТова е мярка вече !
77
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 33 Всъщност и след Втората световна война така са оцелели хората и на изток и на запад от Желязната завеса - с труд и разбиране за проблемите. Днешният свят е малко по-различен, защото не се дава конкретна дефиниция на даден проблем. Дефинициите се дават от медиите, а там положението е че който плаща - той поръчва музиката.
76
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какви са тея глупости да гледаш комшиите какви и колко коли карат.Ами, забавно е - после се стискат за 5 лева членски внос на входа. Що да е глупост? Пари за три коли имаш, но 2.5 евро за чистачка на месец нямаш.
75
7
 
2
 
! Отговори
А здравей 80 преди 4 години
Не искам да те обидя, браво че не е на лизинг. Подразниме това, че се възмущаваш как 2ма човека може да имат три коли.
74
5
 
9
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Защо се страхувате - Вече има Заявки в Бюрата по Труда от Земеделци - да се копаят градини , да се бере и полива реколта .
73
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Твоята финансово културна кола е на лизинг предполагамГрешно предполагаш. Както са грешни и другите ти предположения.Аз не казвам, че не можеш да имаш 2-3 коли. Имай и 10, ако искаш. Но ако не са ти според чергата, после не се оплаквай, че нямаш спестявания.
72
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важно е бат Бойко да си направи поредната гаргара с раята.....
71
0
 
24
 
! Отговори
Тея хора значи :) преди 4 години
Като чуят старо бмв и джигит дават минустите, а не виждат какво им се пише - разполагаите се според чергата хора, аз не съм нито бмв-ист нито джигит въпреки, че имам такава кола - спрете да теглите кредити, да правите лизинги за неща, които всъщност не са ви нужни.
70
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз нямам пари за катък "Веселина", а пък за вас - не знам.
69
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
че на кого му пука не мога да разбера... важното е,че бате бойко се забавлява с мисирките в министерството.всички лидери в другите страни са сериозни (или така поне изглеждат)само наш бойко хи-хи-хи с журналята...
68
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 71А според Борисов, карантина до дупка докато разорим тотално фирмите, нали.... послед беде..н и про..ст народ лесно се управлява
67
0
 
24
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Каква демокрация сме, колеги ?!Направили сме няколко демократични крачки, под въздействието на стари демокрации.Мафията е превзела държавата от години, Вие за демокрация ми говорите.Дори капитализма ни е червен, построен от хората на ДС, командващи и досега !
66
1
 
3
 
! Отговори
До фсб преди 4 години
Нека приятелите ти пробват в чужбина.
65
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен след кризата светът ще остане абсолютно същият, нито богатите ще променят мисленето си и стремжът си да станат още по-богати, нито политиците ще спрат да лъ...жат, манипулира..т и кр...адат, нито масата от населението ще иска и успее нещо да промени, така че нищо положително няма да се случи
64
13
 
11
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Е как така имат спестявания за цял месец, след като бачакт за 700-800 лв. Или това са официалните заплати, а допълнително още 2-3 пъти по толкова в плик. И после реват, че обезщетенията за безарботица били ниски. Ами ниски са заради парите в плик.
63
7
 
11
 
! Отговори
И още нещо преди 4 години
Мояето 100 годишно бмв съм си го купил с една заплата и пари на заем от семейството - демек ми струва 2 заплати. Твоята финансово културна кола е на лизинг предполагам, за което си обвързан с плащания на лизингодателя и не знам какви условия и т.н. Може да съм джигит, но утре ако остана без работа нямам да имам 3 лизинга и 2 кредита. Разполагайте се според чергата - стига сте гледали комшиите.
62
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според Радев ако отворим хотелите и заведнията, ще цъфнем и ще завържем щот хората ще се избият да ходят в тях. Иначе то всичко останало си работи и сега(ако има кой да купува продукцията).