Ако останат без доходи: 43% от българите със спестявания за месец

Почти половината нашенци очакват доходите им да намалеят
Обновена: 10 апр 2020 11:14 | 10 апр 2020 11:08, Красимир Ангелов
215
Ако останат без доходи: 43% от българите със спестявания за месец
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Цели 43% от българите смятат, че доходите им ще намалеят чувствително заради ситуацията около коронавируса и породената от него икономическа криза. Една трета от анкетираните се опасяват, че могат да изгубят работното си място, а цели 80% от българите смятат, че след тази пандемия светът няма да е същият.

Това показват данните от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на разпространението на COVID-19. Проучването е реализирано в периода 1 - 5 април 2020 г. чрез телефонни и онлайн интевюта сред 1005 души.

Още по темата
Данните от проучването показват повишена тревожност за социално-икономическите последици, заради ситуацията около COVID-19. 33% от анкетираните споделят опасения, че може да изгубят работното си място заради кризата, а 4% са тези, които декларират, че вече са изгубили своята работа. Едва 25% са оптимистите, които вярват, че кризата няма да засегне работата им.

Цели 43% смятат, че вследствие на ситуацията около коронавируса следващата една година доходите им ще намалеят чувствително
. Малко над една пета смятат, че доходите им ще намалеят в известна степен (22%). 16% са тези, които считат, че доходите им няма да претърпят промяна, а едва 3% посочват, че доходите им ще се повишат.

Ако се наложи да разчитат на спестявания, 43% от анкетираните споделят, че могат да издържат със спестяванията си един месец. Малко над една пета (21%) са тези, които декларират, че нямат спестявания. 12% са тези, които посочват, че могат да издържат два месеца без доходи, а 8% са тези, които декларират, че биха издържали три месеца. 8% са пък тези, които посочват "повече от три месеца".

Близо три четвърти (73%) са чули за икономическите мерки, които предприема правителството вследствие на кризата с коронавируса, а 18% пък не са разбрали за тях.

Очакванията към държавата за още по-силна икономическа намеса са налице. 27% от деклариралите, че са чули за мерките, са на мнение, че те са достатъчни за ситуацията към момента. Повече от половината (56%) пък са на мнение, че икономическите мерки не са достатъчни към момента.

Проучването показва, че не се отчитат високи нива на притеснение за евентуален недостиг на различни продукти и консумативи. Повече от половината (55%) от анкетираните не се опасяват, че по време на извънредното положение може да свършат или да има недостиг на хранителни продукти. На противоположното мнение са 42%, споделящи тези опасения.

По отношение на евентуален недостиг или липса на консумативи за дома – една трета споделят опасения, а 64% не се опасяват. Една четвърт се опасяват от недостиг на горива по бензиностанции, но над две трети (69%) не споделят тези опасения.

Половината от анкетираните (50%) се опасяват от това да свършат някакви лекарства. В малко по-малка степен – 46% не споделят подобни опасения.

Като цяло 80% от българите смятат, че след тази пандемия светът няма да е същият.
10% са на противоположното мнение и смятат, че няма да има промяна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
6
 
! Отговори
seira преди 4 години
РодинаВисоки, шантави цении все по-мрачни новини.Небето е под карантина -това е моята Родина!Събуждам се със Генералаи вечер пак със него лягам.Но стига робство и тиранствобез футбол и без ресторанти!В затвора дават им разходки,а ние - само с кучета и котки...Ще драсна в Рила и Пирина -във партизанската дружина!Любов и сватби забраниха,Великден с указ отмениха...Без пукнат лев, под карантина,обичам те напук, Родино!Ивайло ДимановНАРОДЕ!!!!!
140
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който няма къща в Барселона така е? Спестявайте от закуски както направи Боко
139
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е че държавата дава ТРИ минимални заплати на творците на свободна практика ... просто нямам ккво да кажа, това е пародия на държава.Хората да го духат, но да има за ... творците, хахаххаа
138
2
 
5
 
! Отговори
Офффф преди 4 години
Българска работа... Убеждавате ме,че трябва да живя като скот? Видиш ли,сега съм щял да имам пари за кризата .. Колко сте спестили от това,че сте яли салам от гума и пиленца с антибиотици? В нормалните държави хората живеят нормално,карат чисто нови коли,ядът здравословно,ходят поне два пъти на почивка и т.н., и спестяват. Говоря за обикновените работници. Но за *** това е разхищение,вместо да се сърдите на управлението,че не може да си позволи всеки, плюете по хората. Които разбрал,разбрал.
137
0
 
6
 
! Отговори
Индус преди 4 години
Всички са си по къщята и няма кво да крабна!Глааад малиии
136
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Набирам служители за кол център 1300-3000лв чисто, спрямо езика. Ако знаете такъв...
135
2
 
13
 
! Отговори
До оффффф преди 4 години
Типичния консуматор, имал жип, телефон и модерно облечен, ама осигуряван на минималната и без никакви спестявания. Тук хората си мислят, че кат приключи тази карантина, която никой не може да каже кога е, всичко се връща по старо му. Трябва да разберат, че това няма да се случи, защото, големите корпорации ще спрат инвестиции и ще минат на режим оптимизация, банките ще почнат да се задъхват и съответно лихвите ще се покачат, малките и средни бизнеси съответно ще загинат и идва безработица.
134
0
 
12
 
! Отговори
Мхм преди 4 години
Ами щом казвате взимат 2900 бруто. То ако взимаха по 2900 нямаше програмист да има в България. Важното е, че те, и всички, които са учили са добре платени, повечето имат спестявания ако искат 2 години да не работят, но просто няма как да останат без работа. В момента всички си работят от вкъщи и дори харчове нямат. За тях дори е по-добре да продължава карантината с месеци, всеки ден стават все по-богати.
133
6
 
9
 
! Отговори
Офффф преди 4 години
Смятай какви мишки има,щом се бият в гърдите,че цял живот спестявали и сега,ще изкарат карантината. Ама не само се хвалят,а даже укоряват другите. Казвам за себе си,мда осигурявам се на минималната,но не по мое желание,шефа вика,като не искаш,-друг ще иска. Карам джип, пазарувам си що годе здравословна храна,дето е облечено модерно,със скъп телефон,скъпи играчки....нямам спестявания. И ми казвате ,че трябва да стана клошар,щото съм живял нормално??
132
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Половината българи със спестявания за 1 месец, очакват обедняване, обаче ще влиза в еврозоната. Нямам думи!
131
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
дълго време, докато мине кризата ще се търсят почти само стоки и услуги от първа необходимост, така че който е хитър и с капитал сега ще изкупи на евтиния такива бизнеси, и после ще кешира.
130
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според НСИ средната заплата в сектора, където са ИТ специалистите, а те там са най-малко платени е около 2900 лева през 2019, но според някакви тук програмистите взимали 10-20 хиляди на месец. Аз пък казвам, че взимат по милион на ден или може би по милиард.
129
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според НСИ средната заплата в сектора, където са ИТ специалистите, а те там са най-малко платени е около 2900 лева през 2019, но според някакви тук програмистите взимали 10-20 хиляди на месец. Аз пък казвам, че взимат по милион на ден или може би по милиард.
128
14
 
7
 
! Отговори
Хм преди 4 години
Значи в кол център за най-балъшката работа, разбирай клатя си краката се дават между 1800 до 4500 бруто. Минаваме на програмисти- от 4500 до 15000 бруто и скачаме на лекари - от 5000 до 50000 бруто. Не знам как някой все не може да си намери работа и все работи за минималната.
127
2
 
20
 
! Отговори
1 преди 4 години
На фона на корупцията, ниските доходи, пенсии, скандали с ***, банки, язовири и т.н. Вие пак се обвинявате един друг, делите се на бедни и богати, умни и глупави, партиино и т.н.!Във Вашите коментари се открива его, завист, злоба и нищо християнско, ама нищо! Не съм вярвящ или набожен, но като християни и християнска държава е добре да отстояваме основните принципи на християнството. Болно обшество сме - без цели, без морал - всеки дърпа за себе си (уж за децата).
126
5
 
30
 
! Отговори
Скромен преди 4 години
Винаги съм живял така, както преди 20 години, когато започнах работа - с малко пари бях тогава, не си повиших стандарта и после. Смених няколко работи, вземам(х) хубави пари, създадох семейство осигурил съм всичко необходимо, жилища и спестих. Но не съм "луксувал". Сега гледам как страдат съседи, познати, повечето "сериозни бизнесмени" - ресторантьори, фитнесджии, търговци на джунджурийки, в ентъртеймънта. Затворили са се, седят и чакат, с много кредити. И се надяват, но няма да го бъде същото
125
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В София половината от хората на заплата получават под 850 лева бруто, което е нето под 660 лева нето. В провинцията половината са с под 690 бруто, което е под 535 лева нето. Колко може да спестят с тези заплати? Тези от сивият сектор с пари на ръка са още по-зле по обясними причини.
124
3
 
24
 
! Отговори
1 преди 4 години
15 години строителен техник - заплата 1200 лв. 6 месеца общ работник в чужбина 3500 лв.Пишете си глупостите, колкото искате! Обвинявайте се колкото искате! За съжаление сте позволили стръхът да диктува живота Ви и затова Ви маниполират както си искат! И да, карайте се един друг и се обвинявайте! Не объщате внимание на заобикалящата Ви среда - корупция, мизерия... лукс - само за "наЩЕ" хора и то какъв!
123
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не пишете фалшиви новини ГЕРБ има пари ще раздава, както строи стадиони,метро,магистрали с замах ще дава ,няма страшно.
122
6
 
22
 
! Отговори
Мнение преди 4 години
Голяма част от тез са демонстрирали статус с два 20 годишни таралясника паркирани пред панелката и са наливали стотици левове в националната лотария или за бързи кредити...