Ген. Мутафчийски: Ще искам по-строги мерки, напът сме сами да провалим всичко

Все още не е ясно как ще се държи вирусът при топло и сухо време, обясни той
Обновена: 11 апр 2020 08:36 | 10 апр 2020 21:29, Анисия Иванова
1350
Ген. Мутафчийски: Ще искам по-строги мерки, напът сме сами да провалим всичко
Снимка:

Ние може би сме единствената държава в Европа, в която има такова движение по улиците, напът сме сами да провалим всичко. Това каза председателят на Националния оперативен щаб ген. майор Венцислав Мутафчийски в предаването "Панорама“ по БНТ.

"Истински съм разтревожен от хубавото време. То провокира много хора да забравят инстинктите си за самосъхранение и да излязат навън, и се движат на тълпи, което е много рисково. Ние може би сме единствената държава в Европа, в която има такова движение по улиците. Навсякъде градовете са пусти, в България – все по-пълни. И то в последни няколко дни. До преди няколко седмици бяхме еталон за цяла Европа, наистина беше пуста София, беше пуста България. Точно заради това имаме добри резултати. Сега сме напът сами да провалим всичко", каза той.

По думите му много хора са разколебани, че въобще има "такова животно като коронавирус". "Появиха се толкова много хора, които, все пак зрителите им вярват, отправяха грешни послания. На това сме свидетели все по-често. Няма единност в обществото", обърна внимание ген. Мутафчийски.

Той отново обясни, че основната цел на мерките е да се държи нисък процентът на заразени, за да поеме здравната система всички нуждаещи се от медицинска помощ.

По думите му тестовете няма да решат проблема, това е нова болест и не можем да използваме стадния имунитет. Има много съобщения за резаразяване на хора, които уж са си изградили имунитет.

Все още не е ясно как ще се държи вирусът при топло и сухо време -  топло и влажно време не му влияят.

"Смятам, че са необходими по-строги мерки - трябва да се въведе задължителното носене на маски и по-строг контрол за събирането на хората и ще ги предложа на правителството", допълни той.

"Толкова много хора спазваха тези правила, малка част ги нарушават и ще провалятцелия успех. Това е моят начин на разсъждение",  заключи генералът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1350
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
911
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вероятно има и чували с умрели, вероятно има и мъчително боледуващи на апарати. Но обяснете защо при тази смъртна опасност хиляди хора са натоварени по собствено желание на самолети и откарани в Германия на работа, а българското Външно само препоръчва да не пътуват?! Защо, те не се ли хора, те няма ли да се разболеят, ИЛИ ДА РАЗНЕСАТ ЗАРАЗАТА? Това е повече от ужасно и никак не предизвиква доверие!
910
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до Pfприятелю, има една китайска журналистка с американски паспорт - jennifer zengможеш да й провериш видеата в twitterще видиш и чували, и умиращи хора по улиците и в болниците, гърчейки се - мисля, че ще бъде достатъчно грозно за теб. Има и видео четири годишно дете, останало само в къщи - майкат аи бащата в болница. Между другото, не знам защо тия работи не ги пускат по телевизията, мисля че е по-добре хората да са информирани - наплашени, но информирани.
909
2
 
15
 
! Отговори
Вайс преди 4 години
Вечерен час и всички нангуси вътре по кофторите си.
908
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма ли най накрая да да спре с тези приказки?Няма ли малко уважение към всички българи и към себе си. До кога ще му слагат думи в устата... Нали все пак е лекар...
907
6
 
10
 
! Отговори
политбюро преди 4 години
на тая лъскава тиква вирус може ли да се залепи
906
9
 
27
 
! Отговори
Pf преди 4 години
До 994Кви морги,кви чували бълнуваш. Има 20 умрели и то всички със съпътстващи заболявания. Повече хора щяха да са умрели за периода на карантината от автомобилни катастрофи. Един убит или ранен от катастрофа е много по-грозна гледка от един заразен от този вирус.Защо тогава не поискаш да се забранят автомобилите и да върнем каруците и конете по пътищата.
905
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
моля заради платените драскачи от Позитано да пуснете онлайн картина от интензивно отделение с Корона вирус.нека видят какво е и тутакси ще се приберат.явно само с приказки и молби не става.покажете и моргата със завитите с чували за изгаряне.вие не разбирате от молби.
904
10
 
28
 
! Отговори
5 преди 4 години
Аз ходя на работа,пия кафе с колеги,обикалям из цяла България,но жената и детето спазват строгата карантина. Жената е изнервена ,кара се за всичко. Малкия постоянно не е гладен и е като в меланхолия,говоря за осем годишно,спортуващо по принцип дете. Чудя се,колко ли ще издържат още? Това ли е единственият начин? И ние опитни мишки ли сме?
903
32
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички които се разхождат безцелно из София в затвора. Това е решението. Нека вместо болниците да понапълним затворите. Пуснете армията в София.
902
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
докога ще си седим вкъщи:докато не спрем да си внасяме "корона" от Италия и Испания с хилядите завръщащи се, докато не спрем пенсионерите от опашките за пенсии и докато не спрем поповете да събират хора в църквите. На теория короната трябва да изчезне за 12 дни. Кажет ги 14, кажете го месец.Сега кво ?Будалите си седим вкъщи, инкасираме загуби, целия бизнес и държава вървят към фалит, щото няколко хиляди тарикатчета са нещо повече от другите, короната не ги лови и карантината не важи за тях
901
7
 
14
 
! Отговори
korona преди 4 години
До АнонименВсичката тази *** дето се движи по улици и паркове без да спазва мерките за безопасност е първа на опашките за помощи, търси достойна заплата, не плаща данъци и осигуровки пищи с пълно гърло за нарушени права.........Комплексари от всички села и паланки, съединявайте се!!!!
900
0
 
17
 
! Отговори
ДЕЗИНФОРМАЦИЯ??? преди 4 години
Точните резултати от масово изследване за антитела в град Gangeld доказва, че 15% от населението му са изкарали короната безсимптомно! Това обаче е в силно засегнат от епидемията град. Източник telegraph.co.uk.По-рано Китайците дадоха същите резултати за около 10% от изследваните.Германия вдига много от наложените ограничения на 19 Април.Интересна статия в ДНЕС.БГ излезе рано сутринта и бързо се покри на заден план: "Германски учени: Знаем само за 6% от всички заразени с коронавирус!
899
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Mo е ли в една нормална демократична страна шеф на щаба да е с с униформа?Да в България.и докога с това засилване на мерките?Българите не са стадо овце а мислещи хора.Вместо да инфонмират повече,да обясняват,да представят някакви читави данни а не едни голи цифри всеки ден.И да престанат с тези пресконференции всеки ден, два пъти в седмицата стига.Аман бе!
898
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като пренатегнеш струните на китарата - ще ги скъсаш, звук няма да получиш...Намерете мярката, спрете да лъжете и да крадете, върнете доверието на хората, ако още имате сили. Ако не го направите, ще "скъсате" обществото и ще последва рев за "цвета на нацията"!
897
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До баба МецаПрав ти път, поживей за сметка на другите. Невежеството е благословия.
896
3
 
3
 
! Отговори
Аз 311 преди 4 години
що ни сравнява с другите когато българите бяха вътре на запад всичики бяха вън без да им пука сега много ясно че ще е обратно
895
5
 
22
 
! Отговори
чичо преди 4 години
До АнонименТо и генералите на Хитлер се оправдаваха,че изпълнявали заповеди,но въпреки това увиснаха на въжето.
894
9
 
19
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Дано жестокостта, с която действа тоя мушморок и щаба му да им се върнат тройно !!!
893
2
 
23
 
! Отговори
уууу преди 4 години
Г-н Генерал-доктор...Искам да попитам, защо след като толко ви е гриж,защо НЕ СЕ СПАЗВА забраната да НЕ СЕ ДОПУСКАТ хора идващи от трети страни а те да кацат на летище София? Защо само България Ер продължава да лети и обединява по няколко от заразените дестинации- Мадрид, Барселона, Париж, Делхи, Лондон? Кацат и излитат и българи и чужденци. Много добре знаете и вие , макар че не сте вирусолог, но така се изказвате всеки ден, че заразата (ако я има) се донаса от ТЕЗИ ХОРА! Неудобно въпросче,а?
892
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав си е човека.