МВнР препоръчва сезонните работници да не пътуват

Заминаването обаче е въпрос на личен избор
Обновена: 10 апр 2020 21:45 | 10 апр 2020 21:41, Анисия Иванова
46
МВнР препоръчва сезонните работници да не пътуват
Снимка: БГНЕС

След като Европейската комисия призова за свободно движение на работници от критично значение, много българи са готови да заминат в чужбина като сезонни работници в селското стопанство въпреки пандемията от коронавирус. Очаква се те участват отново в прибирането на реколтата в редица европейски страни като Германия, Великобритания, Испания, Гърция и Италия.
 
Председателят на федерацията на независимите синдикати от земеделието Светла Василева каза, че българските работници са предпочитани. "Затова, защото са изключително отговорни. Съвестно си изпълняват трудовите задължения."

Тя обаче подчерта, че заминаването на всеки е въпрос на личния му избор.

"Нашите сезонни работници очакват и искат да излязат, за да могат да получат по-висок доход, естествено. Това всеки сам определя. Това е лична отговорност", коментира Светла Василева пред БНР.

Иван Димов - съветник на министъра на външните работи Екатерина Захариева, коментира, че в последните дни на телефоните в министерството се забелязва, че се обаждат доста български граждани, които питат именно как могат да заминат на работа  в друга европейска държава.

"Сега започва точно сезонът на селскостопанските работници. Този интерес ние го отчитаме, че е продиктуван от това, че хората искат да си осигурят някакви доходи. Не можем от друга страна да спрем никого да пътува. Но нашите граждани трябва да знаят, че когато предприемат такива пътувания в чужбина, първо подлагат на риск както себе си, така и близките си и околните".

Димов акцентира, че няма забрана за пътуване, но: "Във всичките ни публични изяви и също така в разговорите с българските граждани, които ни търсят по телефона, ние им препоръчваме да не предприемат никакви пътувания."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е критерия за управлението на ГЕРБ народа който напуска родината,а не скандалите за заплати в парламента.ЕС дава пари колко милиона, а къде отиват парите?
20
0
 
10
 
! Отговори
Далечен изток преди 4 години
В Царево строежа кипи дори наглите изсичат 53 дървета край плажа-незаконно за да разчистят терени за строежи -глоба 1300лв.Екоминистерството спешно да отнеме правата на РИОСВ в извън областните градове да дава разрешителни за строеж,шото в малките населени места власта е превзета от едно две семейства-клана....еколог племенника ,инвеститор-лелята, собственик дядото, архитект чичето кмет бащата...
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо нелогични ограничения и правила, да въведат закон ккойто забранява на всички които излязат от държавата да се връщат до края на пандемията.
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Редно е като ходят да работят за паундове , да седят там и да се лекуват за паундове , а не ние да им плащаме лечението .
17
4
 
18
 
! Отговори
Аха преди 4 години
Ами нейн си проблем щом иска цял живот да бере ягоди и отсервира. Само че като стане на 45 нито за ягоди ще я искат, нито като сервитьорка, тогава ще съжалява, че не е учила и не е имала сериозна работа, но ще има още 22 години до пенсия...
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако наистина има вирус и е такъв беладжия, както го тръбят, защо тогава има толкова фира в държавите с най-добри здравни системи, дето винаги ни ги дават за пример?Явно насението им е по-болно, от нашето, при все това развито здравеопазване при тях. Накратко - и при тях като у нас, само дето ние си го знаем, а те не
15
9
 
4
 
! Отговори
До 15 преди 4 години
Че ти ако ще ходиш да работиш за хиляда лева в чужбина, по-добре ела в София и работи за 2000 лева.
14
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сезонните работници препоръчват на правителството да ги обещети с 1000лв на месец ако не отидат на работа.
13
7
 
19
 
! Отговори
Тиква преди 4 години
Правилно правят, който заминава, в България няма нито медицина, нито промишленост,Нищо, за 30 години всичко унищожено,разграбено,който е болен трябва сам да се спасява,че и пари искат,лешояди.
12
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Би трябвало да има изискване за гаранция от примерно 3000 евро за да може като се върнат да им се осигури 14 дневен престой под карантина . Не трябва да им плащат лечението тези които остават тук .
11
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да заминават , но да не се връщат до като не се открие ваксина . Не би трябвало човек който не е внасял здравни вноски в БГ да се лекува тук .
10
11
 
13
 
! Отговори
нищо лично преди 4 години
До АнонименА защо подминаваш въпроса за лечението им, без да са осигурени? Наясно ли си, здравната социалната система се източват от хора в сивия сектор и временно заети в чужбина, а осигурените търпят унижения шантаж? Да не говорим за сегашния момент и всички недоимъци в болниците. Какво ще правим при втора вълна връщащи се? Вече са разбити цели сектори от икономиката ни, а при втора вълна сещаш ли се ккво ще произтече?
9
8
 
18
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
След безумията, които правят в България, не само тези, които се върнаха бързат да избягат, но и останалите разумни хора вече стягат куфарите!
8
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До нищо личноОтиди и ти, но тях няма как да ги спреш. Това е изцяло техен личен избор, прекрасно разбират риска и знаят какви ограничения ще се наложи да изтърпят след като се върнат.Кой иначе ще ги храни тук, ти ли?
7
3
 
34
 
! Отговори
ГОЛАТА ИСТИНА преди 4 години
Сигурно правилно съм разбрал... в парка не можеш да се разходиш, но до Германия... може.Летища и граници са затворени, но ако ще бачкаш за жълти стотинки... става. Няма Европа на 2ра, 3та...скорост!
6
7
 
28
 
! Отговори
нищо лично преди 4 години
Ако сезонният работник се зарази, тук ли ще се върне да го лекуваме или другата държава, респективно работодателят поема ангажимента? Сега наново ли ще играем познато: летище/автогара_вкъщи/на няколко стотин километра път/ в доброволна карантина, която по принцип не спазват? Или сега от летището направо в интензивното ще ги возят? А те дори не внасят здравни осигуровки? Ние ще сме парализирани тук, а те ще си прават *** ми-дойди ми.Като правят избор, нека го направят в пълен обхват.
5
8
 
7
 
! Отговори
ПРЕДЛАГАМ преди 4 години
ВСИЧКИ ДА ОДИМ НА СЕЛО ДА КОПАМЕ. :)))))ИНАЧЕ НЯМА ПРОКОПСИЯ !СТОЛИЧАНИ ЩЕ СЕ ВЪРНАТ ПО РОДНАТА СИ ЗЕМЯ :)))ИСКАМ ТОЯ ВИРУС ДА ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ ВИХРИ....ИНАЧЕ ША ХВАНЕМ ХЕМОРОИДИ В ТИЯ ОФИСИ..... :))))))))))))))))))))))))))))))
4
6
 
7
 
! Отговори
Варна преди 4 години
И какво, са живеят с 800-1000 лева на месец? Напълно ги разбирам.
3
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А МВнР ще ги xpaни?
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А не, генерала не разрешава!