Прогноза на учени: Пикът в България - на 24 април, жертвите - около 300 до август

Това показва математическият модел на институт в Сиатъл
Обновена: 10 апр 2020 09:38 | 10 апр 2020 07:10, Елка Василева
182

Броят на смъртните случаи от COVID-19 в България ще достигне близо 300 до месец август. Това сочи анализ на авторитетен американски институт, базиран в Сиатъл.

Пикът на епидемията у нас ще настъпи на 24 април, предвижда математическият модел.

Според доклада до август в България от COVID-19 ще починат 303-ма души, предаде Bulgaria ON AIR.

Според експерта от БАН Николай Витанов ще успеем да удържим епидемията у нас и няма да достигнем подобни цифри.

Още по темата

"Колегите малко са завишили прогнозата. Нашата амбиция е да не е трицифрено числото, а да остане двуцифрено. Ние вървим много добре, защото при нас за разлика от тях епидемията е удържана може би по най-добрия възможен начин. За сравнение в съседните страни се очаква по-голям брой жертви", успокои Витанов.

Експертите нямат съмнение - спазването на наложените ограничения е от ключово значение. Според изследването на института в Сиатъл пикът у нас ще настъпи след 15 дни - на 24 април.

"Има зона на пика, ние се доближаваме до нея и ще постоим там за определено време, но не много. И след това ще тръгне надолу. Всичко това, ако мерките се спазват", прогнозира Николай Витанов.

Експертите успокояват, че когато и да настъпи пикът, България е подготвена. А болниците разполагат с достатъчно легла.

Най-тревожна е прогнозата за Великобритания. Очаква се тя да е най-засегнатата държава в Европа с над 66 000 починали, три пъти повече от Италия и Испания, които държат печалния рекорд в момента. Както е известно, сред заразените е и британският премиер Борис Джонсън, а починалите от COVID-19 до момента са над 7000.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още по темата: коронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да БЦЖ е задължителна до 11г възраст преди две години махнаха 17г възраст когато е бе последната задължилно тестване с Манту и БЦЖ
124
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви мерки някой видял ли е да пръскат улиците тук минават някакви камиони които вдигат повече прах отколкото да дезинфекцират .Има ли мерки в болниците -няма то няма и болници де освен в големите градове дължим го на Борисов -закриха малките болници с вътрешни отделения защото трябвало да има само университетски болници сега се чудят на кого да натресат болните -накрая ще се окажат личните лекари
123
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Стар наборНаборе, БЦЖ е задължителна и в момента! Всички би следвало да са ваксинирани, без децата на антиваксърите. На новородено дете се изписва с БЦЖ, до края на първата година е повторна имунизация при необходимост!
122
4
 
17
 
! Отговори
asd преди 4 години
Стига сте мрънкали, че имаме малко жертви. Искате да имаме много като в Италия,Испания, Франция и Великбритания ли? Белгия също. Явно малко ви се струват и искате да са много, че да плюете тогава още повече, че управляващите са некадърни и са уморили народа. Жертвите са сравнително малко заради мерките и няма да са малко, ако ги нямаше тези ограничения. Тогава друга песен щяхте да пеете.
121
5
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонимен134е па на теб какво ти пука?..-Нали ше лъскаш чизмите на женерала си през това време?!
120
4
 
4
 
! Отговори
Непопулярно мнение преди 4 години
До Великденски пости...Бог не се занимава с наказания. Ние просто понасяме последствията от действията си. Бог няма его и по тази причина не се дразни, обижда, гневи и всякакви други глупости. Той е просто един баща творец, който ни обича, но ние сами с поведението си прекъсваме връзката с него. И после му се сърдим защо ни е оставил. Не е. Просто ние сами не му позволяваме да ни помага поради действията си.
119
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По Цветница всички пенсионери, които се тълпят и бутат по пазарите, ще се тълпят и бутат по черквите за клонки от върба. По Великден същите ще се бутат да палят свещи, да се чукат с яйца и да си разменят козунаците от Фантастико.
118
6
 
8
 
! Отговори
Стар набор преди 4 години
303 до август е нищо в сравнение с 290 починали средно на ден в България. Драконовсите мерки трябва да се намаляват по-етапно след Великден, ако искаме да не унищожим и това което е останало от икономиката и държавата ни.
117
6
 
13
 
! Отговори
Стар набор преди 4 години
Помага ни и ваксината БГЖ срещу туберколоза - почти всички по-възрастни сме ваксирани като малки деца и имаме "колективна имунна защита". Българските математици са едни от най=добрите в света, да изчислят по статистически методи прогнозата, защо е необходимо чак от Сиатъл да получаваме прогнози, когато базата данни в България е много по-достъпна за нашите специалисти. Освен ако в Сиатълския институт работят българи.
116
4
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Тонката114е,душо,поне за теб знаем,че си стигнала доста над коленете му......та как е там-м/у палците на краката му?
115
6
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
ще прочета отново статията,тоя път по-внимателно...Белким разбера КОЙ Е ТОЯ АНОНИМЕН "авторитетен американски институт,базиран в Сиатъл".И защо в Сиатъл?..Нема ли такива в ..Чикаго,примерно?..Или в Детройт?..(а, Детройт е муртаф отдавна,да го отпишем!).А Нев Йорк?..Лос саламос-Анжелис?..Фашингтон?....Що за ...що за.....?!?!
114
10
 
19
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Абе, смехурковци, вие знаете ли, че всеки ден в България умират по около 300 души!!! Какъв коронавирус ви гони, какви пет лева...
113
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам дали пикът ще е около 24 април но много пъти писах пикът ще е от 7 до 21дни след като паднат ограниченията и не защото искам да има такъв пик , а защото сега когато всички са се изолирали няма как да има пик .Пик ще има когато хората излязат навън след ограниченията ,защото ще има комуникация а няма изследвания които да ограничат тези с носители на вируса .
112
12
 
12
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Да точно така!Борисов доказа ,че го е еня за народа си и се справя повече от успешно,доказано е - факт!А така наречените "социалисти" и без карантина ни спретнахатри национални катастрофи,Жанвиденовата зима и купонна система-факт!Така че само напред с Борисов,за да не се връщат онези мракобесни и наистина гладни времена-факт!
111
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На всеки пункт спират и те проверяват за декларацияА, мерят ли температурата дали е над 38 градуса?А,питат ли спрените били ли са в контакт с пътуващ или самите те са пътували извън Бг в огнища със сарс ков 2 (ковид 19 корона вирус)?Пълна анархия! Като ни скриха естетвено ,че малко са числата .Спрат ли карантината и всички ще тръгнат да пътуват навън и числата ще св вдигнат !Неможеш да излъжеш природата,Борисов !
110
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На всеки пункт спират и те проверяват за декларация А, мерят ли температурата дали е до 38 градуса?А,питат ли спрените били ли са в контакт с пътуващ или самите те са пътували извън Бг в огнища със сарс ков 2 (ковид 19 корона вирус)?Пълна анархия! Като ни скриха естетвено ,че малко са числата .Спрат ли карантината и всички ще тръгнат да пътуват навън и числата ще св вдигнат !Неможеш да излъжеш природата,Борисов !
109
9
 
14
 
! Отговори
обективен преди 4 години
Всеки божи ден в БГ умират средно по 300 човека.Има брояч в нета!Само днес до 12.00ч са починали 178 души.При автомобилни катастрофи загиват средно 700-800 човека и около 5 пъти повече се осакатяват.Изводите всеки сам може да си направи.Управляващата мафия ни погребва живи.Гледайте филма "Държава в държавата-мафия и политици празнуват заедно" в тубата.
108
6
 
11
 
! Отговори
Хммм преди 4 години
За СТРАНДЖАТА и останалите имена под които се подвизава: ГЕРБ спряха субсидиите и няма как да ти плащат,за това ли си го ударил през просото..... По-жалко от това да си гербарски ***, е да си....хммм ,не се сещам...Защото да виждаш своите сънародници как ги тъпчат и унижават,а ти да защитаваш тиранина за пари,те прави по-лошо човек,дори от самия тиранин.
107
4
 
6
 
! Отговори
Великденски пости... преди 4 години
Какво съвпадение с пандемията! Не е ли това Божия работа за наказание? Амин!
106
13
 
11
 
! Отговори
ами... преди 4 години
Румбата Р. какво казва по въпроса?! Другарката му след мартениците ще раздава ли великденски яйца?!