Прогноза на учени: Пикът в България - на 24 април, жертвите - около 300 до август

Това показва математическият модел на институт в Сиатъл
Обновена: 10 апр 2020 09:38 | 10 апр 2020 07:10, Елка Василева
182

Броят на смъртните случаи от COVID-19 в България ще достигне близо 300 до месец август. Това сочи анализ на авторитетен американски институт, базиран в Сиатъл.

Пикът на епидемията у нас ще настъпи на 24 април, предвижда математическият модел.

Според доклада до август в България от COVID-19 ще починат 303-ма души, предаде Bulgaria ON AIR.

Според експерта от БАН Николай Витанов ще успеем да удържим епидемията у нас и няма да достигнем подобни цифри.

Още по темата

"Колегите малко са завишили прогнозата. Нашата амбиция е да не е трицифрено числото, а да остане двуцифрено. Ние вървим много добре, защото при нас за разлика от тях епидемията е удържана може би по най-добрия възможен начин. За сравнение в съседните страни се очаква по-голям брой жертви", успокои Витанов.

Експертите нямат съмнение - спазването на наложените ограничения е от ключово значение. Според изследването на института в Сиатъл пикът у нас ще настъпи след 15 дни - на 24 април.

"Има зона на пика, ние се доближаваме до нея и ще постоим там за определено време, но не много. И след това ще тръгне надолу. Всичко това, ако мерките се спазват", прогнозира Николай Витанов.

Експертите успокояват, че когато и да настъпи пикът, България е подготвена. А болниците разполагат с достатъчно легла.

Най-тревожна е прогнозата за Великобритания. Очаква се тя да е най-засегнатата държава в Европа с над 66 000 починали, три пъти повече от Италия и Испания, които държат печалния рекорд в момента. Както е известно, сред заразените е и британският премиер Борис Джонсън, а починалите от COVID-19 до момента са над 7000.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още по темата: коронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
4
 
18
 
! Отговори
За пандемията преди 4 години
Огледайте се какво става у съседите турци сърби румънци македонци и преценете дали няма пандемия.Предприехме мерки и създадохме Щаб още на 24 февруари когато започнаха първите случаи в Италия затова по форумите има отворковци че за някакви си 600 заразени сме затворили държавата.Няма доказателство че за този вирус е нужен имунитет.В Германия в град в сърцето на заразата само 15% са с антитела.Сега в Банско ще видите че с антитела няма да има и 5%. Майката му е спиране на заразата като в Китай!
84
8
 
24
 
! Отговори
ужасяващо преди 4 години
Това какво означава, че до м.август ще бъдем в извънредно положение? В такъв случай считайте, че България няма да я има. Без икономика и работа за хората, много важно дали има вирус, или не - всичко е загубено!
83
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно ми е как правят прогнози без информация за заболелите и починалите от коронавирусът в България. Според онзи с голата глава, информацията била сочене с пръст. Според малкото налична информация, епидемията още не е започнала на територията на България и заразата идва от чужбина. Ако започне до три седмици, пикът ще бъде 4-5 месеца по-късно, т.е. около септември. Това е на базата на развитието на епидемията в Италия.
82
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пандемия няма да има , щото това не е и пандемия а един медиен цирк. Жертвите са единствено и само болни хора. Вече рязко падна смуртността от старост, диабет , инсулт , инфаркт , рак. Вече всички умират от корона.
81
2
 
26
 
! Отговори
НАУЧЕН преди 4 години
Не съм Учен - направих статистика на Таблица Ексел - Пика на Коронавируса в България ще дойде през Лятото на 2036 година .Не се шегувам - наложих официалната статистика , времето от началото на Кризата и Броя на Населението на Република България от 2019 година според НСИ .
80
2
 
18
 
! Отговори
Вуте преди 4 години
Кои са тия учени бе?Че ги отучим язе!
79
2
 
29
 
! Отговори
- преди 4 години
Пик няма да има! Ще трябва ДЪЛГОСРОЧНО да живеем с вируса! За целта - незабавно премахване на извънреедното положение и по строги извънредни мерки, които да са с хоризонт напред минимум 6 месеца! Строг контрол на публичните средства, замразяване на излишни инвестиции, осигуряване на родно производство на храни и помощ за всеки гражданин в беда! Активиране на националната програма за пандемия и орязване на правомощията на еднокнижника за еднолични решения! Възстановяване на парламентарната дейно
78
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пик дори няма и да има, но това не може и не трябва да успокоява, миенето на ръцете трябва да продължава понеже почти само това спасява
77
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Цецо МенА дали някой ще иска да управлява след Борисов, съмнявам се.След Борисов пак Борисов ще управлява. От Нинова и *** ще останат бледи спомени.
76
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Живял-видялЩабарите са си изготвили предварителен сценарий и ще го следват.това по Каскет-ТВ ли го казаха?
75
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименВъобще знаят ли къде е България и какво се случва у нас?добре, че има такива каскети-вирусолози като теб, дето всичко им е ясно.
74
1
 
7
 
! Отговори
груба грешка! преди 4 години
До ЩЕ УДЪРЖИМДето отворихме границите и не ги оставихме за зорзаман някой ден като този!
73
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хюстън, Хюстън, имате проблем
72
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За ПТП-та ли говорят?
71
7
 
31
 
! Отговори
Прос Селендур преди 4 години
Българите не умират от вируса а от бедност, безпаричие и мизерия а от там и лошото хранене и безхаберие на политиците...!!!! Сърдечносъдови заболявания и инсулти морят народа...!!!
70
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия що не си гледат тяхната пандемия,а тръгнали да изчисляват болни и починали у нас.Та чак и пика щял да бъде точно на 24.04.Въобще знаят ли къде е България и какво се случва у нас?Малко ли ни е,че нашите всеки ден ни плашат,та и вносни мнения трябва да приемаме.И ако това е вярно,значи нашите професори,доктори-вирусолози ни лъжат за действителната ситуация.
69
6
 
17
 
! Отговори
До Бил Гейтс преди 4 години
Да това са разработките на хората на Бил Гейтс който говори за американците че училищата им трябва да бъдат затворени до септември месец.Уважавам Бил Гейтс но той не отчита че има страни които са се преборили и спрели заразата като Китай.България ще бъде първата страна в Европа която постепенно от 5, 4, 3, 2, 1% на ден до средата на май ще има 0 новозаразени ако се спазват мерки. Само ако не се издъним по Великден няма да има никакъв пик на 24 а ще тръгнем рязко надолу по модела 5,4,3,2,1 и НУЛА
68
4
 
20
 
! Отговори
от подзаглавие преди 4 години
"Това сочи анализ на авторитетен американски институт, базиран в Сиатъл."Но защо не са предвидили апокалипсиса в Ню Йорк, заради който се срамувам от падението и цинизма на либералните общества, освен че съжалявам за страданието на хората...
67
8
 
23
 
! Отговори
Живял-видял преди 4 години
Докато няма масово тестване ще се залъгваме с математически модели и ще борим вируса с приложения за смартфони.Щабарите са си изготвили предварителен сценарий и ще го следват. Няма нужда да следя колко са заразените и починалите. Нямам им капчица доверие. Толкова пъти лъгаха, че вече са тотални рецидивисти!Ккаво стана с тестове в Банско? - Стана едно голямо НИЩО!
66
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 24 април ще има фалшив пик, измислен от Бацо и НОЩ. След него ще разхлабят мерките за да не ядат дървото и ще последва истинския пик.Мангъров дава между 100 - 200 жертви, американското изследване посочва около 300.А икономиката ни е в режим на свободно падане. Възстановяването й ще отнеме поне 2 - 3 години!