Прогноза на учени: Пикът в България - на 24 април, жертвите - около 300 до август

Това показва математическият модел на институт в Сиатъл
Обновена: 10 апр 2020 09:38 | 10 апр 2020 07:10, Елка Василева
182

Броят на смъртните случаи от COVID-19 в България ще достигне близо 300 до месец август. Това сочи анализ на авторитетен американски институт, базиран в Сиатъл.

Пикът на епидемията у нас ще настъпи на 24 април, предвижда математическият модел.

Според доклада до август в България от COVID-19 ще починат 303-ма души, предаде Bulgaria ON AIR.

Според експерта от БАН Николай Витанов ще успеем да удържим епидемията у нас и няма да достигнем подобни цифри.

Още по темата

"Колегите малко са завишили прогнозата. Нашата амбиция е да не е трицифрено числото, а да остане двуцифрено. Ние вървим много добре, защото при нас за разлика от тях епидемията е удържана може би по най-добрия възможен начин. За сравнение в съседните страни се очаква по-голям брой жертви", успокои Витанов.

Експертите нямат съмнение - спазването на наложените ограничения е от ключово значение. Според изследването на института в Сиатъл пикът у нас ще настъпи след 15 дни - на 24 април.

"Има зона на пика, ние се доближаваме до нея и ще постоим там за определено време, но не много. И след това ще тръгне надолу. Всичко това, ако мерките се спазват", прогнозира Николай Витанов.

Експертите успокояват, че когато и да настъпи пикът, България е подготвена. А болниците разполагат с достатъчно легла.

Най-тревожна е прогнозата за Великобритания. Очаква се тя да е най-засегнатата държава в Европа с над 66 000 починали, три пъти повече от Италия и Испания, които държат печалния рекорд в момента. Както е известно, сред заразените е и британският премиер Борис Джонсън, а починалите от COVID-19 до момента са над 7000.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още по темата: коронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Цецо Мен Ще се разбере и още как! Поредния пладнешки грабеж на българите и държавата и накрая -беж!
64
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българският манталитет трудно може да бъде прогнозиран и алгоритмизиран, така че не може да се има вяра на тази прогноза. Компютъра е получил някакви входни данни за броя на тестваните, заразените и умрелите в даден период от време и е изплюл този резултат, но тук не е отчетено специфичното социално поведение на българина което може да преобърне всякакви прогнози.
63
4
 
13
 
! Отговори
Цецо Мен преди 4 години
До 86Че заразата я има, има я. А дали някой ще иска да управлява след Борисов, съмнявам се.
62
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Иван Така ще е, защото повечето българи ползват акъл назаем, без да се замислят кой какво им говори.Като телета са и приемат всичко за чиста истина.Мъдрият български народ е казал:Не ме слушай какво говоря, а ме гледай какво правя! В това объркано време едни милиони ще изчезнат по един магически начин, докато народа се замаява с маски корони и още простотии!
61
1
 
29
 
! Отговори
ЩЕ УДЪРЖИМ преди 4 години
коронавируса, ако не допускаме вноса му от вън! В Турция положението вече е почти безконтролно. Границата трябва да е затворена и да не се допуска влизане хора с двойно гражданство в България!
60
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Цецо Мен По-ясно- българите вярват на глупостите хора които ще забогатеят на техен гръб и се опитват да се закрепят още известно време на власт,но времето ще покаже дали второто ми твърдение ще се осъществи
59
10
 
13
 
! Отговори
Иван преди 4 години
300 от коронавирус и 5000 - от стойте си у дома докато станете на умиргане, от нелекуване на други болести, от глад, мизерия
58
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мангъров какво мисли за този модел? Според него това е безобиден вирус и носенето на маска (независимо каква) е безсмислено. Чух, че сам направил аналитичен предикативен модел на вируса, заедно с група учени от Харвард. О, извинете, забравихме, че Мангъров работи на Правец и знанията му приключват с изученото по соц време около 1980-та.
57
8
 
18
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Учените от БАН работят по ваксина от коррона вирус но винаги накрая получават ракия. Опитите продължават.
56
2
 
4
 
! Отговори
Цецо Мен преди 4 години
До 81В какъв смисъл? Продължи си мисълта.
55
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Цецо Мен Всичко е пушилка за заблуда на овцете дето вярват на един червар и на един *** пожарникар!
54
2
 
11
 
! Отговори
лекар пенсионер преди 4 години
Айдее ,стига вече с лъжите! Не сме в каменната ера , имаме връзка с цял свят и хората там казват за какво става въпрос!
53
8
 
21
 
! Отговори
Бръм преди 4 години
Не знам кой какво задържа, ама като гледам по улиците как се щъка, как в магазинете се бутат по касите, как легално или полулегално разни фирми за дюнери и кибапчета въртят търговийка по няколко часа на ден.....Като гледам и какво се заформя за Великден.....Дано да се ограничим само с трицифрено число.
52
4
 
20
 
! Отговори
Цецо Мен преди 4 години
Математически модел базиран на толкова малко тестове на ден, че ще ни трябват 10 години да изследваме цялото население. При толкова малко тестове се съмнявам някога да разберем какво точно се е случило.
51
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да престанете да плашите хора със стъкмени новини,че това е отвратително! Колко наистина са аутопсираните, които са починали от наистина от вирус, а при колко той е просто съпътстващо заболяване?Как може такова безобразие?Възрастните хор се карат с младите в магазините, наричат ги ,,вирусопреносители".Това е единственото ,което направихте- разделихте обществото, в услуга на властта.
50
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 56Да бе 2000 са смъртните случаи в САЩ ама за един ден,бай Дончо разправяше че ако смърните случаи са 200 000 ще го считат за успех. Не се опитвай да преиначваш нещата. А иначе математическите модели не вършат никаква работа в случая.
49
7
 
26
 
! Отговори
interesno преди 4 години
Около 300 към август? Всеки ден в България умират около 300 души без да има корона вирус, от други причини. За тия 6 месеца до август ще починат средно около 54000 души в България. 300 души допълнително е нищожна разлика за такъв дълъг период. Дали тия данни за починалите са точни? Скоро ще изглежда, че в България корона вирус почти не убива, но въпреки всичко общата смъртността е най-високата в Европа от други фактори. Има някакво противоречие. Дали България наистина се справя така добре?
48
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американски институт тире ***,как лъжат и маниполират ,къде е посладничката??
47
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пикът идва когато каже фюрера а не някакви математици и институти.Анадънмо!
46
5
 
3
 
! Отговори
МАСКАТА преди 4 години
До КучкарЕм господине или госпожно, вместо да мрънкате по форумите - звъннете на полицията да ги глобят - 1за сбиране на повече от 2ма човека, 2ро за не чистене след домашни любимци и проблема Ви ще е решен. Държавата се чуди от къде да сбере някой лев - такива папагали ще са добре дошли :)