Баща пита: Помощ за родители, но защо не за всички?

Бизнесът със заведенията също е недоволен от държавата
110

Държавата отпуска еднократна помощ за родителите в неплатен отпуск. Размерът на подпомагането ще е в размер на 375 лв., като за целта месечният доход на нито един родител не трябва да надвишава размера на минималната работна заплата. За мярката са отделени 20 млн. лв.

Емил Пеев е баща на 5-годишно дете. Преди кризата е работил в областта на ресторантьорството, сега е в неплатен отпуск. Въпреки липсата на финансови постъпления, той няма да получи помощ от държавата, тъй като реалната му заплата е над 610 лева.

"Според мен помощта трябва да бъде за всеки един от гражданите. В повечето европейски страни има на всички, които са останали без работа", каза той пред Bulgaria ON AIR.

За да кандидатстват за еднократна помощ, родителите трябва да са използвали целия си платен годишен отпуск, както и част от неплатения.

Според изчисленията на социалното министерство, помощта по тази мярка би следвало да стигне за 55 000 семейства. От министерството отбелязват, че нараства интересът към схемата за подпомагане на бизнеса 60/40.

От Асоциацията на заведенията обаче са категорични, тази мярка би била полезна за тях, едва когато обектите им заработят и се опитват да изляза от кризата.

"Нали разбирате, че при 350 000 фирми в България и над 2,5 млн. заетост – тази мярка в момента не работи", обясни председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов за Bulgaria ON AIR.

Със или без помощ от държавата, Емил трудно се справя покриването на разноските си.

"Тези 375 лв. не мисля, че могат да стигнат дори и за половината месец за отглеждането на едно дете, нито да стигнат за това да подпомогнат семейство", добави той.

А до 22 юни ще могат да се подават заявления за разсрочване на кредити, след като БНБ утвърди официално банковата ваканция до края на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
2
 
! Отговори
Дан сан преди 4 години
Тръмп дава помощ на член от семейство на всички с доход под 120000 $.
91
0
 
3
 
! Отговори
Djoni11 преди 4 години
Така ще е защото народа не е единен и всички си мълчи ме.Трябва чудо ли да стане да живеем нормален и спокоен живот и отглеждаме децата си.
90
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази мярка е само за сиханите. Аз съм родител на българче и понеже двамата с жена ми работим а взимаме "големи" заплати не сме взимали никога и детски.
89
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До кога ще търпите?
88
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много хора не разбират, че изобщо не се знае колко дълго ще продължи кризата... Тя далеч няма да се изчерпа с два месеца извънредни мерки. И да ги премахнат утре ще минат месеци, а може би и години, докато икономиката се възстанови. А ако тръгне втора вълна на тоя вирус преди да има ваксина или лекарство? Как да върви икономиката, ако около нас има страх и смърт? Затова и държавата трябва много да мисли как да харчи пари, за да не фалира, ако това е дългосрочно... Нямаме ФЕД, не сме и в Еврозона
87
3
 
19
 
! Отговори
Само да преди 4 години
Попитам за ромити ще има ли.
86
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чувал сьм че при такива като тоя ресторантюри такива далавери се вьртят, примерно вземане под масата, игри с неплащания на даньци, ей заради такива като него които работят половината работно време на черно дьржавата е в тази беднотия!
85
6
 
29
 
! Отговори
Боко шафиорът наТато преди 4 години
Не мога да разбера, защо гербавите тролчета нападат хората, които мислят различно от предложените им опорки от ЦК на ГЕРБ. Тролчета и вие скоро ще останете без $, защото главан ще се накраде като за последно и ще остави на следващите една фалирала и оглозгана държава, която няма да може да се оправи в близките 100 години.
84
3
 
18
 
! Отговори
иво преди 4 години
Преди 30 години искахме демокрация а сега социализъм ! Всеки иска от държавата !
83
6
 
20
 
! Отговори
Ss преди 4 години
Защо всички които цял живот се осигуряват на минимална заплата а другото в плик сега ревът най-много? Има много хубави поговорка ! Каквото посееш такова ще пожънеш !
82
6
 
16
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Как защо??? За да има за острови в Гърция,къщи в Барселона и банкови сметки в Панама.
81
6
 
19
 
! Отговори
Мунчо преди 4 години
Вечна Слава на Спасителя на Българския Народ- Генерал Доктор Инженер Бойко Борисов- Новия Христос, Слънце на Нацията, Титан на мисълта N: 1, Футболист N: 1, Епидемиолог N: 1, Художник N: 1, Ръководител, на Когото всички световни лидери завиждат за безмерните Му постижения! От *** от партия ГЕРБ- платен ***!
80
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Помощи, само ако детето ти има снимка с ВОЖДА.
79
5
 
26
 
! Отговори
Бг преди 4 години
Плюем по Америка, но те на всяко семейство два по $2400 + за всяко дете в семейството по $500. Може нищо да е ама е за всяко семейство. А у бг-то се чудят как да загробят и така бедния народ!срам!
78
26
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Търтеят да беше си заделял от бакшишите!
77
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Извинявам се за грешната информация - не за 2 месеца, а за 2 седмици сме влезли в 3.5 милиарда дефицит. Иначе чудесна работа вършат от правителството
76
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 81https://dnes.bg/koronavirusat/2020/03/15/bylgariia-poluchava-812-mln-evro-za-borba-s-covid-19.442274">https://dnes.bg/koronavirusat/2020/03/15/bylgariia-poluchava-812-mln-evro-za-borba-s-covid-19.442274
75
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 79С кое точно действа Бойко? Покупателната способност се увеличи, защото хиляди международни компании инвестираха в страната, а не защото той нещо е направил. Как от милиарди излишък изведнъж станахме в милиарди дефицит за 2 месеца? И той се оправдава, че нямало постъпления в хазната и парите заминали за пенсии. Как да няма постъпления, да не би изведнъж държавата да е спряла да ни удържа данъци и осигуровки, здравното осигуряване да е станало безплатно, а пенсиите да са станали двойни
74
12
 
4
 
! Отговори
До 81 преди 4 години
Пълни глупости говориш ! Милиарди евро ще получат в ЕЗ !
73
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 77Как ще са константни като се получават пари от ЕС, които редовно изчезват някъде. И сега ще получим милиард евро за "борба с вируса". Може Българската банка за развитие да дава 70 милиона държавни пари на колекторски фирми, ама иначе е бедна държавата. Не че тези пари са от голямо значение, но въпросът е принципен. С тези 70 милиона можеше на всичките 70 хил. безработни да им седа дадат по 1000 лева, а познай освен уволненията какво ще стане с тези пари и дали ще се върнат