Решено е: Безлихвеният кредит за безработни до 4500 лв.

Той ще се отпуска при определени условия от ББР
Обновена: 13 апр 2020 21:39 | 13 апр 2020 21:36, Веселина Йорданова
312
Решено е: Безлихвеният кредит за безработни до 4500 лв.
Снимка: Правителствена пресслужба

Един безлихвен кредит до 4500 лв. ще може да получи всеки, който отговаря на условията по Програмата за гарантиране на безлихвени кредити в защита на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19.

За него ще може да се кандидатства до 31.12.2020 година, реши правителството на извънредно заседание днес. Не се предвижда осигуряване на обезпечения като условие за отпускането на кредитите. Кредитите ще са със срок до 5 години, с минимум 6 и не повече от 24 месеца гратисен период. Кредитополучателите ще имат право на предсрочно погасяване на дълга, без да се дължи такса/комисиона за това.

Програмата е разработена от "Българска банка за развитие" АД и е с бюджет от 200 милиона лева. Тя ще бъде обезпечена със средствата от увеличението на капитала на ББР.

В Програмата се съдържат условията, на които трябва да отговарят физическите лица, за да получат финансиране, както и самият механизъм за кредитирането. Това е антикризисна мярка за защита на хората в условията на пандемия и oбявeнoто c рeшeниe нa Нaрoднoтo cъбрaниe oт 13 мaрт 2020 г. извънрeднo пoлoжeние.

Кабинетът прие и друго решение, с което се преразпределя приносът от Европейските структурни и инвестиционни фондове чрез прехвърляне на средства между оперативните програми 2014-2020 г.  Към оперативните програми за развитие на човешките ресурси и конкурентоспособност се пренасочва ресурс от други програми в размер на над 233 млн. лева. С тези средства ще се финансират схеми за временна заетост и ще се осигури оборотен капитал и ликвидност на малки и средни предприятия като временна мярка в отговор на кризата.

Наред с прехвърлените от други оперативни програми средства, ОП „Развитие на човешките ресурси“, ОП „Иновации и конкурентоспособност“ и ОП „Региони в растеж“ ще насочат и свой вътрешен, неразпределен ресурс от недоговорени средства и спестени такива от текущи операции в отговор на кризата.

По този начин се формира финансов пакет от европейски средства от над 870 млн. лева, с който ще бъдат финансирани мерки в сферата на здравеопазването и от социално-икономически характер за подкрепа на непосредствено засегнатите от кризата лица и предприятия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 4 години
др.премиер,досега всичко "решихте"остана въпроса с удължаването срока на валидност,на винетките,от 13.03.2020г.има въведено от вас и правителството иизвънредно положение,купихме си годишни винетки,а пък не пътуваме,срока за личните документи ,го удължихте със шест месеца,сега наред са винетките,пари не искаме да ни се връщат.
229
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки подобен диктатор има лош край. Този на снимката ако си мисли, че ще му се размине - дълбоко се лъже.
228
0
 
8
 
! Отговори
ТИМ преди 4 години
Докато кара джипката сигурно Делян се вози отзад на задната седалка, нали му е шеф.
227
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Mister CroХаха. Ти нали беше шеф на фирма, какъв "самоосигуряващ се".
226
0
 
9
 
! Отговори
Венко преди 4 години
Тиквата давал по 4500 лв заем на всеки безработен. Ти си слънце мое, господин другарю цар. Дано час по - скоро да видиш майка си, че сигурно й е мъчно за теб.
225
0
 
10
 
! Отговори
До 245 преди 4 години
Ако на Великден верно с обща молитва се помолим на Господ тези наистина ще си заминат. Подкрепям.
224
0
 
10
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
НА ВЕЛИК ДЕН ,ДА ОБЕДЕНИМ ЕНЕРГИЯТА И СЕ ПОМОЛИМ ЗА СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ И ЛИКВИДИРАНЕТО НА БОРИСОВ И ПЕЕВСКИ ОТ ДЪРЖАВНИЯ ВРЪХ.АКО ВСИЧКИ СЕ ПОМОЛИМ БОРИСОВ ДА БЪДЕ СВАЛЕН ОТ ВЛСАТ ,ТОЙ ЩЕ БЪДЕ СВАЛЕН
223
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо никъде не пише как другите държави помагат на безработните,неплатените отпуски,самонаетите и пр.Пълна тишина.Имам роднини в Лондон в неплатен.Нищо не усещат.Стоят си в къщи и са добре.Как така.
222
1
 
10
 
! Отговори
някой преди 4 години
До Анонимен 242 Президента не го показват тези ***, защото са класи под интелекта му и това ли4и и от Космоса!
221
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президента ни умишлено не го дават . От сутрин до вечер по новините са коремния хирург и пожарникаря. Изключително неприятни същества, но винаги трябва да пуснат хумористична нотка, за да позабавлява плебса. Да ти с?ра у устата мутафчийски бял ден да не видиш, измамно плешиво *** ! Тея пари дето ги гепихте с Боко от далаверата с вируса, погребенията да си платите дано !!!
220
0
 
9
 
! Отговори
дедо от село преди 4 години
До Анонимен 238 как бе та муфтата е през цялото време в театъра затва за него ще има бая парици!
219
1
 
10
 
! Отговори
До 238 преди 4 години
Годжи е от техните хора. За него има пликче, не се притеснявай, колега.
218
1
 
13
 
! Отговори
666 преди 4 години
Когато трябва да се 4уе нещо смислено и истинско от Президента то той е за няколко секунди а тоя дембелин цял ден му гледаме тъпата мутра.
217
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Генерал Годжи дали ще вземе безлихвен кредит? Или за него е предвиде безвъзмездно дарение от милионете дето гепихте миналата седмица ??!!??
216
1
 
14
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
Бойко кажи как безработен връща кредит от 4500лв.? Аз съм *** и ти си ***, но си застанал начело на държавата, дай да го измислим! Друг казус баце, аз съм самоосигуряващ се, плащам авансов данък а нямам доходи, ко праиме! Начисляват ми се данъци без да съм получил доход, а да тегля и кредит! Как е?!!!
215
1
 
11
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
Ще премятата гусин премиер едни пари от пусто в празно, от тази програма в онази....и уж за нещо ще ги харчите, ама не е ясно за какво, а ние да теглим кредити по 4500... Демек подкрепата е ние да теглим кредити, а тези държавните пари, които са на всички граждани ще бъдат раздадени за нещо си, ама не се знае какво! Илипарите ги няма, или са предвидени за нашия си бизнес/ наща номенклатура или си играете с хората на жмичка! Само дето не е весело!
214
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УРАААА
213
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъй като от днес бг ги мързи да напишат условията за кредита ето ги: да сте работили на договор последните 6 месаца и да сте освободени от работа или в непалтен отпуск поради кризата. И това което се питат няколкото хиляди сезонни работници по морето, ми май без тях, да се оправят.
212
2
 
16
 
! Отговори
ВетЪра на ПОДмяната преди 4 години
Целта е хората да им се отнеме имотите и да започнем западният модел - живот под наем! Айде пак излезте да пляскате като дресирани тюлени по терасите ХАШТАГАЗСЪМСКОТ
211
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес. бг къде ви е статията от Трявна? Нещо сте се поуплашили вече :))))