Велики вторник: Ден за смирение и поучение

Втори ден от Страстната седмица - последна от живота на Христос
14 апр 2020 07:30, Петя Славова
6
Велики вторник: Ден за смирение и поучение
Снимка: БГНЕС

 Днес е Велики вторник - вторият ден от Страстната седмица или Седмицата на страданията, която е последната от живота на Исус Христос.

Велики вторник е ден за поучения, нравствени наставления и за дарения за бедните и нисшите духом през Страстната седмица. Според църковния канон денят е отреден за смирение и поучение, съобщава "Дарик".

Църквата припомня словата на Исус Христос, който след като предишния ден изгонил търговците от храма, дава своите последни нравствени наставления, разказва притчата за десетте мъдри девици, очакващи идването на Господа и притчата за талантите. Христос прави и пророчества за съдбата на град Йерусалим.

В притчата за десетте девици се говори за пет мъдри и пет неразумни девици. Мъдрите имали чисти светилници и свещен елей, а неразумните - само чисти светилници. Светилниците в тази притча символизират телата, а маслото (елей) - милостта. На гръцки език "милост" се произнася "елеос".  

На празничната утреня освещаването на църквата се усилва от запалването на свещите и елея, когато се пеят псалмите за многото милости Божии към избрания народ и много пъти се повтаря: "да бъде милостта Му вечна, алилуя!"

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Леле преди 4 години
Под тази статия ще има десетки миролюбиви коментари от представителите на най-миролюбивата религия . След кафето ще си приготвя пуканки, за да се насладя на истеричната им, неадекватна и говореща достатъчно добре за тях самите реакция , изпълнена по пример и с вярност към епилептик, всичкомразещ и пеед о фил от 7 век :)
4
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей пребиха един евреин и вече 2000 години всичките са луднали ...
3
7
 
3
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 4 години
След всичките войни,епидемии,пандемии и нечовешки системи като"комунизъм,капитализъм и либерал демокрации" не вярвам вече в Бога а в Дявола!!!....
2
7
 
4
 
! Отговори
Поп в А. Невски преди 4 години
Идвайте, чеда мои в храма!Този път съм купил един пакет от 100 пластмасови лъжички за еднократна употреба.Ако свършат ще ги изплаквам в бакъра със светената вода и продължавам с вярващите овцe...пардон с вярващите граждани на опашката.Няма се притеснявате!
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Светилниците в тази притча символизират телата, а маслото (елей) - милостта."И как точно разтълкувахте, че светилниците символизират телата, а маслото- милостта? Просто защото на някого така му идва на ум. Някакви принципи да трябва да се спазват при тълкуването?Например, че Библията сама тълкува себе си....