Българинът иска домашни яйца и хуманно отношение към кокошките

Галъп: Отглеждането на кокошки в клетки трябва да се преосмисли
15 апр 2020 20:47, Анисия Иванова
34
Българинът иска домашни яйца и хуманно отношение към кокошките
Снимка: Галъп

Българите държат на качеството на яйцата, които купуват, и се стремят да купуват яйца от свободно отглеждани или домашни кокошки. Широко разпространено е мнението, че отглеждането на кокошки в клетки трябва да се преосмисли. Ясно личи традиционното за българите желание за по-близък до природата начин на живот, храна и потребление.  

Изводите са от изследване на "Галъп интернешънъл“ заедно със сдружение КАЖИ (“Кампании и активизъм за животните в индустрията”). Допитването е направено преди Великден, когато потреблението на яйца е във фокуса на вниманието.

49% от пълнолетните българи твърдят, че когато избират яйца, смятат за определено важни условията, в които кокошките са отглеждани. Други 25% ги намират за по-скоро важни. 88% са убедени, че условията на отглеждане имат отношение към качеството на яйцата.

Оказва се, че с възрастта нараства и убедеността, че условията за отглеждане на кокошките носачки са от голямо значение. Това мнение е очаквано споделяно в по-голяма степен и от респондентите, живеещи в по-малките населени места и в селата – повече от три четвърти от респондентите, живеещи на село смятат така. Явно, у нас произходът на кокошките носачки се смята за един от най-сериозните фактори при избора на яйца.

Може би затова сериозен дял – 49% – заявяват, че предпочитат домашните яйца и дори не биха искали да купуват от търговци. Очаквано този дял е най-висок сред по-възрастните респонденти участвали в проучването, както и сред жителите на селата и малките населени места.

Жителите на столицата, както и респондентите с по-високо образование също споделят, по-често от останалите, че в магазина търсят, яйца от кокошки, които са отглеждани свободно.

Както и други изследвания на "Галъп интернешънъл“ в последните месеци показаха, силна остава връзката на българското общество с домашните продукти и природата. Вероятно това се дължи и на факта, че същинската урбанизация в страната ни започва едва в средата на миналия век, както и на демографската структура на обществото и социалните неравенства.

Малцинство са хората, които не се интересуват от начина на отглеждане, когато купуват яйца – малко над една пета. Те най-често признават незаинтересованост или сочат цената като фактор. Една четвърт пък споделят, че не знаят как да ги различат. Едва 10% от запитаните твърдят, че условията, в които се отглеждат кокошките, не са важни за тях.

76% намират за неморално отглеждането на кокошките в клетки, след като има и по-хуманни варианти. Сред най-младите респонденти този дял достига до 87%. 

78% от всички запитани твърдят, че биха предпочели именно такива търговци на яйца – които имат политика за по-хуманно отношение към животните, а 58% дори са убедени, че търговците трябва да се откажат да продават яйца от клетъчно отглеждане.

Почти единодушно е мнението (88%), че начинът на отглеждане на кокошките има ефект върху качеството на яйцата. 77% от участвалите в изследването заявяват и готовност да заплатят по-висока цена за яйца от ферми, които осигуряват по-хуманни условия за кокошките.

-------------------------------------------------------------------


Изследването е проведено от "Галъп интернешънъл“ и сдружение "КАЖИ" между 10 и 13 април 2020 г. със собствени средства. Запитани са 800 пълнолетни българи по специалната панелна методика, която осигурява възможно най-висока представителност на данните. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Сдружение КАЖИ ("Кампании и активизъм за животните в индустрията") е българска организация за защита на животните, регистрирана в обществена полза през 2017 г. Сред актуалните кампании на организацията е кампанията ѝ за подобряване на хуманното отношение към кокошки-носачки. Сдружението работи с търговци, за да спрат да предлагат яйца от клетъчно отглеждане и да преминат например към такива от подово, свободно или биологично.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много по-вкусни са яйцата от свободни кокошки. Къде е спора тук? Отдавна не купувам яйца от клетъчно отглеждани кокошки. Едно, че ме жал за животинките и второ, яйцата са в вкус на трици.
19
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Анонимен-24,сега за овкусяване,може и по една фурма да изядеш.
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никога не ям чисто яйца, без подправки и овкусяване. Разлика не правя. Единственото което може да ме развълнува е цената.Който е изчаткал веган да ходи по села и паланки да събира яйца и тревички. Много ви омекнаха китките напоследък, ще да прихващате европейщина...
17
0
 
1
 
! Отговори
Котки преди 4 години
"Всяко яйце - бомба; всякак кокошка - летяща крепост срещу агресорите!"
16
2
 
2
 
! Отговори
образован селяк ;) преди 4 години
Прясно снесено яйце от селска кокошка е многократно по-вкусно от яйце, дето ще намерите в магазинските витрини - без значение дали са от клетъчно отгледаждани кокошки, или свободни такива. Кой знае колко време тия яйца са висяли в магазина... Ей това ще ви кажа, и си взимайте поука.Също ще кажа и следното - независимо откъде идва яйцето и колко е заседяло, пак е сред най-полезните храни които човек може да консумира! За разлика от всякви други хормонални ***...
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дрън, Дрън. Българинът иска евтини яйца! Затова като пуснат на промоция по 15 ст. си купува - три кори за да има за по дълго време.
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Българите държат на качеството на яйцата, които купуват, и се стремят да купуват яйца от свободно отглеждани или домашни кокошки."Аха. Глyпости на търкалета. Българина като влезе в магазина и гледа опаковка 10 яйца - 3 лева и опаковка 10 яйца - 6 лева. Взема тая от 3 лева и хич не му дреме как са били отглеждани кокошките и какво се е случвало. А вие си правете проучвания, питайте, да ви отговарят... що не направите справка какво реално се купува? Да видите че не им пука?
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1 ЯЙЦЕ = 1 ЛЕВ
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОТГЛЕЖДАНЕТО НА КОКОШКИ НЕ Е КАТО СЪЧИНЯВАНЕТО НА СТАТИСТИЧЕСКИ ЛЪЖИ
11
2
 
8
 
! Отговори
МентеПоп преди 4 години
Като си сложа пържолата в чинията,не ми дреме как е умряло прасето,и колко е квичало.Какво значи ХУМАННО отношение?Дават ли им да ядат - дават им.Дават ли им вода - дават им.Имат ли кочинка/кокошкарник/обор и т.н. - имат.Ми кво повече?Да им купя играчки за коледа?Или да накарам петела да прави стр*птиз на кокошлите?Аман от джендърщини бате!
10
6
 
6
 
! Отговори
SS преди 4 години
До 6.Това което пишеш анономен не е вярно и са пълни глупости!Препоръчвам ти да посетиш някоя кланница и да видиш с очите си откъде идва филето и пържолата която си купуваш от магазина.Но ако си някоя лигла и не можеш да гледаш кръв не ходи а си затвори плювалника.
9
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пилетата излюпени в инкобаторите *** масово ако не ги тъпчат с лекарства то още като се люпи е облъчено докато който има село е забелязал че при квачката не умира и едно пиле
8
4
 
5
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 4 години
Ми те всички кокошки получават 'хуманно отношение'! Да не би кучета да ги гледат - все хора са! Друг е въпроса че и садистите са хора...
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютна измислица - веганска пропаганда.
6
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При повечето гръбначни животни стресът предизвиква отделяне на сходни хормони, които увреждат имунната система. Когато ядете продукти от изтормозени животни, ядете и хормоните на стреса им и те се трупат във вас и ви разболяват. Това е смисълът на европейските изисквания за "свободни кокошки" и "щастливи прасета", а не някакви джендърски приумици.
5
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За варени яйца може би има значение, но за бъркани - никакво.
4
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българина иска хуманно отношени към пакистанците където правят рекет и вместо догиворените за ремонра малко пари му искат 10 пъти повече.
3
2
 
5
 
! Отговори
Котки преди 4 години
За мен всяка кокошка трябва поне веднъж на 3 месеца да посещава психиатър.
2
10
 
12
 
! Отговори
SS преди 4 години
*** иска хуманно отношение към животните,пък си бие жената вкъщи.*** гледа куче не от любов към кучетата а защото да бъде модерен.*** си купува скъп телефон не защото има пари,а защото другия има.Пена яде бой и не може да проумее с тъпата си селска чутура,че ако по малко говори и обижда без да се усети ,че по този начин провокира агресия.Ганьовска работа какво да правиш.
1
1
 
13
 
! Отговори
изтормозена носачка преди 4 години
Прави са, но като знам как търговците подправят сертификати, за да продават яйцата ми на по-висока цена, нямам илюзии.