Позицията ни пред ЕС: Предпазливо при отмяна на мерките!

Икономическите аспекти на епидемията ще се обсъждат утре
83
Позицията ни пред ЕС: Предпазливо при отмяна на мерките!
Снимка: Правителствена пресслужба

Капацитетът на здравната система в България е адекватен на потребностите и е ориентиран към очакваното допълнително натоварване при достигане на връхната точка на епидемията. Това ще информира страната ни днес на неформалната видеоконференция на Съвета на ЕС по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, част "Здравеопазване".

В рамките на срещата министрите ще обсъдят ситуацията и ще направят оценка на предприетите мерки за управление на кризата, свързана с COVID-19, вкл. при отчитане на евентуална втора вълна на заболявания.

Акцент в дискусиите ще бъде поставен върху въпросите, свързани с капацитета на националните здравни системи, възможностите за облекчаване на ограничителните мерки, ефекта от приложения координиран европейски подход за справяне със ситуацията и евентуалната допълнителна подкрепа от Европейската комисия за допълване на действията на национално ниво.

"На ниво ЕС е важно да продължи обменът на информация за предприетите от отделните държави членки мерки и разпространението на COVID-19. Всяка държава членка следва внимателно да оцени рисковете и ползите от отмяна на въведените мерки. Оправдан е предпазлив подход, при който значение има не само изборът на точния момент за промени, но и обхващането на крайно необходимите области (напр. в сектори като селско стопанство, строителство, транспорт)", е позицията на страната ни, одобрена на онлайн заседанието на кабинета днес.

Одобрена е също така българската позиция за участие в неформална видео конференция на министрите на външните работи/търговията на ЕС, която ще се проведе утре. Като единствена тема в дневния ред на видео конференцията са включени търговски аспекти на епидемията от COVID-19 - последици за търговските отношения и устойчивостта на глобално интегрираните вериги на стойността и доставките.

Неформален видеоконферентен разговор ще проведе и Съветът на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) на 16 април 2020 г. По време на обсъждането ще бъдат обменени мнения по последната оценка на ЕКОФИН за икономическото въздействие на пандемията.

Участниците във видеоконферентния разговор се очаква да одобрят изявление за подкрепа на банковото кредитиране за домакинствата и фирмите, които имат временни затруднения, и за поддържане на добре функциониращ застрахователен сектор по време на COVID-19 кризата.

На онлайн срещата ще бъде дискутирано и подкрепено и изявлението на министъра на финансите на Хърватия - Здравко Марич, в качеството му на председател на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси, в рамките на Пролетната среща на Международния валутно-финансов комитет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
8
 
4
 
! Отговори
до36 преди 4 години
*** ти червен отворко май съжаляваш,че има само 700 заразени и само 30тина умрели??!! Ти май вземаш постиженията на правителството за ниската заболеваемост и смъртност поне до сега,за естествена даденост?! *** много ми е чудно каква песен щеше да припяваш ако Бойко се беше скрил и ви беше оставил както Борето Джонсън остави ингилизите да се натопят до гушите и после дай на обратно,щото видите ли от вирусът мрели и умници като тебе,а не само пенсионери!!Тогаз щеше пак да е виновен,че мретe?!
68
10
 
4
 
! Отговори
Емигрант преди 4 години
Много червен откачалник в сайта,много нещо?! На много от вас катили ви се мре на думи,ама като ви опре ножа ще ривети като обезчестени моми!!Всичките сте едни мъже,че мани!Една карантина не можете да изтърпите,камо ли ако ви хване вирусът и ви надянат маркучите в трахеята!По неблагодарно племе от 85%вите им,бецили на Нинова,едва ли има в света!Бойко ви спаси г,ъзовете,а вие му се отплащате като го плюете?Каква ли песен щяхте да пеете ако умираха по 1000 души на ден както е в Италия и Испания?!
67
0
 
4
 
! Отговори
Max преди 4 години
Има вид на интелектуалец завършил "Принстън" или "Иейл"
66
6
 
2
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
Благодарим ТИ ГОСПОДИ БОЙКО НАШ че ни насити със земните си блага. НЕ ни лишавай и от небесното СИ царство! Амин:)))):))))))
65
3
 
12
 
! Отговори
ааа преди 4 години
Из.рода Борисов и шайката престъпници около него много скоро ще си получат заслуженото.....
64
0
 
4
 
! Отговори
апел преди 4 години
УМРЕТЕ СИ В КЪЩИ!
63
0
 
12
 
! Отговори
Дебилистан преди 4 години
Не позицията НИ, а позицията МУ.
62
2
 
20
 
! Отговори
Нов световен ред преди 4 години
Комунизмът явно се оказа песен пред репресиите на Ес където нормалните хора излезнали на слънце са най големите престъпници ! Пък за излизане без маска вече си сметнат за чумав от власта ! Дано Господ ги накаже тези пс,ихопати по скоро защото вече се самозабравиха
61
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Клоун......
60
1
 
9
 
! Отговори
дон Корлеоне преди 4 години
Отворете уикипедията и потърсете точния сицилиански превод на "мафия"!!!! Значи организация на мъже с ..коремчета !
59
3
 
3
 
! Отговори
фолклор преди 4 години
Въпрос:" Колко пъти се къпе българина?"Отговор: " Два пъти....на Кръщение и на Погребение ".
58
0
 
13
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 4 години
Курц олаби мерките, но няма представа как Бойко ще му пляска завратници сега....
57
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Журналисти на Днес защо поставяте винаги снимката на Барселона?Пример за политик или красив фотомодел на мъж с шкембе.
56
4
 
17
 
! Отговори
Бойко Методиев преди 4 години
До До: Бойко Борисов!Като нямате пари- теглете кредити! Колко пъти да ви го обяснявам!
55
2
 
19
 
! Отговори
Мунчо преди 4 години
Вечна Слава на Спасителя на Българския Народ- Генерал Доктор Инженер Бойко Борисов- Новия Христос, Слънце на Нацията, Титан на мисълта N: 1, Футболист N: 1, Епидемиолог N: 1, Художник N: 1, Ръководител, на Когото всички световни лидери завиждат за безмерните Му постижения! От *** от партия ГЕРБ- платен ***!
54
2
 
32
 
! Отговори
Запомнете преди 4 години
България ще бъде последната страна в света, в която ще бъде отменено извънредното положение, което е изключително удобно на Тиквуний.
53
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Вдигаме мерките, хуква всичкото изгладнял народ по улиците и след 2 седмици имаме италиански сценарий."Ами той гладът е известен с това, че има летален изход и няма ваксина!
52
3
 
29
 
! Отговори
До: Бойко Борисов! преди 4 години
Алооо Борисов, давайте пари зя ядене на хората, защото вече масово нямат пари за храна бе? Защо се криеш бе, викайте хората по училищата по адреси и им раздавайте пари по двеста, по триста на човек всеки месец докато премине пандемията! Не губи време, няма време хората гладуват! ЧУВАШ ЛИ?
51
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТонкатаДядка пий си ракията и не се занимавай с глупости.
50
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ще имаш италиански сценарий, ако намериш достатъчно доживели до 85-90 г. Ама те отдавна умряха, някъде на 70-75 год.-----В БГ масово *** на 64-65 от коронката.