При съкращения: Какво е обезщетението за платен отпуск?

Предлагат то да зависи от трудовия стаж на работниците
7
При съкращения: Какво е обезщетението за платен отпуск?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Какво обезщетение за неизползвания си платен годишен отпуск ще ползват съкратени работници и служители, ще зависи от трудовия им стаж. Това предвижда проект на правителствено постановление за промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските.

Проектът е публикуван за обществено обсъждане на сайта на социалното министерство, а срокът за становища е 14-и май, предаде БНР.

Кодексът на труда изрично забранява компенсиране на платения годишен отпуск с парични обезщетения, освен при прекратяване на трудовия договор. Към момента обаче липсва ясен начин за определяне на броя на дните отпуск, за които работникът или служителят има право на обезщетение при прекратяване на трудовото му правоотношение.

Начинът за това изчисляване беше нормативно установен в наредбата за работното време, почивките и отпуските, но с решение от февруари тази година на Върховния административен съд разпоредбата беше отменена поради липсата на доказателства за проведени обществени консултации при приемането й.

Заради това към момента липсва ясен начин за определяне на броя дни платен годишен отпуск, за които работещите имат право на обезщетение при прекратяване на трудовото им правоотношение.

От социалното министерство предлагат проект, в който е записано, че при прекратяване на трудовото правоотношение броят дни на използван платен годишен отпуск, който подлежи на обезщетяване, също ще се определя пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
4
 
! Отговори
11 преди 3 години
Ха такааа, и сега младите безработни с 1-2 години трудов стаж ша вземат жълти стотинки, дори и да са били на високоплатена работа.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1То хубаво нови предприемачи и нови държавници, ама откъде ще ги вземем?Да не растат по дърветата?
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма мърдане - капанът ще щракне съвсем след кризата. И малкото останали трудови права ще бъдат клъцнати. Стойте и гледайте!
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При съкращение при нас махаме хора с 4-8 заплати. IT сектор. Разбира се, изплащаме им останалата отпуска. Като ръководител на няколко екипа, правя оценки на всеки и към днешен момент се иска от нас да съкратим 10% от хората. Махнахме от моите екипи, консултирайки се с високия мениджмънт, 6 човека без проекти. На най-високоплатения платихме точно 124000лв. крайна сума. На най-нископлатения- около 65000. Глобална политика на компанията- в Канада и Австралия махнахме хора с по 8 заплати също.
2
0
 
17
 
! Отговори
язе преди 3 години
И 30 години чий го дръвихте, че до сега не сте го решили този въпрос бре дами и господа народни търтеи?
1
0
 
9
 
! Отговори
Т. преди 3 години
Закъснели мерки след многото регистрирани безработни. На мен ми казаха, че фирмата няма пари и не могат да ми изплатят нищо. Да се оплача в съответните инстанции или да чакам евентуално след няколко месеца да ми изплатят обещетението за прекратяване на трудовият ми договор и пари за отпуск. А до тогава... добре че е копривката и лапада!