Танева не очаквала реакция от веригите в стил "предизборна кампания"

Не се предвижда забрана за внос на продукти, увери тя
15 апр 2020 08:53,
36
Танева не очаквала реакция от веригите в стил "предизборна кампания"
Снимка: БГНЕС

Реакцията на търговските вериги е в стил "предизборна кампания", заяви земеделският министър Десислава Танева и допълни, че не е очаквала това. Тя посочи, че търговските вериги запазват постигнатото. Земеделският министър коментираострата реакция на Сдружението за модерна търговия във връзка с приетото постановление, което задължава веригите да продават местна земеделска продукция.

"Холандия унищожава милиони лалета. В Европа почнаха да изхвърлят млякото. Ако ние до началото на сезона на прибиране на реколтата не бяхме направили нищо, щяхме да гледаме същите репортажи като в тези страни", каза Танева.

Още по темата

Производителите на храни също трябва да направят редица усилия и допълнителни разходи, за да стигне продукцията им до потребителите. Ние обмисляхме как да се контролира постановлението, имаше идеи като в Гърция да направим - всяка седмица веригите докладват на правителството точно колко продукция са изкупили. Но важното е да не похабим продукция на земеделския труд и те да оцелеят кризата.

За млечния сектор Танева каза, че задължението за 100% българско сурово мляко е в подкрепа на нашите производители на сурово мляко.

"Да, аз лобирам за 26 хиляди производители на сурово мляко. Нашите малки производитеи са дребни и неустойчиви и неорганизирани, но трябва да покажем солидарност с тях", каза Танева.

Цените няма да се вдигнат, дори ще има по-голям избор, посочи земеделският министър.

Забрана за внос в никакъв случай не предвиждаме. Нямаме основание, та ние сме на първите места в ЕС по износ на зърно,  – ако ни наложат реципрочна мярка, от това ще претърпим огромни загуби, каза още Танева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Анонимния 32 алооо, Преди да пишеш - първо чети! , второ- мисли! Иначе олекваш много и започваш да искаш да ти показват касова бележка и т.н в чата. !
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИталияСкоро купих пармезан с произход Италия. Изхвърлих го, защото неможеше да се яде, което беше по- малката беда. Имаше отвратителен вкус и с неизвестен състав..-------Това, че си гербаво или БСП-***, е ясно.Като си купил нещо некачествено, казва се какво, кога, откъде, касова бележка, образец от продукта.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Италия Стига си дрънкал глупости, няма магазин, в който да не се предлагат български стоки.
30
0
 
0
 
! Отговори
Италия преди 4 години
До анонимен 29Това, че Вие имате възможност и си купувате само вносна бира, не означава , че не трябва да се предлага и българска! За всеки влак си има пътници. Предлагането на стоки от различни производители води до конкуренция, а тя от своя страна избутва от пазара тези, които не са на ниво. Пазарен механизъм!
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Италия,Нищо позитивно няма.Аз много обичам бира. Българска от години не купувам, защото не е хубава. Бутилираната тук също не става, поне за мен.Ако ще 5 щанда наша бира да ми сложат, няма и да я погледна. И не, не зависи само от теб, ами и от държавния контрол. Който, както знаем, го няма никакъв.
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това решение на Танева е глупаво и няма да сработи. Просто няма...
27
2
 
2
 
! Отговори
Буци преди 4 години
До ПотребителЯйцата от Полша дали не ги хващаха със салмонела?В Турция се ползват препарати,които са забранени в ЕС!Яж си ги.
26
2
 
1
 
! Отговори
Италия преди 4 години
До анонимен 24Въпросът за качеството го решаваме ние , потребителите. Човек се лъже веднъж! - втори път , ако пожелае! По-голям избор, по-добре за нас! Така, че решението да се предложи готовата продукция в големите вериги е позитивно. Що се отнася до етикетите...не случайно писах за пармезана - произход Италия! Т.е оригинална опаковка със съдържание МЕНТЕ!Сещате ли се за какво става въпрос...?
25
0
 
3
 
! Отговори
Ами, правилно... преди 4 години
ДА НЕ БИ У БЪЛГАРИЯ ДА НЕМА МЕНТЕТА...?ДА ВИ ОБЯСНЯВАМ ЛИ ЗА КОЛБАСИТЕ....?А, ЗА МЛЕЧНИТЕ ПРОДУКТИ...?И КОЛКО ОТ ТИЯ ПРОДУКТИ СЕ КОНТРОЛИРАТ ОТ БАБХ.... И КАК ТОЧНО!????
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Италия,Никой нищо не отрича. Просто мен грам не ме интересува къде е произведена храната, ако е окей. Да ям българска само за принципа - ами, няма, съжалявам. Ще я ям, ако е читава. Ако не е - няма.За пармезана - виж по-долу какво са ти написали за етикетите и опаковките.
23
0
 
2
 
! Отговори
Италия преди 4 години
" ..ако е качествена..."А всичко, което предлагат големите вериги ли е качествено? От опит знам, че не е! Скоро купих пармезан с произход Италия. Изхвърлих го, защото неможеше да се яде, което беше по- малката беда. Имаше отвратителен вкус и с неизвестен състав..Ежедневно , в продължение на 20 години използвах пармезан, но в Италия , и няма как да сбъркам оригинала с МЕНТЕТО! Същият риск съществува и с някои бг продукти., но да отричаме тотално нашите продукти е несериозно.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най -добре е да се купува сирене , кашкавал в оригиналната заводска опаковка и срок на годност поставен от производителя Всичко друго е съмнително
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В малките магазини масово правят измама със сирене , кашкавал и други които разтеглят По този начин могат да продават храна с изтекъл срок Като ви увият сиренето в кесийката , слагат един етикет само с цената , не пишат какво съдържа сиренето и няма срок на годност В големите магазини слагат един голям стикер със името на фирмата , адрес , съдържание и срок на годност - 3 дни
20
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Ivo,напълно съм съгласен с теб,но трябва да има таван,на цените на българската стока,особено на краставиците доматито,защото нашите земеделци,искат да станат милионери,с два колеца домати и пет реда краставици,а за яйцата да не говоря,даже и вголемите вериги ,няма цена 0.83лв.за бройно български има,под името биологично чисти.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам тая какво очаква исвен рязък скок в цените и рязък спад на качеството... Трябва да си много спрял на горния етаж за да си представяш друго...
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази мярка е наложителна и кой друг , ако не ние , ще я подкрепи?!Ако е качествена, хората ще я купуват така или иначе. Ама да ям палмово масло, само за да подкрепя нашенското - не, благодаря.
17
6
 
4
 
! Отговори
Ivo преди 4 години
До анонимен 15Пазарувайте от където желаете, но българската продукция трябва да бъде експонирана на възможно повече места, за да стигне навреме до клиентите и да се спаси от изхвърляне. Тази мярка е наложителна и кой друг , ако не ние , ще я подкрепи?!
16
2
 
5
 
! Отговори
Потребител преди 4 години
Сирене и кашкавал - само от Гърция, Италия или Франция! Българския палмов продукт да си го ядат мазохистите. Гъби, яйца и пилешко - само от Полша! Българското пилешко може да излекува и ебола с антибиотиците си. Домат - само от Гърция или Турция. Там ако те гепят с нитрати над нормата отиваш в затвор! Сори, но ако има как и хляб ще си купувам от чужбина!
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пазарувам от големите вериги, защото там имам избор! Мога да си купя всичко накуп - български стоки, които ми харесват , немски, които ми харесват, гръцки, италиански... С едното излизане - бельо, чорапи, домакински уреди, ако щеш чаршафи, ако щеш матраци и т. н. Има гаранция, има опция за връщане.Проверяваш си касовия бон/по пазарите няма такъв/. Изобщо неща, от които няма да се лиша. Който иска нека търчи по пазарите, това също е избор.
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колония нещастна ...