Доброволец от ВМА разказва за невидимия враг

Лекарят смята, че същественото още не е започнало
16 апр 2020 15:32, Ния Христова
66
Доброволец от ВМА разказва за невидимия враг
Снимка: БГНЕС
Д-р Дончо Дончев е доброволец в клиниката по инфекциозни болести на ВМА, където се лекуват болни от COVID-19. За момента там са настанени 30 души, персоналът, който се грижи за болните е с екипировка, обясни лекарят в ефира на bTV. 
 
"Вирусите са летящи същества и могат да полепнат навсякъде, човек трябва да се пази, за да не полепнат по него, и второ да не ги полепи по откритите части на лицето и тялото си", каза д-р Дончо Дончев. 
 
"Реших да бъда доброволец, защото колегите от ВМА повече от два месеца работят на този график. Трябва да запазят силите си, защото същественото още не е започнало", обясни той. 
 
Д-р Дончев обясни, че по-голямата част от хората са с малки симптоми или даже без симптоми и признаци. "Това е коварно - хората, които са леко болни не могат да се разпознаят от околните", обясни той. 
 
"Това е истинският смисъл на думата война. Бил съм пряк свидетел и участник в някои от военните конфликти като доброволец. Има един невидим разкъсан на милиарди частици враг, който върти косата. Това е една война на цялото човечество", категоричен е лекарят. 
 
В общестово вървят спекулации като "къде са тези болни, дай да ги видим".
 
"Има ги и дано не ви се налага да ги видите", посочи д-р Дончо Дончев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига сте си гледали в пъпа хора.Особеното сега е,че новият вирус е опасен и се налага болните хора да се отделят навремеИначе, какво?Всички болни да си лежат в общите отделения и ,,да не отчитаме,,(?) че са починали от Ковид 19?! Едва ли някой ,дори най-корумпиратия хейтър, би бил съгласен.Или пък да няма карантина.? Да го ударим през просото? Пък - който оцелее?Даже виртуални храбреци няма да се навият на този вариант
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И как да не са летящи вирусите? Нека погледна - кихам срещу тебе. Частиците, излизащи при кихавицата спокойно могат да прелетят до 6 - 7 метра. Така, аз съм заразен и ти доброволно(понеже си сигурен, че вируса не може да прелети 7 метра) заставаш срещу мен, а аз ще кихам и кашлям срещу теб в продължение на половин час. Ти нямаш защитни средства. Навитак ли си? Казвай докато съм още болен, че започвам да оздравявам ;)) Ако си навит имаш 50 кинта от мен ;)) Как обичам необразовани корназлии ;)
42
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Вирусите са летящи същества" ...???този лекар е гледал много фентъзи филми последните 10години , сериозно
41
2
 
1
 
! Отговори
Тъпомер преди 4 години
Някоя-си,пази се че вирусите летят ли летят,а и чичо Мангър каза че те сами ще ви намерят,така че успех с криенето,а и в Англия почти никой не мие чиний и т.н.,митове с който си служите без да сте наясно.
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав е, че същественото още не е започнало. Същественото ще започне след като преминем границата на 1 000 заразени. Това показва развитието на епидемията във всички страни, които са преди нас - Китай, Италия, Франция, ФАЩ ...
39
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Некои съвсем изтрещяха...
38
3
 
12
 
! Отговори
Тъпомер преди 4 години
Някоя-си,с обиди никого няма да убедиш,а и не всеки е на(твоето ниво),и в момента хората имат само задължения,но не и права,така че монетата има две страни.
37
1
 
12
 
! Отговори
Някоя си преди 4 години
Страхотна си. Сънувам те. Имам фетиш към ***!
36
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еййй,ама хич не ви се мре крадливи герберунгели.Нормалният(масов) човек няма какво да губи и няма как да го убедите ,че му е по-добре , и полезно за него да си стои в къщи и да чака , каквито и тирирамби да изреждате.За вас е по-добре да има по-малко болни , че случайно да не се затриете.
35
4
 
18
 
! Отговори
вирус преди 4 години
Лъжа и измама събуждайте се малумници бг
34
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Вирусите са летящи същества и могат да полепнат навсякъде" каза д-р Дончо Дончев.---------Този е лекар? Завършил? Вирусите са летящи полепващи същества? Всъщност - да, каквъто ни е премиера, какъвто ни е щаба, такива са ни и доброволците, аз какво се учудвам...
33
2
 
12
 
! Отговори
Някоя си преди 4 години
В Карлуково не знаех, че има интернет.
32
0
 
5
 
! Отговори
Гост - трол преди 4 години
Всъщност този въпрос - "Къде са тези болни?" не е зададен към лекаря, а към други хора. Но човекът отговаря, защото си е на мястото. Въпросът е, че други не отговарят, които би трябвало да го направят.
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вирусите не летят ние си ги предаваме чрез говор кашлица кихавица и т.н с допир -естествено че няма пик в момента няма и да има до края на карантината пикът ще е след това докога обаче сигурно се надяват на ваксина т.е до след 18месеца
30
0
 
12
 
! Отговори
Някоя си преди 4 години
Няма такъв ***. Ако ме питаш - даже не знам кои партии в България са в парламента. Няма такъв ***!!!
29
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Законите на неграмотния като теб премиер ли? Аз не се крия, излизам на разходка по тротоарите, които аз съм платил.
28
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Осигуровки имам. Още 34 души имат пълни осигуровки от мен, вероятно по-високи от твоите. Целувки
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напротив, тролке. Оценката ти за мен е доста грешна. Поздрави на богатия мъж хахахаха
26
3
 
13
 
! Отговори
Някоя си!!!!! преди 4 години
Да я представя. Адвокат с 25 години стаж. На 42 е! Има мъж с много пари, огромни авоари. Мъжът е едновременно лекар, програмист, собственик на много фирми. Внимавайте с нея - много обижда, ако усети, че не сте мултимилионери.
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човекът е написал статистика от НСИ и му слагат минуси. Никоя инстанция не е по-велика от страха и манипулациите.Ще гледам и ще ръкопляскам като ви излязат резултатите от теста за антитела, който ще покаже, че неусетно сте го изкарали вече. Гладът ви обаче няма да е неусетен.