Пикът на тревога у нас отмина, омръзна ли ни коронавирусът?

И все пак 68% от българите се боят от заразата
16 апр 2020 18:00,
197
Пикът на тревога у нас отмина, омръзна ли ни коронавирусът?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българите продължават да оценяват високо действията на властта срещу коронавируса. Тревогата от заразата остава висока, но не продължава да расте. Мобилизацията на хората да жертват част от правата си в името на борбата с вируса пък бележи плавен спад. Видимо остава и традиционното българско съмнение за величината на заплахата. Тези белези на обществено успокоение явно се дължат и на ефективните засега държавни мерки. Дали обаче успокоението не е преждевременно и дали няма да попречи на спазването на мерките?

Още по темата

Изводите и въпросите са от четвъртата редовна вълна на експресно сондиране на общественото мнение по повод коронавируса. Изследването е проведено от „Галъп интернешънъл“ между 13 и 15 април сред 800 души сред национално представителен панел – по телефон и с СМС проучване.

68% от българите заявяват, че се боят или че даже много се боят, че може те или семействата им да се заразят с коронавируса. 29% твърдят, че не се боят или даже никак не се боят. 3% се затрудняват да отговорят. Регистрираната тревога е по-висока, в сравнение с времето преди въвеждането на извънредното положение, но е почти идентична с тази от миналата седмица. Уплахата се увеличи в началото на извънредното положение, но засега е спряла своя ръст.

56% продължават да намират заплахата за преувеличена. И тук няма сериозна промяна спрямо последната вълна на изследване. 39% са на различното мнение или дори на диаметрално противоположното. Българите остават сред обществата, които донякъде се съмняват в заплахата – на фона на света. Това съмнение спадна в началото на извънредното положение с ръста на броя заразени, но и сега остава сравнително високо, макар и да не бележи нов ръст.

Общо 75%
са по-скоро съгласни или напълно съгласни, че българското правителство се справя добре в ситуацията с коронавируса. 24% са по-скоро или напълно несъгласни. Има и съвсем малък дял затрудняващи се да отговорят. На практика, и тук няма съществена промяна спрямо предходната вълна на сондаж преди седмица и оценката за правителството остава силно положителна. Тя се повиши с взетите мерки през март, след което се установи трайно на нивата над 70% в различните ресори дори и над 80% – когато става дума за щаба. Тепърва ще се види дали ще се задълбочава обичайната в такива случаи плавна ерозия.

Ситуационната позитивна оценка при министър-председателя също остава висока: 68%.
Данните са в синхрон с мнението на десетки изследвани от световната асоциация „Галъп интернешънъл“ страни – почти навсякъде кризата дава нов кредит на доверие на текущите правителства и те получават висока ситуационна оценка. Тя по правило е различна от обичайния през останалото време политически рейтинг. При Борисов рейтингът през останалото време беше двойно по-нисък.

Както беше отбелязано и в предходната вълна на изследване, леко намалява делът на готовите да се разделят с част от правата си в името на борбата с коронавируса – на фона на обратна тенденция в много други страни. Общо 73% сега са по-скоро съгласни или напълно съгласни да жертват права, а 24% са несъгласни или съвсем несъгласни. 3% не могат да преценят. Делът на готовите да жертват права остава висок, но намалява от седмици насам – преди извънредното положение делът на съгласните беше 83%, преди седмица пък вече беше 78%. Вероятно и тук личи известно успокоение, на фона на оценяваните досега като успешни мерки от страна на държавата. Ниският (досега) ръст на заболеваемостта може би създава възможност за поява на повече критика към властта и алтернативни гледни точки.

Методика: CATI+SMS сред национално представителен панел, n=800, национална извадка за за населението на възраст 18+ г. Терен: 13-15.04.2020 г. Абсолютна максимална грешка ± 3.5 при 50% дялове. 1% от извадката се равнява на около 55 хиляди българи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо няма да отмине. Това ще е живота за в бъдеще. Явно не ви достига нещо в процеса на мислене щом не сте го разбрали.
140
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Пикът на тревога" няма как да отмине, когато самите управляващи, подкрепяни от медийни лакеи постоянно се опитват да внушават на населението страх и паника. Нито е толкова страшно това,нито ще стане. Само се чудя защо още прокуратурата не е омела всичко, което ежедневно стресира ненужно хората-и сред управляващите, и тук. Даже и да е опасно положението /а то не е чак толкова/,никой няма право да стресира хората така и да им говори глупости за чували и камиони.Но прокуратурата също е послушна
139
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вирусът няма как да ни "омръзне" - той ще си циркулира с години, като всички останали вируси и лично аз не се каня след април да се тровя, като си дишам изпаренията в "маска, шал, кърпа и др.". Ако ВАС не отмени тази убийствена мярка, ще замина при сина си в чужбина - там поне ще дишам въздух и ще живея нормално. Това, което ни омръзна, е диктатурата на властта, управлението с еднолични декрети всеки ден, насилието и ежедневните опити за сплашване на хората по медиите от уж отговорни политици.
138
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Корона вирусът е в кръвта ни. Трябва да се боят от нас. Ние сме вирусът.
137
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Играхме във филма ,айде да си ходиме.
136
4
 
9
 
! Отговори
seira преди 4 години
"ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ" = ПАРАВАН ЗА УЗАКОНЯВАНЕТО НА ФАШИСТКА ДИКТАТУРА В БЪЛТАРИЯ!!!НАРОДЕ!!!!!
135
0
 
2
 
! Отговори
световен проблем преди 4 години
До АнтоКой да ни е виновен освен ционизма?
134
0
 
4
 
! Отговори
параван-вирус преди 4 години
Да се забравят золумите на Герб-БКП-ДС и всичко що е партия!
133
0
 
3
 
! Отговори
Анто преди 4 години
До АнонименИ отново други ще са виновни ......
132
5
 
9
 
! Отговори
Тайпи преди 4 години
В нашия блок имаме един заразен и още двама под карантина. Не искам да ви казвам как се влиза във входа, какво миене пада и т.н и се чудя на тия безотговорни хорица, които за едното печено агънце са готови да рискуват живота на близките си.
131
0
 
14
 
! Отговори
Къщи за гости преди 4 години
Какво стана с проверките за "къщи за гости"-които се оказаха,че са построени с пари от ЕС,но са частни? Защо спряхапроверките? Ще кажете-бе ква е връзката ?Има,имаааа връзка, и то голяма...
130
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
простаците за едното ядене на агнешко, марули и козунаци при дебелата мама без зъби на село ,ще напълтят полевата болница в Арена Армеец.това е-накачили колелетата, децата жената.. големи герои.като ти умре член от семейството за едното плюскане ще ревеш после.
129
14
 
13
 
! Отговори
рано е преди 4 години
Пикът на тревога у нас въобще не е отминал. Пикът на тревогата ще дойде, когато във всеки вход на блок има заразен.Тогава ще видим дали на пейката пред блока пак ще има "здрави" хора.
128
2
 
20
 
! Отговори
Една преди 4 години
Аз говоря за всички хора. Жалко е, но населението се регулира с войни и епидемии. Само за справка, през 1900 година е имало около милиард души, сега сме повече от 7 милиарда. Това не е нормално, тогава са раждали много деца, но е имало и висока детска смъртност, сега трябва да се ограничи раждаемостта. Но никой не мисли за нищо, "След мен и потоп". Повече деца, повече потребление, повече замърсяване, повече изсечени гори. И съм сигурна, че много умни хора си го мислят, но не смеят да го кажат.
127
0
 
20
 
! Отговори
Един преди 4 години
До ЕднаОбщо взето съм съгласен с теб, но лакомията не е само сред нас, просто такъв е световния модел на поведение.Ние взехме всичко най лошо от Западния свят и го приложихме като примерни ученици.
126
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В държавите, където имат по над 100000 заразени, смъртността изглежда много интересно. Италия 22000 починали, 40000 оздравели. Франция 18000 починали, 33000 оздравели. Испания 20000 починали, 75000 оздравели. Америка 35000 починали, 50000 оздравели. Нищо тревожно, как да не ти омръзнат мерките.
125
6
 
25
 
! Отговори
Една преди 4 години
Какво означава глад, някой знае ли точно какво е да гладуваш? Да, има хора, които са истински бедни, но това не е целокупният български народ. Просто в наше време сме изключително разлигавени и само си търсим правата, без да осъзнаваме, че имаме и задължения. До известна степен нашата лакомия за всичко ни докара до тук, защото искаме и още, и още и още. "Г*з, глава затрива". Теорията на конспирацията е в разгара си, но друга песен ще пеете ако се случи нещо с ваш близък
124
4
 
25
 
! Отговори
ГЕРБ Е МАФИЯ преди 4 години
На лъжата краката са къси ...
123
3
 
20
 
! Отговори
Жиб. преди 4 години
Омръзна ни разбира се- на кой няма да му омръзне тая досад?
122
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Омръзнаха ни управляващите.Омръзнаха ни ония кратуни от ДКЕВР и всичките им производни, които вдигнаха цените. Омръзнаха ни глупостите на властите, че трябва да теглим кредит за да живеем.Омръзнаха ни безумните решения на някакъв плешив щаб, който в полунощ решава да носим маски или не..... без това да има връзка с реалността.И робското мислене на повечето - съвсем ми е писнало....