Разболял се от COVID-19 в чужбина българин се върна със самолет у нас

Мъжът е пристигнал в петък вечерта и е приет в „Пирогов“
16 апр 2020 09:38, Елка Василева
80
Разболял се от COVID-19 в чужбина българин се върна със самолет у нас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

Българин, който е имал симптоми на COVID-19, е минал през две летища, за да се прибере в България със самолет от Нидерландия. След пристигането му веднага е било установено, че е болен от коронавирус.

Семейството е работило на цветна борса  в Нидерландия. Мъжът се е почувствал зле и е имал всички симптоми на коронавирус, но не е получил медицинско лечение там, предаде bTV.

Семейството взима решение да се прибере у нас, за да може да се лекува. Полетът към България е бил в петък вечерта.

Съпругата на мъжа също е настанена в хасковската болница и също е с COVID-19.

Още по темата

Първи за случая разбира д-р Татяна Албанова, личният лекар на семейството, която има практика в селото.

"В петък вечерта случайно научих от майката на мъжа, че той е болен и ще се прибира в България. Помолих кмета да ми помогне да издирим телефона му, осъществих връзка с него. По време на разговора разбрах, че има дихателна недостатъчност, кашляше. Предложих му направо да отиде в медицинско заведение", разказва лекарката.

Семейството хваща такси и отива в "Пирогов", където мъжът е диагностициран с COVID-19. Той остава в интензивния сектор, а жената със същото такси се прибира в селото рано сутринта. От понеделник тя също е в болница, след като вдигнала температура. Взета е с линейка.

Според лекарката мъжът е взел някакви препарати, които свалят температурата и затова не е хванат при проверките на летищата. Не е имал много висока температура, а повече кашлица, уточни лекарката.

В село Черногорово са взети всички необходими мерки за безопасност на населението след този случай.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
1
 
! Отговори
Псевдоним преди 4 години
До аноним 64Ти кога последно беше в Нидерландия? Нямало здравни застраховки...***! Тук всеки, който е регистриран на адрес и работи официално(то на "черно" вече почти няма) е ДЛЪЖЕН да има здр. застраховка. А ако нямаш регистрация по адрес не можеш и да получиш официално работа. Така че......не се обаждай неосведомен!
65
0
 
2
 
! Отговори
Генерал Мутафчийски преди 4 години
Много жалко и за пътниците във самолета и те са заразени вече
64
0
 
5
 
! Отговори
............. преди 4 години
И с такси , че да се зарази и този дето го вози !
63
0
 
0
 
! Отговори
............. преди 4 години
И с такси , че да се зарази и този дето го вози !
62
0
 
7
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
А защо не е отишъл да се лекува в новата си родина, защо трябва на наш гръб да лежи сега, при положение, че не е внесъл и един лев осигуровки в системата, въпрос към всички "умни и красиви и успели" в чужбина ;) ???
61
1
 
3
 
! Отговори
kirasirrav преди 4 години
до анонимен 69, е нали това беше идеята (принципно) - 1. Да се проверява ВСЕКИ !! без изключение влизащ в страната и да му се налага ефективна карантина (а не да се пуска да си ходи накъдето си е решил ) и 2.Да се проследяват тези които проявяват симптоми и се разболяват (са заразени) да се изолират, лекуват и т.н. иначе какво правим? едни ще спазват мерки и ще седим и у нас с маски и противогази, други ще си правят квот си искат щот били много велики...ТОЛКОВА ЛИ Е СЛОЖНО ДА СЕ ПРОУМЕЕ ТОВА?!?
60
2
 
12
 
! Отговори
аноним преди 4 години
В европейска Нидерландия хуманно пускат коронавирусен защото няма здравни осигуровки там? Колко са заразените от там до София? Тук веднага в Пирогов защото има права! Колко ще струва по веригата на контактните тая нидерландска изцепка? Ще се охарчат ли поне малко и те? Ще ги осъди ли някой? Какво ще направи Ангелкова? Защо още приемат самолети оттам? Защо Хелзинкския комитет стои тук в България, а не иде да защитава правата на малцинствата там, където им ги нарушават?
59
1
 
3
 
! Отговори
До 62 преди 4 години
Виж, брат'чет. Нито парите им искам, нито вирусите. Това ми го каза ковид-ът.
58
0
 
12
 
! Отговори
Qwerty преди 4 години
В Холандия тези с леките симптоми (като този, който все пак е бил достатъчно добре да се качи на самолет и да се прибере) не ги лекуват, защото няма какво да им се лекува. Просто ги задължават да си стоят вкъщи. Ако някой е за болница естествено че го приемат, но трябва да звъннеш на бърза помощ и да обясниш какво ти е на елементарен холандски или английски
57
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама парите на гурбетчийте ги взимате, ***, роби на комунизма!Но този с коментара, че някои не могат да се интегрират в собствената си държава (без написано име) е абсолютно прав!
56
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никога няма да спрем вируса, ало няма мерки за това, както е досега. Главното е да спрем вноса на заразата от чужбина, а това трябваше да се направи преди три месеца, а не да се бият като Кино Конг в гърдите и да се хвалят, че са взели всички мерки. Карантина за всички идващи от чужбина ще спре вируса.
55
3
 
5
 
! Отговори
До 40 преди 4 години
И ти ли си от тия, завръщащите се когато им изнася.Точно такива у нас не ни трябват. Най-малко точно сега.
54
1
 
7
 
! Отговори
kirasirrav преди 4 години
ето, както и писах в други статии, постоянно се връщат заразени хора отвън и безгрижно си щъкат из страната, е то по тоя начин никога няма да приключим с това, и това е при положение че той си е бил зле и веднага се е опитал да отиде в болница, ами тези дето нямат симптоми и като се върнат правят сбирки да се черпят с роднини и приятели ?!?
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По една руска ТВ казаха, че България е на първо място по болнични легла на глава на населението в Европа. Хората идват да се лекуват тук, защото братята европейци пет пари не дават за чужденците.Направете си труда да разберете, как се борят с пандемиятя в Русия и как всички благославят остатъците от тежкия протокол от "социализЪма", който предполага запаси за тежки дни и указания, и съответни мерки ...
52
1
 
7
 
! Отговори
ПорЦелан преди 4 години
За да изкараш нещо зад граница трябва да икономисваш от всичко, включително здравни осигуровки. В САЩ например лечението на К-19 струва 40-75 хил, със здрвна осигуровка - $22 хил. Там няма и болнични. Много правят същият номер с Финландия, Русия, Канада - там където има здравеопазване гарантирано от държавата.
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Върнали са се 109 хиляди. Очаквайте още 1 900 000
50
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мъжът се е почувствал зле и е имал всички симптоми на коронавирус, но не е получил медицинско лечение там, предаде bTV.Айде почнаха българизмите и ганювите анекдоти! Най-вероятно не е знаел езика за да може да обясни какво го боли. Такива нашенски *** съм ги гледал с години как киснат пред Булсаткома, не учат език и после всеки друг им е виновен!:))))))))))))))
49
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До анонимнаЖалки са тия, които си прикриват ксенофобията и шовинизма зад поредното събитие и това е което се случва в огромна част от случаите. Иначе нямаше да има коментари като "за 200 лева на година няма да го лекуваме сега тоя, да се връща там откъдето е дошъл". Това няма нищо общо с това, че човека е безотговорен и трябва да бъде наказан за това че е опасен за останалите. Правиш ли разлика?
48
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До анонимен 48Стоиш, защото тук си интегриран в системата и всичко ти е по-лесно, включително това да разбираш какво става и защо. С други думи, защото ти ИЗНАСЯ. Хората които отиват зад граница се сблъскват с огромни проблеми, явно не си запознат, щом говориш за "уредено и готово". На Запад нищо не се дава даром, трябва да си го заслужиш. Бил ли си в Западна дъжава за нещо повече от туризъм? Обзалагам се, че не.
47
1
 
10
 
! Отговори
анонимна преди 4 години
Жалък си ти, тарикат с тарикат! Ами ако наистинаа таксиджията умре! Хайде бягай на тези да им плащаш лечението и да ги обслужваш в болницата, има нужда от много доброволци, а не само да плещиш! Ти проумяваш ли, че умишлено са скрили, че са болни?!