Различният Разпети петък: Вярващите не докосват и не минават под Плащаницата

Светият Синод призова вярващите да спазват епидемиологични изисквания на държавните власти
Обновена: 17 апр 2020 12:11 | 17 апр 2020 12:06, Елка Василева
19

Снимка: Димитър Кьосемарлиев /Dnes.bg

 

Днес е Велики петък или Разпети петък - най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син. В този ден Христос претърпял безброй поругания, мъки и неимоверни страдания. Това е денят, в който е разпънат на кръст невинният Исус Христос - "изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове, е принесен в жертва за греховете на цялото човечество".

На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете се извършва опело и се отслужва богослужението, наречено Царските часове.

На утринната служба се четат дванайсет откъса от Евангелието, които разказват за страстите /страданията - на църковнославянски/ на Исус Христос. На богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, символизиращи величието на Спасителя по време на страданията му и духовното бодърстване на християните.

За богослуженията на Велики петък Светият синод на Българската православна църква - Българска патриаршия призовава своите верни чеда в тези дни на Христовите страдания да спазят стриктно всички епидемиологични изисквания на държавните власти, предвид опасността от заразяване и разпространение на коронавирус, като почтително и настоятелно се съобразят с предписанията на Светия синод.

От Светия синод препоръчват в храмовете на БПЦ "поклонението пред Светата плащеница от вярващите да става без тя да се целува, без да се докосва, без да се минава под нея, без да се раздават цветя и здравец, а с благоговейно прекръстване и поясен поклон да се извърши поклонението пред Светата плащеница".

Светият синод на БПЦ напомня на вярващите, че поставянето на предпазни маски в храма и извън него е задължително, както и спазването на необходимото разстояние един от друг, като внимателно се следи то да не се нарушава.

На Разпети петък постът е особено, а вечерта се отслужва опело Христово. На вечерното богослужение в храма се съпреживява Христовата смърт - изнася се Христовата плащеница, посветена на погребението на Спасителя.
Преди началото на службата, в средата на храма се издига "гробът" Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащаницата. Тя представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови.

Едно от песнопенията, което е прието да се изпълнява на службата на Велики петък, се нарича "Плачът на Богородица". Тази молитва се чете в памет на душевните страдания на Дева Мария, която стояла до кръста на своя син и го призовавала, произнасяйки скръбни слова, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
та да се поясня за долното си изречение де:-Тези,които ги е страх да докоснат плащеницата, не са "вярващи"!-Те са ЧЕРКУВАЩИ СЕ.Защото Вярата е огромна сила..Спомнете си за случая ,когато Исус ходи по водата и един от съпътниците му се пробва и той,но потъва,тогава Исус му казва:-"Невернико,слаба ти е Вярата"..(нещо подобно беше).та така..Вярата е едно,черкуването-друго..Да бъдем по-внимателни с определенията!..
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва човек да се придържа към Библията и това, което тя казва. Традициите измислени от хора, нямат значение.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За жалост в Православието има много традиции, който са не библейски. Минаване под плащеници, маси, обикаляне около църкви и т.н.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 13Ами без болка и страдание как да се научим? Ние сме деца на Господ и той ни обича толкова, че ни оставя да правим грешки. Наша си работа и отговорност дали ще следваме правдивия път или както имаме свободата - ще кривнем от него.
13
4
 
5
 
! Отговори
Александра преди 3 години
Не вярвам на иэмислени и недокаэани неща!!! Ако имаше Господ никога нямаше да поэволи толкова мъка и болка по света!!!
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХемусИ.*** едно такова поверие, че дори бог не харесва тези които много му се кланят.
11
4
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
ако вярващите не докосват Плащеницата,то..какви "вярващи" са?..
10
0
 
4
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Атеистите сме по-вярващи от лицемерите,които ги е страх да влязат в църквата
9
0
 
4
 
! Отговори
Пряк свидетел преди 3 години
И последно. Над 50% от общинските съветници са несменяеми, единствено си сменят партията. Имаме екземпляр, който беше в БКП, СДС, НДСВ, ДПС, а сега е към БСП. За какво изобщо става дума???Весели празници!!!
8
0
 
9
 
! Отговори
Пряк свидетел преди 3 години
В малките градчета е така, кметът, шефът на полицията, попът и 4-5 мастити бизнесмена решават човешки съдби. Същите тези, а и такива, които вече не са между живите, по време на комунизма не си позволяваха подобни волности, имаха някакъв страх. Е, кажете ми, тази псевдодемокрация с какво е по-добра от комунизма?
7
5
 
3
 
! Отговори
И кое преди 3 години
му е различното. До преди 30 години никой. от Вас не беше на божен, а сега се биете в гърдите. ПОЛОВИНТА пОТ ТЕЗИ ПОПОВЕ В ЦЪРКВИТЕ ЧЛЕНЛВЕ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ. АБСОЛЮТЕН ПОРЕДЕН ЦИРК. ПАК ЩЕ ПОПИТАМ КЪДЕ БЯХТЕ ПРЕДИ 30 ГОДИНИ. ЗНАЕХТЕ ЛИ КАКВО ВЕЛИКДЕН, КОЛЕДА??????? А СЕГА НЕ МОЖЕ ДА ИЗТЪРПИТЕ
6
6
 
10
 
! Отговори
Пряк свидетел преди 3 години
Приказки за наивници. Религиите са нанесли много повече вреди на човечеството отколкото ползи. В името на различни богове и религии са избивани и продължават да се избиват милиони. Да не говорим, че човек може да бъде добър и смирен и без излишни демонстрации. Живея в малък, южен град. Всички партийни величия от преди 10.11.1989 и техните деца са най-големите кожодери, а по време на празници обикалят църквата заедно с попа, пред всички останали.
5
1
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
САМО 1 НА 5 ДУШИ Е ХРИСТИЯНИН В БЪЛГАРИЯ!!2-*** СА АТЕИСТИ1 Е АГНОСТИКИ 1 Е ИСЛЯМИСТ ИЛИ ДРУГА РЕЛИГИЯ ТИП ВЯРА В БАНГО ВАСИЛ
4
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сексът с ръка грях ли е отче ?
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Хората се молят на Бог, а не на генерала.
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижда се картинка, кликаш,търсиш, търсиш но не я намираш, защо ли.
1
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ходете и се молете на Всевишния да ви спаси, короната обаче прошка няма!