Населението ни е под 7 милиона, но процесът е обратим

Имало е и държави с по-тежка демографска криза
Обновена: 18 апр 2020 17:02 | 18 апр 2020 16:50, Нели Христова
120

Вече официално сме под 7 милиона души население по данните от тази седмица на НСИ.

Противно на мненията, че се топим като нация и този процес ще продължава, доц. Георги Бърдаров от СУ - географ и университетски преподавател по демография смята, че процесът не е необратим, а напротив. В разговор с Милена Милотинова за предаването "Брюксел 1" на телевизия Bulgaria ON AIR доц. Бърдаров посочи, че в Европа има подобни прецеденти и даде  пример с Ирландия.

"Имаме ясна тенденция за намаляване на населението с един средно голям град от 40 - 50 хиляди души всяка година. Но България няма да изчезне, убеден съм в това. Противник съм на апокалиптичните прогнози," заяви доц. Бърдаров.

"Имаме примери на държави, които са били в по-тежка демографска ситуация и са излезли от нея. Аз ще дам примера с Ирландия. През 19 век, като повечето европейски държави, тя преживява демографски взрив. В средата на 19 век има гладна епидемия и населението се редуцира наполовина. В средата на 20 век Ирландия изпада в много тежка социално-икономическа криза и през 50-те години на 20 век емигрира 80 % от населението, родено пред 30-те години. Това е безпрецедентно. Ирландия е в икономически, деографски и социален колапс," заяви доц. Бърдаров.

"От 60-те години обаче започва рестарт на държавата, като се акцентира на образование, индустриализация и 20 години по-късно Ирландия има една от най-добрите образователни системи в целия свят, 30 години по -късно е определяна като европейски икономически тигър, а 40 години по-късно е с най-добрите демографски показатели в цяла Европа. И до ден днешен тя води с процент младо активно население," добави демографът. По думите му това е едни пример от съвремието с държава, която в много отношения е аналогична на България.

Как България може да обърне процеса на намаляване на населението - анонс вижте във видеооткъса, а целия разговор на Милена Милотинова с доц. Бърдаров може да проследите днес от 17.30 в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
1
 
7
 
! Отговори
Аз пиша преди 3 години
Примера с Ирландия не е удачен и показва, че този който го използва или нищо не разбира от демографски процеси, или умишлено манипулира.Защото в Ирландия тогава традиционно е имала висока раждаемост, по 8-10 деца на семейство, което възстановява бързо е мигриращите хора.
97
2
 
8
 
! Отговори
Игнат преди 3 години
А колько живеят Болгария? "7мил" по документи! а реально?
96
4
 
11
 
! Отговори
ББ преди 3 години
продължавате ли да отричате масовото тестване..ало щаба,верно ли да хванеш виросоносителя заразяващ не било..важно,пестите пари на властта или се гаврите с животите ни???..ама останаха ли пари или ограбихте и последната стотинка??прокурорите,плащаме ви да налагате спазването Конституцията и Законите..живи ли сте..ще ви търсим отговорност..Ние определяме правилата..продавате интересите на Народа ни
95
1
 
12
 
! Отговори
Опапагалос преди 3 години
За да има маибахи и яхти трябва да има масова мизерия и неграмотни роби
94
3
 
30
 
! Отговори
афдфд преди 3 години
Ако България продължи да се управлява от лакеи на световната мафия,процесът няма как да се обърне.Единственият начин е хора с морал да управляват държавата.
93
2
 
5
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Ха дано, ама надали. Ако баба ми имаше колища, щеше да е трамвай.
92
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правете двца , не война е казал поета. Шъ Съ Упрайм. 200%. България не.е виждала война от 75 години. Никога българите не са живели по-добре от сега. Това е факт. Колкото и да се вайкаме, трябва да осъзнаем, че живеем мирно и относително богато. Проблемите ни са смешни пред проблемите които са имали хората през миналоте векове.
91
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да обратим е не след дълго в българия ще е пълно с кафяви, неграмотни хора, които ще смятат Индия и Пакистан за братски страни, защото и езика им ще е подобен.
90
4
 
18
 
! Отговори
До 95 преди 3 години
И по каква логика в провинцията всички да живеят в собствен дом?Аз например съм си купил жилище,което изплащам.И имам много познати така.Родителите ми имат едно жилище.Родителите на жена ми и те.Ние къде да живеем?Откъде накъде 1800 лв в Ямбол например ще се равняват на 3000 лв в София.Тока ли е по-скъп в София, субсидираното парно,водата, горивата,мобилните услуги или храните.Хайде стига с митове и клишета.То ако беше така хората щяха да си стоят по родните градове, не да ходят в София.
89
2
 
7
 
! Отговори
Дебел депутат преди 3 години
Важно е че бройката на народните любимци си остават 240
88
7
 
2
 
! Отговори
До 92 преди 3 години
А ти в другите държави колко деца мислиш че имат. Максимум 2 отново. Значи ако в провинцията двамата взимат 1800 чисто и живеят в собствен дом и нямат транспортни разходи, а в повечето случаи е така, то това се равнява на 3000 в София.
87
3
 
18
 
! Отговори
бедния българин преди 3 години
в провинцията взимат 1000 лв вишисти в ръ зкари! масата млади хора от 25 до 35г или е в чужбина или седи без работа. София е Я *** където с еля ните властват. Дори етническите българи реално сме под 4 милиона.
86
2
 
0
 
! Отговори
НСИ преди 3 години
да тръгваме като батето по домовете да оправиме природонаселението?
85
6
 
21
 
! Отговори
До 89 преди 3 години
Стига глупости.Това,че в София са ви високи заплатите,не означава, че в цяла България е така.В провинцията е често срещано висшисти да вземат под 1000 лв заплата.Образованието си е добро,здравеопазването също.Аман от либерастки клишета.Хората просто не могат материално да си позволяват да имат повече от две деца.
84
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 83Голямо геройство,че си ходил до *** махала.Що не поживееш в близост.И да им слушаш всяка вечер маанетата,и да те обират редовно.------------------------------------------------Като ме оберат и аз ще отида да ги обера и така докато останат без вещи и се научат да не крадат!
83
8
 
25
 
! Отговори
Sina преди 3 години
Мозъка на българина е промит от 60 г насам. "Първо мама да се изучиш, да се уредиш на работа, мама да ти купи жилище, тате кола, пък семейство след това" това порочно възпитание осакати няколко поколения. Мамини синчета и татини дъщери. От малко трябва да знае, че единствената смислена реализация е в семейство и деца, всичко друго е съпътстващо развитие. Затова България е пълна с дърти моми и ергени на по 40+ с големи претенции даже. Аз ги наеичам "клатик'рци".
82
3
 
8
 
! Отговори
До 87 преди 3 години
И да, и не. Образовани и работещи родители нямат нужда от материална подкрепа, нито финансова. На тях им трябва качествено образование и здравеопазване за децата. Също така им трябва гаранция, че ако един остане без работа, държавата ще се погрижи за ипотеката в рамките на 6 месеца за да не си изгубят жилището. Също така, че държавата прави всичко възможно да има ниско ниво на безработица.
81
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Атака вкараха един закон за безплатно инвитро,това е един от добрите закони,които се приеха.Без да подкрепите майките,да се чувстват сигурни за децата си и бъдещето им,не чакайте деца.А с тези ниски заплати и скъпи жилища,още по-малко.
80
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз моите ги родих , за трето не искам да чувам .
79
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не осигурите ли майките(или родителя) с материална и финансова подкрепа,деца не чакайте,трябва да има с какво да се хранят,обличат и образоват тези деца!Във всички западноевропейски държави майките се подкрепят,че дори и в Унгария,само нашите партии са тарикати и за народа все няма и няма,ни за деца,ни за пенсионери!