Летен туристически сезон може въобще да няма

Какви са вариантите за действие в кризата?
20 апр 2020 09:45,
73

Ще претърпи ли пълен провал летният сезон или ще бъде спасен след вдигането на мерките срещу разпространението на коронавируса?
Още по темата

"Не е достатъчно само ние да махнем мерките. Има притеснения как тези, които предлагат туристически услуги, ще могат да работят в карантинна среда. Математическият модел на БАН дава 3 варианта. Във втория и третия, когато става въпрос, че пикът ще бъде през август и ще продължи през септември, означава, че за летен сезон няма да може да се говори", заяви доц. Румен Драганов от Института за анализи и прогнози в туризма.

В ефира на "България сутрин" той посочи, че Институтът работи по схемата "14-а седмица" - между 15 и 20 юни ще бъде седмицата, през която ще може да стартира летният сезон у нас.

"Трябва да имаме съвсем ясни политики с туристите- какъв филтър ще има за влизане в заведения, какво разделяне на пътеки ще има, по какъв начин ще става храненето....", подчерта доц. Драганов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му туризмът е готов да работи в пълния си капацитет, но ще се нагоди в зависимост от ситуацията. Ключово е кога ще има ваксина срещу коронавируса, отбеляза Румен Драганов.

Ще има ли летен туристически сезон? И Ангелкова не знае

Той коментира и масовото пътуване към Южното Черноморие в дните около Великден. Стотици автомобили със софийска регистрация пристигнаха в част от курортите ни.

"Обикновено около Великден имаме около 280 000 пътувания. Какъв е броят на тези, които са нощували в места за настаняване, може да каже Министерството на туризма. За нас в момента няма туристически пътувания. Всички са предоставили документ, че отиват на работа, това изключва туризма. Имам информация, че около 5340 места за наставяне в България работят", обясни доц. Драганов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
10
 
36
 
! Отговори
балкантурист преди 4 години
много ни е изпотрябвало скапанато черноморие! скъпо, лошо обслужване и като се добави бетоннат обстновка, най-дибре е да няма сезон
3
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все едно, че няма да има. В тази ситуация без работа и без това малко хора биха харчили още пари за почивки. Да отминава вече този театър и да се връщаме на работа по магазините и по офисите
2
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами нека да няма. Кому е нужен???
1
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще има препичащи се на плажа. Вижте как опразнените супер-лукс плажове в Аржентина изведнъж бяха заети от излежаващи се край шезлонгите морски лъвове.