Летен туристически сезон може въобще да няма

Какви са вариантите за действие в кризата?
20 апр 2020 09:45,
73

Ще претърпи ли пълен провал летният сезон или ще бъде спасен след вдигането на мерките срещу разпространението на коронавируса?
Още по темата

"Не е достатъчно само ние да махнем мерките. Има притеснения как тези, които предлагат туристически услуги, ще могат да работят в карантинна среда. Математическият модел на БАН дава 3 варианта. Във втория и третия, когато става въпрос, че пикът ще бъде през август и ще продължи през септември, означава, че за летен сезон няма да може да се говори", заяви доц. Румен Драганов от Института за анализи и прогнози в туризма.

В ефира на "България сутрин" той посочи, че Институтът работи по схемата "14-а седмица" - между 15 и 20 юни ще бъде седмицата, през която ще може да стартира летният сезон у нас.

"Трябва да имаме съвсем ясни политики с туристите- какъв филтър ще има за влизане в заведения, какво разделяне на пътеки ще има, по какъв начин ще става храненето....", подчерта доц. Драганов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му туризмът е готов да работи в пълния си капацитет, но ще се нагоди в зависимост от ситуацията. Ключово е кога ще има ваксина срещу коронавируса, отбеляза Румен Драганов.

Ще има ли летен туристически сезон? И Ангелкова не знае

Той коментира и масовото пътуване към Южното Черноморие в дните около Великден. Стотици автомобили със софийска регистрация пристигнаха в част от курортите ни.

"Обикновено около Великден имаме около 280 000 пътувания. Какъв е броят на тези, които са нощували в места за настаняване, може да каже Министерството на туризма. За нас в момента няма туристически пътувания. Всички са предоставили документ, че отиват на работа, това изключва туризма. Имам информация, че около 5340 места за наставяне в България работят", обясни доц. Драганов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
3
 
0
 
! Отговори
Бедните преди 3 години
На вас бедните не ви пука щото не ходите! Ама аз ходя !!Изкам си лукса !
63
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много сме се затъжили за празните мутренски хотели. Дано няма сезон и на година.
62
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам какъв туристически сезон сънуват мутрите? В цял свят няма да има туристически сезон поне две години след края на епидемията, а засега краят й не се вижда.
61
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Vajno e muzika da ima...i da se chuva do nebeto...:-) ...pei sarce....jegata pak doide...jenata vessel...
60
3
 
15
 
! Отговори
Хахаха преди 4 години
Летния сезон го забравете поне до 2021. Успех на всички занимаващи се с туризъм.
59
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ima i polojitelna strana...na plajovete krai barakuda, medusa, vodoraslo, pirat, cakao beach, tomas cook groupe, delfin, safrid, palamud, kletki za turusti, stolove, chadari, massaji, windsurfove, jetove, banani, ringove, safari, balkanholiday, condor moje da se leiat previsoki decibeli bezspir...ribite, ohluvite i rakovete nema da se oplakvat...:-)
58
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
какъв туризъм и кой да отиде, след като по цял свят хората си "изгърмяха " платената отпуска заради вируса.
57
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Из ония дни четох статия в която се споменава изказването на британеца , призоваващ хората да не правят планове за това лято. Така че нека сменим темата.
56
3
 
14
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 4 години
Летният сезон не е застрашен а направо е умрял вече!Даже да отворим курортите юни месец кой ще дойде в тази ситуация на затворени граници и прекъснати транспортни връзки навсякъде по земя и по въздуха?Ключово е кога ще има ваксина срещу коронавируса???Ваксината още не е създадена. След създаването - 6 месеца тестове, 3-6 месеца масово производство, 3 месеца за ваксиниране и още 1-2 месеца за изграждане на имунитет.ДЕЙСТВАЩА и реално приложима масова ваксина ще има чак през 2022 година!
55
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Туризма на Сл.бряг се крепи на работливите камериерки български туркини.Ако те не дойдат, от *** от зараза, играта свършва преди да е очнала.
54
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За тези, които псуват хотелиерите, мутрите и политиците с "инвестиции" по курортите - за тях нищо няма да се промени, просто ще си купуват евтини апартаменти от народа, коли с отстъпка, може да "фалират" някоя фирма с дългова. Мислете за стотиците хиляди техен персонал, които разчитат на летния сезон, за да вържат годината. Не злобейте, не говорим за братята с царевицата - хиляди, хиляди образовани и талантливи млади/стари ще увиснат. Така е навсякъде със сезонен туризъм...
53
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чешкият премиер говори за затворени граници поне 1 година, предлагат му да разреши пътуванията поне до Словакия и Хърватия, ама едва ли. Предупреждава да се разчита само на вътрешен туризъм.Илюзия е да се мисли, че този сектор ще заработи скоро, да се надяваме поне другите сфери на икономиката да тръгнат отново!
52
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само за успокоение, НЯМА ДА ИМА СЕЗОН! :D
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствено религиозните служители и техните висши органи в цял Свят не губят абсолютно нищо от тази пандемия, а точно обратното... Нямат икономика, нямат туристически приоритети, нямат безработица, нямат никакви подобни проблеми, каквито има всяко общество и държава...Ние ще живеем точно като тях.. за в бъдеще...С разликата, че не сме религиозни...
50
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Софиянци ще бягат при бг мутрите. В Гърция няма да ги пускат и ще отиват при мутрите на Южното Черноморие.
49
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ние сме на тоя хал,защото нашето черноморие се напълни с тарикати и местни и от вътрешността...такива,които си мислят,че цял ден висене на плажа и по кафенетата и ще правят големите пачки...бетонирахме сума ти плажове като ги изпродадохме на разни англичани и руснаци ,след което нагло им връчвахме сметка за ток от 200 -300 лв на месец за празен апартамент,които те естествено отказваха да плащат.и така дълговете растяха с аритметична и геометрична прогресия...ха честито тарикати!
48
1
 
8
 
! Отговори
Ватикана преди 4 години
не ги мисли. Те имат достатъчно финансови резерви, че и собствени банки. Българска Православна Банка обаче няма - ако не смятаме дюшеците и бурканите на вярващите.
47
12
 
13
 
! Отговори
! преди 4 години
имам приятели в бургас и са ужасени, казват,че вече нямат един лев в джоба си......................................................................................................................................Досега да са се подсигурили с нЕкой лев.Къде спаха ?!
46
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствено... Църквата и Ватикана не губят абсолютно нищо от тази пандемия...Като се замисля... всички останали са прецакани...Не бих се учудил, ако те са в дъното на тази епидемия.
45
1
 
22
 
! Отговори
Мъка, мъка преди 4 години
Морските бейове ще карат на самоанализа това лято. Преди няколко дена предложих да си направят профсъюз или някакъв гаранционен хедж фонд за диверсифициране на приходите, но коментарът ми беше изтрит. Може би *** са счели думата хедж за мpъcна...