На Великден в Бачковския манастир изнесоха иконата на Богородица

Вярващите спазиха изискванията да са с маски и на разстояние
20 апр 2020 15:21, Анисия Иванова
10

През втория ден на Великден в Бачковския манастир бе спазена традицията иконата на Света Богородица да бъде изнесена от храма на Светата обител, за да бъде пренесена до местността Клувията. Заради ограничителните мерки чудотворната икона беше поставена в автомобил, а не носена на ръце от вярващите.

Шествието и тази година бе водено от игумена на Бачковския манастир - епископ Сионий.

"Най-вече ще се помолим за здраве в тези дни на изпитание. И на второ място ще се помолим за медиците, за полицаите, за лекарите, които са на първа линия и за техните семейства", каза епископ Сионий пред Bulgaria ON AIR.

Вярващите спазиха изискванията да са с предпазни маски и изчакваха на необходимото разстояние, за да се поклонят пред образа на Божията майка и да се помолят.

От 23 години Иван Христов пътува от София до Бачково във вторият ден на Възкресение, за да се включи в шествието. Въпреки пандемията и ограниченията и тази година изпълнява това, в което се е зарекъл.

Традиционното шествие с иконата на Божията майка е най-старият църковен ритуал у нас. Той води началото си от преди 400 години. Вярва се, че на втория ден от Великден силата на чудотворната икона е най-голяма.  В самото литийно шествие се включиха много малко хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
2
 
! Отговори
Православен преди 4 години
Гледам, че ми пишете тука някакви минуси, да не би да имате някакви други данни за броя на заразените към 17 ч на 20 април 2020 г? Ако имате някакви други бройки, напишете ги да ги обсъдим :)
7
15
 
3
 
! Отговори
Православен преди 4 години
Към днешна дата: България с отворени храмове и литургии за Великден 900 заразени. Македония с отворени храмове и литургии 1225 заразени. Грузия с отворени храмове и литургии 400 заразени.Със затворени храмове и забранени литургии Испания 200 000, Италия 178 000, Франция 154 000, Германия 145 000, Обединеното кралство 120 000 ... да изброявам ли още???
6
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стари и немощни брадатковци!Не се спряха да правят пари и да плащат на ромите за плътски удоволствия!
5
2
 
15
 
! Отговори
Светилото преди 4 години
Разбрахте ли, че в Банкя открили нов църковен храм. Нарекли го "Свети Бойко Пожарникарский"
4
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИКОНИТЕ НЕ ОПРАВЯТМислим, че си *** човек.
3
9
 
14
 
! Отговори
ИКОНИТЕ НЕ ОПРАВЯТ преди 4 години
АКЪЛ НЯМА - РИТУАЛИ БОЛ.САМО ЧЕ НА КОРОНА ВИРУС НЕ МУ ПУКА ОТ РИТУАЛИ И ИКОНИ.ВИЕ КАК МИСЛИТЕ ?
2
4
 
11
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Попове ДС милиционери,на хляба мекото намерили.Те няма как да влезат в Рая,душите им ще скитат във безкрая.
1
4
 
17
 
! Отговори
Срам преди 4 години
Най-големите търгаши в расо са там. Всичко около и вътре в манастира е един огромен търговски обект и гледат от всичко да печелят.Свещичките още не са загаснали, но те бързат да ги изземат за да ги препродадат отново.Документирано със скрита камера.