20% по-ниска основна пенсия за първите с втора пенсия

Процентът ще расте до около 25 на сто за пенсионерите след 2040 г.
Обновена: 21 апр 2020 13:05 | 21 апр 2020 13:05, Камелия Цветанова
31
 20% по-ниска основна пенсия за първите с втора пенсия
Снимка: Dnes.bg

Първите пенсионери с право на втора пенсия ще получат с 20 процента по-ниски основни пенсии.

Намалението в размера на пенсиите, отпуснати през последното тримесечие на 2021 г., когато жените, родени в началото на 1960 г., ще придобият право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, е около 20 процента, като процентът на редукция ще нараства, достигайки до около 25 на сто за пенсиите след 2040 година. Това е така, защото целият осигурителен стаж на хората, които ще се пенсионират тогава, ще обхваща периоди след 2002 г.

Още по темата

Това сочи извод в актюерски доклад за 2019 г., изготвен от Националния осигурителен институт (НОИ) за оценка на дългосрочното финансово състояние на фондовете на държавното обществено осигуряване (ДОО) в България за периода 2018-2070 г. Докладът е публикуван в брой 1 на информационния бюлетин на НОИ за тази година.

Експертите посочват, че е важно да се отбележи, че стойността на намалението е различна за всеки отделен пенсионер и зависи от конкретния период, който обхваща осигурителният му стаж. При различни допускания за особеностите на трудовата кариера, редукцията в индивидуалния коефициент ще нараства плавно от около 20 процента в началото на периода до над 25 процента през 2050 година.

Коефициентите на заместване на дохода ще бъдат по-ниски за пенсионерите, които се осигуряват и в двата стълба, тъй като пенсиите им ще бъдат редуцирани, пропорционално на осигурителната вноска, която е била прехвърляна към втория стълб, но те ще получат втора пенсия от универсален пенсионен фонд.

При допускането, че 100 процента от осигурените, родени след 31 декември 1959 г., ще продължат да се осигуряват в двата стълба, от стойности, близки до 42 на сто в началото на периода, до 2030 г. коефициентът на заместване на дохода от първия стълб ще намалее и ще се задържи на относително постоянно ниво от около 34-35 на сто до края на прогнозния период.

В доклада се посочва, че възможността за прехвърляне на осигуряването изцяло към ДОО оказва благоприятно влияние върху коефициента на заместване на дохода от първия стълб, като за осигурените, родени след 1959 г., които ще изберат осигуряване само в първи стълб, средният брутен коефициент на заместване ще бъде с около 10 процентни пункта по-висок.

Адекватността на пенсиите остава повод за сериозна загриженост, се посочва в доклада. От около 42 процента през 2018 г. в дългосрочен план коефициентът на заместване ще намалее до 35 процента през 2070 г. Върху този процес влияе най-вече законодателното изискване за редукция на индивидуалния коефициент на пенсионерите, на които ще бъде отпусната пенсия и от ДОО, и от универсален пенсионен фонд, допълват от НОИ.

В резултат от проведените параметрични реформи, в краткосрочен и средносрочен план може да се очаква подобряване на финансовото състояние на фондовете на ДОО. Недостигът от средства (от около 3,5 на сто от БВП през 2018 г.) ще продължи да намалява, достигайки най-ниската си стойност от 2,3 на сто от БВП през 2034 г. Общо за периода 2018-2070 г. разходите за пенсии ще нарастват като дял от БВП, достигайки до 10,2 на сто през 2070 г. при около 8,5 на сто през 2018 година.

Прогнозите показват обаче, че въпреки подобрението, балансът на системата ще остане отрицателен за целия период 2018-2070 г. Наред с това, след 2037 г., когато приключва увеличението на законоустановената пенсионна възраст, балансът на фондовете на ДОО ще започне да се влошава, достигайки дефицит от около 4,8 процента през 2070 г. Ще се задълбочи и зависимостта на системата от държавния бюджет - в края на периода трансферът за покриване на недостига от средства ще нарасне с около 5 процента от общите разходи. При 35,7 на сто през 2018 г., през 2070 г. делът на трансфера от централния бюджет ще достигне 40,7 на сто от общите разходи на ДОО.

Това показва, че при сегашните разпоредби по отношение на правото и размерите на пенсии и обезщетения, и дори при очакванията за намаляващ коефициент на заместване на дохода, приходите от осигурителни вноски няма да са достатъчни, за да компенсират нарастващите разходи на системата. Планираното обвързване на пенсионната възраст с промените в средната продължителност на живота след 2037 г. ще доведе до допълнително увеличение на законоустановената възраст за пенсиониране, но финансовият ефект върху ДОО от тази мярка не е еднозначен, анализират от НОИ.

"Дали хората ще бъдат в състояние да останат на пазара на труда и след 65-годишна възраст, или голяма част от тях ще се инвалидизират, е въпрос, отговорът на който зависи от много и различни фактори", се посочва в доклада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако човек с 2ра взима по малко отколкото ако е само с 1 пенсия ще трябва да съдят измислилите 2рата пенсия защото и децата знаят, че 2 е повече от едно а тука става обратното!
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А колко ще е Втората пенсия?Защото ако ти дават по малко от колкото са тези 20 % тогава защо я направиха тази 2ра пенсия!
26
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки иска като се пенсионира да има какво да яде и да не е на улицата.Какво толкова умувате кое било правилно кое не важното е да има достоини старини.Същото е като измамниците които лъжат с малки цени на ремонта за да ги наемеш а после дай пари дай пари все едно нищо не са казали в началото!
25
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално било да е по малко ми като направиха да има втора пенсия не казаха ли, че е за да вземаме повече!?Защо махнахме социализама като Днес живеем по зле от тогава?Доходите и не стигат за физическо оцеляване а такива като мен без 1 ст доход трябва и да плащаме. Не може всички да сме програмисти, държавни хрантутняци, доктори и инжинери.
24
2
 
8
 
! Отговори
бай х преди 4 години
народа е казал : в чужди ръце само /половия ми орган / расте ..... не се надявайте на пари , някой крадлив минисър ще ви определя след 20-40 години какво ще вземете ако сте живи , или пенсионните фондови които печелят само от таксите вход и годишна такса а не от куците им инвестиции .. вижте ги колко са назад , но заплатите бонусите служебните коли си вървят .. ако можете работете на черно и заделяйте 200 лв на месец х 12 х 40 год = 96 000 лв на 60 г.
23
4
 
3
 
! Отговори
До 23 преди 4 години
Общият кюп има две големи предимства пред личната партида - инфлацията не може да ти изяде парите и няма фалит на фонда. Помниш ли как преди няколко години един от най-голямите пенсионни фондове в САЩ фалира и милиони останаха без пенсия? Сега с частните фондове ще си щастлив. Ще си трупаш парите на лична сметка и ще пееш.
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 11Излиза и още как ... Ако дължимото от работника отива по лична негова партида, а не се омазва в общия кюп ... А вноските на две места ги измислиха пак ония с големите глави в парламента ...
21
5
 
1
 
! Отговори
До 11 преди 4 години
Малка корекция на твоята проста сметка.В НОИ сега плащаш ти и работодателя ти общо 14,8% върху брутната заплата. Отделно в частния фонд плащате още 5%.Това обаче не е за целия период от 40 години трудов стаж, поне засега. Важното тук е, че тези пари в НОИ не ти се трупат, а с тях се плащат пенсиите на сегашните пенсионери, както после на теб ще се плаща пенсия от вноските на работещите. Това е немската система на Бисмарк. Както и да го смяташ, по-добре е с осигуровки, отколкото без тях.
20
2
 
1
 
! Отговори
До 11 преди 4 години
Простата ти сметка а доста погрешна. 13,78% са всички осигуровки плащани от работника, а на само осигуровката за пенсия. Отделно работодателя също внася осигуровки, които са повече от тези, които внася работника. Другото, което пропускаш е, че при родените след 1959 година за пенсия се внасят осигуровки на две места - в НОИ и в частния фонд. От работника това са 8,78% - 6,58% в НОИ и 2,20% в частния фонд. Основната пенсия е от НОИ и няма как да е по твоята "проста" сметка.
19
3
 
9
 
! Отговори
АнаТемаАйдуциРодни преди 4 години
След тази трогателна статия тук, нещо в мен изригна:"Анатема и нека Господ скоро да"поживи" Сашо Нереза,СулЮ Пасито, Пастиркин, Бакъря, Коня, Крастав Петко, Цвък Молитвата и ДрагалЪФския гърбат Ай дук! "
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам познат работил в Испания и се осигурявал там вика 15 години работа и ти дават минималната пенсия 850 Евро тука внасяш 35 години и ако не ти стигнат месеци нанай пенсия а много от младите които никога няма да направят стаж понеже са били с години безработни няма да вземат после пенсия то това е целта
17
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Дошло е време за умиране!
16
4
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
За родените след 1959 година, малко над 25,4% от осигуровките за пенсия отиват сега към частните фондове. Нормално е НОИ да плаща с 25,4% по-ниска пенсия. Останалата част от пенсията, че даже и повече, трябва да я плащат частните фондове. Тези по-малки вноски за пенсия в НОИ заради частните фондове, прецакват сегашните пенсионери, за които парите за пенсия не достигат, заради вноските в частните фондове. Дали частните фондове ще плащат пенсии скоро ще се разбере. Аз много се съмнявам в това.
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До pbdanНе съм съгласен с теб. Сметката е за това което се взема от работника. Добави и това което се плаща от работодателя ... Заетите в първа и втора категория труд са с осигурителен доход над 1 000.За тавана на пенсията трябват някъде над 2 000, че и отгоре ...За държавните служители не говорим защото вноските за тях държавата ги взима от твоите и моите ...
14
2
 
0
 
! Отговори
Антонио Ресио преди 4 години
Правото на пенсия в Германия е след 5години работа и то ако не си си връщал данъците. Аз ще ги вземам след години, ако съм жив де.
13
2
 
3
 
! Отговори
pbdan преди 4 години
До Анонимен11Забравяш пенсионерите 1-ва група - военни, полицаи, пожарникари, миньори и др. Те взимат от 50 до 75г. 20г пенсия и то най-вече тавана. За миньорите, летците и водолазите съм съгласен, но за другите - не. Държавата плаща почти още толкова всеки месец за пенсиите. Откъде мислиш идваха огромните заплати на доброзорните второстълбови дружества? Мълчаха от 2003г. досега и сега се сетиха за помощта на държавата към НОИ.
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 6 ЗАЩОВ Германия след 5 години пенсионно осигуряване имаш право на пенсия. Няма да е голяма както на онзи с 40 години но все пак имаш
11
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проста сметка: В момента осигурителните вноски за работника са 13.78% от осигурителния му доход. При 1 000 лв. са 137.80 месечно. За 40 години стаж това са 40*12*137.80 = 66 144.00 лева при навършване на 65 години за мъжете. При средна продължителност на живота 75 години, т е. 10 години след пенсиониране това са 66 144/10/12 = 551.20 лв месечно. През 2019 властниците обещаха 412.00 лв средно през 2020 - да ама не, очаквайте намаление ... Така че, питанката е за какво плащаме?
10
5
 
9
 
! Отговори
до 6 преди 4 години
Вярно е, и не само че ти дават пенсия ами я допълват до жизненият минимум. В Англия примерно минималната пенсия е 68 паунда на седмица, която вземаш стига да си се осигурявал за 10 години, но жизненият минимум е 132 паунда на седмица, така че пенсията се допулва до тая сума. Така че белите държави не ги мисли, ами гледай как ще оцеляваш в ко-чината.
9
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целта е не да се защитят пенсионерите, а пенсионните фондове. Как да намалм парите, които трябва да се дадат след 40год. активна работа и внасяне на определените от закона осигуровки и как да се накарат хората да работят и след навършване на законово определената възраст за пенсиониране. Жалко е когато хората са принудени да доработват защото не им достигат средство, а не защото изпитват естествена необходимост да се занимават с нещо, което дава смисъл на живота им.