В плен на страха от COVID-19, за 45% светът няма да е същият

Австрийци, германци и японци са най-малко засегнати от кризата
52
В плен на страха от COVID-19, за 45% светът няма да е същият
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Глобалните тревоги за разпространението на коронавируса растат. В допълнение към тях, задълбочават се и притесненията за икономическа и социална криза. Мнозинствата по света продължават да подкрепят правителствата си в борбата със заразата и дори са готови да жертват определени права. Това са някои от изводите от втория експресен сондаж по света, проведен от водещата глобална изследователска мрежа – световната Асоциация „Галъп интернешънъл“. Проучването е проведено в 17 страни по целия свят, включително Германия, Индия, Италия, Русия, САЩ и т.н. и свърши буквално преди дни.

През последните няколко седмици страхът от зараза с коронавирус расте сред обществата в почти всички изследвани държави. Например, с разпространението на вируса в САЩ, с 25 процентни пункта спрямо предишната вълна на изследване расте делът на тези, които малко или много се притесняват, че те или член на тяхното семейство може всъщност да се заразят. Повече хора се страхуват сега и в Тайланд, Швейцария, Аржентина, Австрия и Япония.

От друга страна, оказва се, че населението в Италия постепенно се е адаптирало към ситуацията, тъй като сега делът на тези, които по-скоро се страхуват или много се страхуват от заразяване, е намалял с 9 пункта. Изглежда, че италианското общество е преминало и пиковите стойности на страх.

Хората в Индия (с 91% в различна степен съгласни, че тяхното правителство се справя добре със ситуацията), Малайзия (от 77% одобряващи действията на правителството си преди седмици – на 91% сега), Австрия (86% сега), Пакистан (82% сега) и Филипините (от 70% преди на 80% сега) изглежда са силно удовлетворени от начина, по който техните правителства се справят с кризата. В други държави също се наблюдава значително повишаване на одобрението за наложените мерки – в Германия има 75% по-скоро съгласни и съвсем съгласни с твърдението, че тяхното правителство се справя със ситуацията добре срещу 47% преди няколко седмици. В България делът на одобрението е 77% сега срещу 60% през март.

Най-високият дял на неудовлетворение по отношение на работата на властите във връзка с Ковид-19 отново е регистриран в Тайланд  – 81% не са съгласни или дори никак не са съгласни, че правителството им се справя добре в настоящата ситуация. Негативното отношение се е повишило с 5 пункта за няколко седмици. Второто място що се отнася до неодобрение на правителствените мерки остава за Япония – 69% не са съгласни, че властите се справят добре със ситуацията (повишение от 7 пункта). Общественото мнение в САЩ пък е по-скоро разделено.

Почти две трети (от 59% преди седмици на 63% сега) от анкетираните не намират, или дори никак не намират, заплахата от коронавирус за преувеличена. Една трета (намалява от 38% през март) обаче все още вярва в обратното. 4% не могат да преценят. С глобалното разпространение на вируса и съответните мерки, предприети от правителствата по света, хората вече повече и повече приемат заплахата за истинска.

Очаквано, в САЩ убедеността, че заплахата е истинска, се е удвоила спрямо март – общо 72% в момента срещу 36% преди няколко седмици. Същото се отнася в една или друга степен и за Тайланд (70% не са съгласни, че опасността е преувеличена сега, при 55% преди), Швейцария (69% сега, 41% през март), Република Корея (83% сега, 66% преди), Япония (79% сега, 54% преди), Индия (71% сега, 43% преди) и т.н.

Повишеното усещане за заплаха е затвърдило и готовността да се жертват някои човешки права, ако това ще помогне за предотвратяване на разпространението на заразата. През март 75% от всички запитани изразиха своята готовност в различна степен да жертват някои от правата си, докато кризата с Ковид-19 премине. Този дял сега се равнява на 80%.

Най-големите нива на готовност за отказ от човешки права са регистрирани в Пакистан (92% съгласни или твърдо съгласни), Индия (91%), Тайланд (91%), но също и в Австрия (86%), Германия (89%), Италия (85%) и Швейцария (86%).

Все пак, в Италия, Австрия и България делът на готовите да се откажат от някои от своите права се е понижил в последните седмици. В Италия и Австрия вероятно работи анонсът за преминаване на пиковите моменти на криза, а в България вероятно влияние започват да оказват и сравнително ниските на европейския фон отчетени параметри на заразата – което може би кара някои хора да се отпуснат след първоначална уплаха.
Какво следва след кризата?

Общественото мнение по въпроса все още не е ясно. 41% от запитаните очакват светът да се върне повече или по-малко към своето състояние преди кризата. 45% обаче мислят, че ще има съществени промени и почти изцяло нов свят след края на кризата с коронавируса. 14% не могат да дадат отговор.

Половината от населението в изследваните страни очаква след кризата световните сили да станат по-кооперативни в отношенията си. 28% са на обратното мнение и смятат, че отношенията ще са повече конфронтационни. Останалите 22% не са сигурни.

Настоящата криза вече оказва и силно въздействие върху икономическия живот. В момента 36% твърдят, че да загубили сериозна част от доходите си (особено в Аржентина, Индонезия и Тайланд), 28% казват, че временно са спрели да работят (най-вече в Индия, Малайзия и Филипините), 15% в световен мащаб твърдят, че са загубили работата си (Пакистан, Филипините и Малайзия) и 12% казват, че сега работят с намалено работно време.
Една трета от всички запитани, обаче казват, че кризата не се отразила на живота им досега – що се отнася до работа и доход. Най-големите дялове на подобни отговори са отчетени в Австрия, Германия и Япония.

А каква е ролята на демокрацията в кризата? 17% споделят, че демокрацията не е ефективна в настоящата криза. Най-високите дялове на одобрение за това провокативно твърдение са регистрирани в Пакистан (49%), Малайзия (43%) и Русия (32%). Все пак, дори и в тези държави повечето запитани не се съгласяват с подобно мнение. В държави като Австрия, Аржентина, Германия, Казахстан, Швейцария и Индия пък повече от 90% от респондентите не се съгласяват. Демократичните принципи показват знаци на издръжливост дори и в кризисни и трудни времена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заради ***,които тръгнаха с фалшиви декларации на агнета и мохабети извънредното положение ще продължи и след 16 май...Тук и със и без вирус спасение няма,неслучайно повечето млади си биха шута.
25
1
 
6
 
! Отговори
до 15 преди 4 години
Аз му се кефя как пише нещо напълно вярно (засичал съм го под икономически статии), разлайва кучетата и изчезва. Просто умее някак си да дразни неуспелите с това, което е спечелил. Нещо като сиднито, ама доста по-елегантно го прави. Може и с цел психологически експеримент да е. Аз на времето една дипломна работа правех, в която играех *** в интернет, говорейки врели некипели. Доста интересни неща се получиха.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 24пич, от грип умират по-малко хора. впрочем от катастрофи умират най-много, да вземем да забраним колите? аман от , братче
23
9
 
6
 
! Отговори
Поправете ме преди 4 години
Доста хора разбраха, че комунизмът и социализма са най-добрите видове строй с прикрепена към тях умерена диктатура!Демокрацията е фалш и провален стил на управление,който води към унищожаване на съответната държава и нация!
22
7
 
13
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 4 години
От какво Ви е страх бе, ***? От смъртта ли? Досега кой е излъгал или избягал от смъртта? Научете се да бъдете свободни хора. Човек, който е готов да жертва свободата си заради някаква измамна сигурност не заслужава и двете. Не бъдете плазмодии, ами след 13-ти май, когато Ви наложат нов период на рестрикции, станете и си извоювайте свободата. Иначе завинаги ще си останете ***.
21
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"за 45% светът няма да е същият"Всичко е относително. Аз пък се притеснявам, че ще си е същия ...
20
11
 
9
 
! Отговори
Просто е! преди 4 години
Да отричаш ковид пандемията е равносилно на това да твърдиш че земята е плоска.Неуките все им се привиждат конспирации и че някой лъже точно тях.Друг въпрос е че те наистина винаги са лъгани но за разни други неща.Не спорете с тях.Няма смисъл !!*** по-умен няма да стане.
19
5
 
5
 
! Отговори
до 15 преди 4 години
Мхм, то и Tesla беше балон, и google, и amazon, paypal, ebay, netflix. Ама акционерите им всичките са милионери. Айде бягай пред мониторите да следиш борсата там. Пари за семки и за мене са 40к в моята професия, драги. Едно свестно POC за под 120к не мога да направя, а проектите, които правим са за милиони. И имаме стотици такива активни в момента. Не съм човекът, написал за акциите, но се е изказал правилно. ТОй не е професионалист, а хоби играч. За хоби играч 40к на месец е повече от супер.
18
0
 
11
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 години
Светът ще е такъв какъвто си го направят човеците, ако не успеят хауса ще им помогне.
17
1
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Когато цъфнат герберугите,Атгелкова сеона ще открие.Втора вълна Ковид ще хване другите,дето са успели да се скрият.
16
2
 
1
 
! Отговори
V преди 4 години
Какво точно означава ,,демократични държави ,, ??? Народа не гласува нито за фон дер лаен нито за ЕК .Това демократично ли е ??? А за демократичните убииства с важни документи при двойни стандарти искайки суми невъможни за плащане за човешки живот това демократично ли е ? А един работник да плаща на един тарикат вишу за над 100 000 евро демократично ли е а да не може да изправи душмани които му казват че нямало място за нево в България кво му е демократичното ???
15
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как заплахата да е фалшива, като те заплашват поне 48 часа в денонощието. И най-трезвите започват да се поддават на засипващите ни апоклипсиси...Истинският страх и ужас ще дойдат обаче от безработицата и от гладната смърт, в реалната възможност на която днес мнозина се съмняват. Сега има маркиране на помощ, а след пандемията, въобще ще се забравят гладните, защото стръвта към печалба ще е огромна. Ниска цена на труда, висока безработица...К-19 или глад?
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Момчета, разбирам, че сте се овълчили от глад, но тук не е мястото да си рекламирате инвестиционните сайтчета. Ако ви буксува бизнеса го продайте, закрийте или си намерете истинска работа като нормалните хора, вместо да ми се правите на "доволни" клиенти, случайно попаднали тук да споделят колко са забогатели инвестиране и търговия с акции.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
стига с тая пропаганда"демократите" нямат срам от богакаква демокрация какви пет левапърво попитайте българите дали живеят в демокрацияда те управляват крадци и мутри - на това ли му викат демокрацияили бивши комунисти слуги на чужди държави - било демокрация жив колониализъм
12
2
 
13
 
! Отговори
истина е преди 4 години
В България най-много умират от глад ,мизерия и безпаричие , а не от корона вируса
11
2
 
8
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 4 години
ЗАСЛУЖАВАМЕСИ СЪДБАТА ЧЕТА КОМЕНТАРИ .ОТ.2016.ДА2020.КАК ЩЕ ИМА НАРОДЕН СЪД.КАК НА СЛЕДВАЩИТЕ ЩЕ ГО НАКАЖЕМ И КАК ЗАЛЕЗВА КАТО .С.Д.С. НО ВСЕКИ СЛЕДВАЩИ ИЗБОРИ СЪЩОТО. УВЕРИЯВАМ ВИ ЧЕ НА СЛЕДВАЩИТЕ ПАК ЩИ СИ ИМАМЕ .СТАРИЯТ НОВ ПРЕМИЕР.С ЕМЕ БОИКО ТИКВАТА.НО ЗА НАРОД ТИКВУНИ.ПРЕМИЕР ТИВУН....
10
8
 
11
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 4 години
От Ковид 19 не ме е страх.Страх ме е от тези,които се вързаха на театъра! И ме е страх какво предстои след Ковид 19! А бе хора,я започвайте да мислите.
9
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според един руски анализатор - Дмитри Потапенко, държавата реши да направи затвор от собствените ни домове, къдетo ние си плащаме за храната, плащаме и на надзирателите си.
8
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами възрастните трябва да се настаняват в специални центрове за възрастни хора и така няма да има нужда да се страхуват за живота си нито пък да ходят да пазаруват и т.н.
7
5
 
9
 
! Отговори
до 4 преди 4 години
И какво толкова е изкарал?! Акциите на тези 2 компании от началото на кризата скочиха с 40%. Нормално е, ако е купил по-голямо количество, да изкара доволни пари. И аз купих и продадох точно на тези 2те по съвети из интернет и спечелих доволно. Е, чак 40000 долара не съм спечелил, по-скоро 8000. Имам приятели (половината IT сектор в София) направиха стотици хиляди от криптовалути на времето. И аз още си пазя 2 биткойна цели, а имах сумарно 6. На времето ги взех за 650$ бройката. Смятай.