18 университета вдигат таксите за студенти, колко ще е увеличението?

Министерският съвет утвърди таксите за кандидатстване и за обучение
68
18 университета вдигат таксите за студенти, колко ще е увеличението?
Снимка: БГНЕС

При 18 държавни висши училища размерът на таксите за обучение на студенти се увеличава с от 5% до 25%, или от 20 до 170 лева спрямо размера на таксите за миналата учебна година.

Министерският съвет утвърди таксите за кандидатстване и за обучение на студенти и докторанти за новата академична 2020/2021 година.

При 15 държавни висши училища няма промяна в размера на таксите за обучение на студенти.

По отношение на таксите за обучение на докторанти при 10 държавни висши училища увеличението е от 5% до 65% (от 40 до 500 лева).

При 23 държавни висши училища и Българската академия на науките няма промяна в размера на таксите за обучение на докторанти спрямо тези от учебната 2019/2020 г., съобщиха от правителствената пресслужба.

Индикативният размер на таксата за кандидатстване е в размер на 50 лева при средна такса за обучение в държавните висши училища в размер на 950 лева за учебната 2020/2021 година.

В държавните висши военни училища съответно таксата за кандидатстване е в размер на 40 лева при средна такса за обучение в размер на 750 лева.

Размерът на таксата за кандидатстване в БАН и научните организации е в размер на 30 лева при средна такса за обучение на докторанти в размер на 460 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото в БАН предварително се знае за кого е обявен всеки един конкурс, затова там таксата е ниска. Няма да ощетяват своите деца...
61
2
 
4
 
! Отговори
северозапад преди 3 години
до 64тогава защо им давате дипломи или както беше във вица като знам какъв инженер съм ме е страх да отида на доктор"
60
5
 
4
 
! Отговори
Обобщение преди 3 години
Съдейки по написаното в коментарите, 90% от българите нямат интелект да усвоят дори граматичните правила. А висшистите излизат още по-неграмотни, отколкото влизат. Казвам го от собствен дългогодишен преподавателски опит във ВУЗ.
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 61В САЩ са 4300 университета при 40 пъти повече население.
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До Анонимен 55Преди 1989 г, беше без такси и беше на първите места в света, а сега такси и някъде след 1000 място в света на нивото на Бангладеш/
57
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 55 преди 3 години
55, много си зелен ! проблемите са съвсем други. КОГА ЩЕ СЕ ПОВИШИ КАЧЕСТВОТО на университетското образование. Днешните УНИверситети ( с няколо изключения) са се превърнали в килийни учиища ! Не предлагат никакви знания. Да не говорим за знанията на "даскалите". Казвам го от личен опит !@!@!
56
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дания с 5 млн. население има 8 университета, а при нас 52. *** и пульо е с диплома. Не такси а да се закриват тези люпилни на некадърници.
55
3
 
3
 
! Отговори
ист преди 3 години
Таксите в университетите трябва да бъдат още по високи. Студентите завършват с няколко специалности- сервитьори, продавач консултанти,сезонни работници , дори някой работят по специалност с която се дипломират. Но поне докато са студенти си поживяват.
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 40Лесно е да се каже но на практика пазара се променя всеки месец и какво постоянно ще учат ли.
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото повече ГЕРБ свиват местата и вдигат таксите, толкова повече ще се засили връскарството и шуробаджанищаната във ВУЗ. Накрая ще останат само децата на професорите защото те ще влизат и свършват с препоръки.
52
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не ви харесват таксите за университет в България, мapш в европа или сащ, там само годишната лихва от заемите които ще вземете ще са повече от таксите в бг университет
51
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние продължаваме да възприемаме висшето образование като върха на сладоледа. Навсякъде по света образованието девалвира. Навсякъде се търси масовост, гони се някакъв процент от населението. С броя студенти е свързано и финансирането, което получава даденият университет. А от всяко дърво *** не става. Затова висшето образование вече не е толкова висше, като едно време. И не само в България.
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Всяко човешко същество има интелект,всяко човешко същество има талант"В общи линии е вярно, само че не е задължително да позволява висше образование.
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименВсяко човешко същество има интелект,всяко човешко същество има талант,въпроса е дали ще го развие и има ли възможност да го развие,защото таланта е 1% ,а труда 99%.Няма човек,без природно вградена дарба.
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Масовото висше образование не е измислено в България. Европейски директиви има по този въпрос. Затова е добре като критикувате образованието, да е конструктивно. Няма нужда да изтъквате кусури, които до голяма степен не зависят нито от националната политика, нито от желанието на ВУЗ-овете.
47
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори в СУ за доста специалности вече се влиза по диплома, оценки от матури и т.н. Това е нелепо.
46
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо друго измисли. Хубаво е държавата да плаща за обучението на тези, от които има нужда. Но и други държави имат нужда от същите специалисти. Затова отново "твоите" пари ще отидат на вятъра.
45
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента наличните места са повече от кандидатите и така е поне от 10 г.
44
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Висшето образование не е за всеки. Повечето хора нямат необходиия интелект, за да усвоят знания от такова ниво, да не говорим, да успеят да приложат тези знания в практиката. Абсурд. Именно затова има толкова много студенти в началото на обучението и толкова малко професионалисти накрая и след това. Затова повечето, които стават студенти, накрая пак лазят по полетата и събират аспержи, ягоди или квото там са им казали да събират.
43
3
 
6
 
! Отговори
до 40 преди 3 години
Да учат каквото и колкото искат, но в частни университети, където те да си го плащат. Държавата да плаща обучението на тези , от които има нужда. Всички да плащаме субсидиите на хиляди бъдещи безработни е пълно безумие. Жалко, че не го разбираш, а уж живееш в Германия. Пък нека аз съм злобар. :) Чао.