Гащеризони, очила, калцуни забранени за износ в пандемията

МС разшири обхвата на забраната и за дезинфектанти
5
Гащеризони, очила, калцуни забранени за износ в пандемията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министерският съвет разшири обхвата на забраната за износ без разрешение на дезинфектанти и техни производни и на предпазни средства.

Включват се медицинските изделия, които по своето предназначение осигуряват адекватна лична защита. Такива са еднократни гащеризони, медицински и хирургични маски за еднократна употреба, защитни очила, латексови/нитрилови ръкавици и калцуни.

Без включване на посочените медицински изделия в Решение № 159 на Министерския съвет съществува възможност за регламентиран износ на същите в трети страни. Това би могло да доведе до реална опасност работещите "на първа линия" да останат без адекватна защита, посочват от правителствената пресслужба.

С решението се прецизира въведеното ограничение за износ на дезинфектанти и техни производни, като то обхваща дезинфектанти (биоциди) с доказано действие, т.е. такива, които са пуснати на пазара съгласно нормативните изисквания.

Продуктите за дезинфекция, биоциди, съгласно националното и европейско законодателство, са на разрешителен режим. Издаването на разрешения за предоставянето на пазара на биоциди и контролът върху тях се извършва от Министерството на здравеопазването.

След решение на ЕК от 3 април, с друго постановление се определят стоките, подлежащи на освобождаване от вносни мита и от данък върху добавената стойност, както и лицата, които могат да ползват правилата за освобождаване.

Това са лекарствени продукти, медицински изделия, лични предпазни средства, които са особено необходими в борбата с COVID-19. Държавните органи, които към настоящия момент осигуряват логистично тези стоки, ще бъдат освободени от вносни мита и от ДДС.

Не се допуска използването на освободените стоки за цели, различни от борбата с последиците от пандемията от COVID-19 през 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
11 преди 3 години
До Анонимен-1 Това калцуни,го има само в романа "Винету".
2
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Пропуснахте презервативи.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво е това калцуни.В учебниците си по български език не съм срещал тази дума.Чух я за първи път от Борисов.Нали той е полиглот,,,,,