Коронавирусът заплашва свободата на словото, на дъното сме в ЕС

"Репортери без граници" ни наредиха пак на 111 място
38
Коронавирусът заплашва свободата на словото, на дъното сме в ЕС
Снимка: БГНЕС, архив

Пандемията от коронавирус засилва заплахата за свободата на словото по света, а авторитарни държави като Китай и Иран възпрепятстват информация за разпространението на болестта. Това посочва ежегодният доклад на базираната в Париж организация "Репортери без граници".

България остава на 111-о място в списъка от 180 държави.

В доклада се посочва, че пандемията е насърчила някои режими да се възползват от факта, че хората са в шок и са наложени мерки, които не биха били приети в нормално време. В класацията за състоянието на медиите в държавите има големи размествания в сравнение с миналата година.

Все още Скандинавските държави са начело на списъка с най-свободните медии, а изолирани държави като Туркменистан и Северна Корея за на дъното. Китай и Иран са съответно на 177-мо и 173-то място и са обвинени в налагане на цензура за разпространението на коронавируса. 

В частта от доклада за нашата държава, озаглавена "Черната овца на ЕС" се посочва, че състоянието на медиите не се е подобрило въпреки големия международен натиск, предаде БНР. Посочва се опитът за временно отстраняване на Силвия Великова от ефира на програма "Хоризонт", принуждаването на журналисти от Нова тв да напуснат, а за Българската национална телевизия е записано, че редакционната политика се е променила от неутрална към проправителствена.

България остава последна в Евросъюза в класацията. От европейските държави в списъка на "Репортери без граници" след страната ни се нареждат единствено Русия, Беларус и Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има поне 3 по-реномирани организации от "Репортерите", които ни слагат между 30-то и 60-то място."Безграничните" са удобни за храненици и шмекери като Българския Хелзинкски Комитет и Прокопиев,безгранична е и глупостта за 111-то място по свобода на словото..Но тя е простима,защото си нямат Волгин,Диков,Трифонов,Бабикян и останалите "Бивол"-и от краставото стадо на вечно "угнетените".
30
1
 
0
 
! Отговори
Бай Ганя преди 4 години
Те нашите ъправляващи са комунистикоито са доста школувани на диктатура
29
1
 
7
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Репортер без граници,абе ***,кое е клевета,че е бил пожарникар,или управител на фирма "Ипон"точно заради такива отворковци,като тебе ,сме на 111място.
28
0
 
0
 
! Отговори
Ostensibly owns... преди 4 години
Бах ти лексиката. Не просто очевидно или явно, а направо за сочене с пръст и вероятно за обект на лапидарни действия.
27
2
 
2
 
! Отговори
Репортер без граници преди 4 години
Такива репортери без граници разбират само от кютек и долени глоби за клевета. У нас обаче трябва да въведат и данък природна неинтелигентност. Само така ще си оправим бюджета.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КалоянТе за това пуснаха тази статия рано сутринта - за да я потулят бързо и хем да я има все пак, хем хората да не я видят. Има ги тия врътки с най- гледано/четено време.Да не говорим, че в други медии тя е по-дълга и има и доста добра карта.Между другото тринето на неудобни коментари тук също е показателно.
25
1
 
10
 
! Отговори
111- !!! преди 4 години
Колкото и да се твърди, че България е член на ЕС и НАТО истинското и място в класацията по отношение свободата на словото е при тираничните феодални режими, защото от тук милиционер-социализма никога не си е тръгвал. Про-кремълските папагалски медии са доказателство за това...
24
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това изследване е поръчано от Позитано. Никой не би се усъмнил в демократичността на БКП симеоновския кадър, отказал да се деполитизира 1990-та. Нито пък би се учудил защо в развитите държави експерти в костюми обясняват уважително на хората, а не *** в униформа да им се кара и заплашва...
23
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не само в Европа, 111 място за блатото България а дори Чат и Сомалия са преди нас на 109 място. Спете още овце, беееее беееее
22
4
 
28
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
Поправка - коронавирусът не заплашва свободата на словото. Тя си беше съшата както и преди коронавируса! Не винете пандемията, затова че продадохте г*зовете си на магията от ГЕРБ ! Всички алчни платени медии лижещи г*за на хунтата на мафиотите заедно с човека продал народа си - Бойко Методиев Борисов - туморът на българската държава ! Кога ще го изрежем ?
21
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е вируса който заплашва а вие мисирко скапани че не здаваъе въпроси. Само препосвате статий от чужди медий и това ви е ... смешници.
20
4
 
8
 
! Отговори
северозапад преди 4 години
И за какво се оплаквате.На българина не можеш да угодиш все някой му е виновен.За тия дето са демократично образовани" да прочетат стихотворението на гениалният ни поет в механата".Разликата от социализма и демокрацията" е в това, че тогава имаше работеща икономика нямаше гладни и престъпленията бяха малко.Иначе всичко си е по старому.И тогава партийните секретари властваха и сега са те и техните потомци.Само , че тогава бай Тошо не им даваше много да крадат.Нали искахте демокрация ето ви я
19
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коронавирусът заплашвал свободата на словото. Ето типичен пример за заблуждаване.Толкова ли е трудно да се каже, че коронавирусът се използва от власимащите за затваряне на устите на критикуващите?
18
10
 
12
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
ДОГОДИНА ......50 МЯСТО !!!КОГАТО Е ЗАДАДЕН ВЪПРОС "КЪДЕ СА 500 000 000 ОБЕЩАНИ НА 04.03 2020 " КЪМ СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ОТ ЖУРНАЛИСТ И ТИКВАТА СЕ ПРЕПОТИ .........НАГОРЕ !!!
17
8
 
31
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
Даже и на 111-то място не сме. Всички големи медии и 90% отмалките обслужват к*рвите от ГЕРБ начело с мутрата пожарникар без английск език! Продажни к*рви сте всички, и днес също не правят изключение със продажната про*титутка Зл***ти!
16
3
 
20
 
! Отговори
бай ганююю преди 4 години
изобщо причината не е така наречения корона вирус!!!тук на тази територия статиите и новините за само поръчкови,цари тотална дезинформация по зле от комунизма от преди години.родната журналистика е на нивото на северна корея!!!хайде сега изтрийте коментара,че да затвърдите истината.всеки,средно интелигентен човек зане че на тази територия е на власт дезинформацията и поръчкова журналистика!!!......"свобода на словото"....мбахахахахахаахахахахаха
15
1
 
12
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
- Свобода за мисирките!- Гулю-гулю-гулю!
14
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалко че не е публикувана картата на Европа и света по свобода на словото. От цяла Европа само България и Беларус са в тъмночервен цвят по свобода на словото т.е. след място 100. Русия и Турция са в същия тъмночервен цвят но те са повече азиатски отколкото европейски държави. Дори и Украйна е под стотно място. Защо е така, защото българинът предпочита да го лъжат отколкото сам да търси истината и да проявява нетърпимост към лъжата и лъжещите го.
13
8
 
19
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИП преди 4 години
Абе като слушам журналистите, които задават въпроси на брифингите на НОЩ, нямаме проблем със свободата на словото, а с нивото на журналистиката в Бг. Тия са откровено тъппи бе!Едната журналистка, печелила някакви журналостически награди нарече премуера знаете как и нищо не й направиха. Това ли ви е липса на свобода на словото? Даже твърде свободно се изразявате.Просто сте разглезени некадърници.
12
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Журналистиката отдавна е превърната в някаква бакалия и търговия и пропаганда на медийни магнати и политическа пропагнда не ни занимавайте със простотии Свобода на словото във Европейския ГУЛАГ няма следователно няма как да сте на дъното на нещо, което не съществува. Поклонете се на баронеса Урсула и идете да се страхувате от вируса.